Διατροφή

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

 

 

Υλικά

1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους
75 γρ βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο κρασί ή ξύδι σέρι
75 γρ ζάχαρη άχνη
μια καλή πρέζα αλάτι
12 σύκα κομμένα στη μέση κατά μήκος
φρέσκο ​​κόλιανδρο ψιλοκομμένο, για σερβίρισμα

Για τη ζύμη:

75 γρ βούτυρο μαλακωμένο
100 γρ φέτα θρυμματισμένη
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Οδηγίες

Για τη ζύμη, χτυπάμε μαζί το βούτυρο και 70 γραμμάρια φέτα τυρί μέχρι να αναμειχθούν καλά και να μαλακώσουν.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα, προσθέτοντας το νερό όσο προχωράμε (ίσως να μην το χρειαστούμε όλο).

Μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε μια μπάλα και ζυμώνουμε για λίγο σε μια επιφάνεια εργασίας μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά. Προς το τέλος του χρόνου ψύξης, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C/190°C στον αέρα.

Βάζουμε ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι 22 εκ. σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τους σπόρους κόλιανδρου και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν πιο σκούρο χρώμα και να μυρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, στη συνέχεια βάζουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και μια καλή πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια μαγειρεύουμε σε ελαφριά καραμέλα.

Τοποθετούμε τα κομμένα σύκα στο ταψί με τις κομμένες πλευρές προς τα κάτω. Τα αφήνουμε να ψηθούν απαλά στη φωτιά για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν ελαφρά. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε πάνω από το περιεχόμενο του ταψιού, τυλίγοντας τις άκρες κάτω από τις πλευρές. Μεταφέρουμε το ταψί στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσή η ζύμη. Αναποδογυρίζουμε ένα πιάτο πάνω από το τηγάνι και, κρατώντας προσεκτικά το πιάτο και το τηγάνι μαζί. Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και αφήνουμε να λιώσει πάνω από την τάρτα και πασπαλίζουμε πάνω από τον φρέσκο ​​κόλιανδρο. Σερβίρεται ζεστό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Χαλβάς με ταχίνι - Θρεπτικό και νόστιμο γλυκό

Εύκολες ιδέες για υγιεινά γεύματα 10 λεπτών

Ποια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε με ντομάτες, γαρίδες και κολοκύθα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.

Μπορούν οι φράουλες να ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους;

Φράουλες: Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη ή ακόμα και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Οι φράουλες είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων που αξίζει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.