Διατροφή

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Vegan χορτοφαγική διατροφή: Τα ευρήματα νέας μελέτης, που περιλαμβάνει περισσότερους από 470.000 ανθρώπους, ενισχύουν την υπόθεση ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας συνδέονται με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου.

Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν κρέας, ή τουλάχιστον το κάνουν με μέτρο, μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για μερικούς από τους πιο κοινούς καρκίνους, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη. Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι οι χορτοφαγικές/βίγκαν δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, τα ευρήματα, που βασίζονται σε περισσότερους από 470.000 ανθρώπους, ενισχύουν την υπόθεση ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας και χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέας συνδέονται τουλάχιστον με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου. Η σχέση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Cody Watling, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ένα από τα ευρήματα της μελέτης ενίσχυσε αυτό που έχει δείξει προηγούμενη έρευνα: Λιγότερο κρέας σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα με μικρή κατανάλωση κρέατος (5 ή λιγότερες μερίδες κόκκινου κρέατος ή πουλερικών την εβδομάδα) είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν κρέας πιο συχνά. «Γνωρίζουμε από προηγούμενα στοιχεία ότι η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Watling. Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ήδη συμβουλεύουν τους ανθρώπους να περιορίσουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας για να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με δύο άλλους κοινούς καρκίνους — του μαστού και του προστάτη — οι πιθανές επίδρασης της διατροφής ήταν λιγότερο σαφείς. Η ομάδα του Watling διαπίστωσε ότι μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή φαινόταν προστατευτική έναντι του καρκίνου του μαστού, αλλά μόνο μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ο κίνδυνος νόσου ήταν 18% χαμηλότερος, σε σύγκριση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Αλλά όταν οι ερευνητές έκαναν μια βαθύτερη ανάλυση, η σχέση εξηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το χαμηλότερο σωματικό βάρος των χορτοφάγων γυναικών. (Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος μετά την εμμηνόπαυση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού — πιθανώς επειδή ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.). Εάν η χορτοφαγία μειώνει το βάρος των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, τότε θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ήταν χορτοφάγοι/βίγκαν ή έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας: Σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν συχνά κρέας, ο κίνδυνος της νόσου ήταν 20% έως 31% χαμηλότερος. Ο Watling εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το εύρημα: Δεν υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον χαμηλότερο κίνδυνο μεταξύ των ανδρών που ακολουθούν δίαιτες χωρίς κρέας, ανέφερε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η plant based διατροφή θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια στη ζωή σας

Βελτιστοποιήστε τη χορτοφαγική διατροφή σας

Όταν η χορτοφαγία μπορεί να περιλαμβάνει έναν αριθμό παραλλαγών

Σχέση μεταξύ της διατροφής και της covid -19 βρίσκει επιστημονική έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.

Μπορούν οι φράουλες να ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους;

Φράουλες: Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη ή ακόμα και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Οι φράουλες είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων που αξίζει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πράσινες πιπεριές: Σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας

Πράσινες πιπεριές: Μια νόστιμη προσθήκη για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 που περιέχει συμβάλλουν στη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Σπιτικό φαγητό για το αγαπημένο σας κατοικίδιο, τον σκύλο

Διατροφή κατοικίδια: Η σπιτική τροφή για σκύλους προσφέρει μια θρεπτική και προσαρμόσιμη επιλογή για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που θέλουν να παρέχουν στους σκύλους συντρόφους τους γεύματα υψηλής ποιότητας.