Διατροφή

Τροφική αλλεργία: Μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-΄Μελέτη

Τροφική αλλεργία: Μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-΄Μελέτη

Τροφική αλλεργία: Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19. Επιπλέον, ενώ προηγούμενες έρευνες εντόπισαν την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου για σοβαρό COVID-19, η νέα μελέτη συνέδεσε την παχυσαρκία και τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2. Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι το άσθμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2. Η μελέτη Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS) διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν από τον ιό με τους έφηβους και τους ενήλικες, αλλά το 75% των λοιμώξεων στα παιδιά είναι ασυμπτωματικές. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σε νοικοκυριά με παιδιά είναι υψηλή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Allergy and Clinical Immunology και υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και της εφαρμογής άλλων μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και την προστασία τόσο των παιδιών, όσο και των ευάλωτων μελών του νοικοκυριού τους από τον ιό. Η ομάδα της μελέτης HEROS παρακολούθησε περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά που περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών ή μικρότερο για μόλυνση από SARS-CoV-2. Η επιτήρηση πραγματοποιήθηκε σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, πριν από την ευρεία διάδοση των εμβολίων κατά του COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από την ευρεία εμφάνιση των παραλλαγών ανησυχίας. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από υπάρχουσες, χρηματοδοτούμενες από το NIH μελέτες που επικεντρώθηκαν σε αλλεργικές ασθένειες. Περίπου τα μισά από τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, που συμμετείχαν, είχαν αναφέρει τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Ένας φροντιστής σε κάθε νοικοκυριό έπαιρνε ρινικά επιχρίσματα των συμμετεχόντων κάθε δύο εβδομάδες για έλεγχο SARS-CoV-2 και συμπλήρωνε εβδομαδιαίες έρευνες. Εάν ένα μέλος του νοικοκυριού ανέπτυσσε συμπτώματα όμοια με του COVID-19, λαμβάνονταν επιπλέον ρινικά επιχρίσματα. Δείγματα αίματος συλλέγονταν επίσης περιοδικά και μετά την πρώτη αναφερόμενη ασθένεια μιας οικογένειας. Όταν ξεκίνησε η μελέτη HEROS, προκαταρκτικά στοιχεία από άλλες έρευνες έδειξαν ότι η ύπαρξη αλλεργικής νόσου μπορεί να μειώσει την ευαισθησία ενός ατόμου στη μόλυνση από SARS-CoV-2. Οι ερευνητές του HEROS διαπίστωσαν ότι η τροφική αλλεργία, που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες και είχε διαγνωστεί από γιατρό, μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης στο μισό, αλλά το άσθμα και οι άλλες αλλεργικές καταστάσεις που παρακολουθήθηκαν – έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα – δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι στάσεις των άλλων επηρεάζουν σοβαρά την ψυχική υγεία ατόμων με αλλεργία

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κάποια τροφική αλλεργία;

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

Συμπτώματα και διαχείριση της αλλεργίας στη φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.