Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραγανή και απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Τραγανή και απολαυστική σπιτική πίτσα με προζύμι

Σπιτική πίτσα με προζύμι: Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα

Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα και πιο εύπεπτη δομή.


Υλικά

  • 500γρ αλεύρι για ψωμί
  • 150γρ ενεργό προζύμι (να έχει τραφεί 4-6 ώρες πριν)
  • 10γρ αλάτι
  • 280ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανάμειξη υλικών
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το προζύμι με το νερό μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Προσθήκη αλατιού και ελαιόλαδου
Προσθέστε το αλάτι και το ελαιόλαδο στη ζύμη. Ζυμώστε για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική και λεία.

Πρώτη άνοδος (bulk fermentation)
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 4-6 ώρες. Κάθε 30-45 λεπτά, διπλώστε τη ζύμη (stretch & fold) για καλύτερη υφή.

Διαμόρφωση και ψύξη
Χωρίστε τη ζύμη σε 2-3 μπάλες (ανάλογα με το μέγεθος της πίτσας που θέλετε). Τοποθετήστε τις σε αλευρωμένο ταψί ή δοχείο, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες (ιδανικά 24-48 ώρες για καλύτερη γεύση).

Προετοιμασία πριν το ψήσιμο
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν τη χρήση ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Άνοιγμα ζύμης και προσθήκη υλικών
Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη με τα χέρια σας, δίνοντάς της σχήμα πίτσας. Προσθέστε σάλτσα ντομάτας, τυριά και υλικά της επιλογής σας.

Ψήσιμο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν έχετε πέτρα ψησίματος, τοποθετήστε τη μέσα στον φούρνο. Ψήστε την πίτσα για 7-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.

Η προζυμένια πίτσα είναι η τέλεια επιλογή για όσους αγαπούν την πίτσα αλλά θέλουν κάτι πιο φυσικό και γευστικό. Χρειάζεται λίγος χρόνος και υπομονή για τη διαδικασία της ζύμωσης, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει κάθε λεπτό! Δοκιμάστε την και απολαύστε μια πίτσα με βαθιά γεύση και ελαφριά, αφράτη υφή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη συνταγή για σπιτική ζύμη πίτσας

Πεντανόστιμη τάρτα πίτσας με ντοματίνια και χαλούμι

Τριμμένο τυρί κυτταρίνη: Χρειάζεται πλύσιμο ή όχι;

Πεντανόστιμα μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon