Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η αίσθηση της γεύσης μας βοηθά να ρυθμίσουμε το φαγητό μας

Η αίσθηση της γεύσης μας βοηθά να ρυθμίσουμε το φαγητό μας

Συνήθως θέλουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό που έχει καλή γεύση. Αλλά παρόλο που μπορεί να μην το γνωρίζουμε συνειδητά, η αίσθηση της γεύσης επιταχύνει επίσης το φαγητό μας.

Καθώς αρχίζουμε να νιώθουμε κορεσμό, επιβραδύνουμε το πόσο γρήγορα τρώμε. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η αλλαγή στον ρυθμό οδηγούνταν αποκλειστικά από σήματα από το στομάχι και τα έντερα προς τον εγκέφαλο. Αλλά μια νέα μελέτη από το εργαστήριο στο UC του Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει μια άλλη διαδικασία, η οποία ξεκινά μόλις δοκιμάσουμε το φαγητό μας.


Αυτή η διαδικασία παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα, επειδή δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα σε ένα ζώο ενώ έτρωγε. Οι νευρώνες που εμπλέκονται βρίσκονται βαθιά στο εγκεφαλικό στέλεχος. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, ο Truong Ly, ανέπτυξε νέες τεχνικές που μας επέτρεψαν να δούμε τη δραστηριότητα αυτών των νευρώνων για πρώτη φορά, σε ποντίκια.

Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν δύο παράλληλες οδοί που ελέγχουν το φαγητό μας—μία που περιορίζει το πόσο γρήγορα τρώτε και μία άλλη που περιορίζει την ποσότητα. Η γεύση του φαγητού ενεργοποιεί το πρώτο μονοπάτι. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό: Συνήθως θέλουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό που έχει καλή γεύση. Αλλά παρόλο που μπορεί να μην το γνωρίζουμε συνειδητά, η αίσθηση της γεύσης επιταχύνει επίσης το φαγητό μας.

Αυτή η πρώτη οδός, όπως πίστευαν από καιρό οι επιστήμονες, περιλαμβάνει σήματα από το έντερο, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτές οι ενδείξεις μπορεί επίσης να παρακαμφθούν όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα από τους υποδοχείς γεύσης στο στόμα, λέγοντας “Υπάρχει φαγητό εδώ”. Εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε πώς λειτουργεί αυτό το αισθητηριακό φιλτράρισμα, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουμε νέες στρατηγικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Οι νευρώνες που εμπλέκονται στο δεύτερο μονοπάτι που μελετήσαμε, αυτό που είναι υπεύθυνο για τον περιορισμό της ποσότητας που τρώτε, το κάνουν απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία δημιουργεί μια μακροχρόνια αίσθηση κορεσμού. Νέα φάρμακα για την παχυσαρκία μιμούνται τη δραστηριότητα του GLP-1. Η ομάδα των ερευνητών τώρα προσπαθεί να κατανοήσει πώς λειτουργεί αυτός ο διαρκής κορεσμός, για να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των νέων φαρμάκων και πιθανώς να εντοπίσει νέους δρόμους για τον έλεγχο του βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η αίσθηση της γεύσης οδηγεί σε νέους δρόμους για την απώλεια βάρους

Γιατί πρέπει να ενημερώνεστε ως καταναλωτής για καλύτερη υγεία;

Εάν η κατακράτηση νερού οδηγεί σε πρήξιμο στο σώμα σας, αποφύγετε αυτές τις τροφές

Φάτε βρώμη για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μύκητες: Η αόρατη απειλή που εξαπλώνεται με την κλιματική αλλαγή

Οι αλλαγές στο κλίμα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η υγρασία και η παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Για παράδειγμα, περιοχές που παλαιότερα ήταν λιγότερο ευάλωτες σε μυκητιακές επιδημίες τώρα αντιμετωπίζουν αυξημένη συχνότητα και ένταση των μολύνσεων.

Από ποιο πρόβλημα υγείας υποφέρουν συνήθως οι πυροσβέστες;

Πυροσβέστες υγεία: Η πρόληψη περιλαμβάνει συχνό ιατρικό έλεγχο, κατάλληλη εκπαίδευση στη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στους χώρους επέμβασης.

Καρύδια: Ένα φυσικό ενισχυτικό νεύρων

Καρύδια: Χάρη στην πλούσια σύνθεσή του σε υγιή λίπη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική και ψυχολογική υγεία.

Πώς ο εγκέφαλος κωδικοποιεί τη μνήμη

Οι διακρίσεις μεταξύ σχηματισμού μνήμης και ανάκλησης υποδηλώνουν επίσης ότι οι σταθερές δομικές αλλαγές, και όχι οι παροδικές βιοχημικές διεργασίες, υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση.

Κατανάλωση ζάχαρης: Συμβάλλει σε καρδιακές και αρτηριακές παθήσεις;

Κατανάλωση ζάχαρης: Λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωσή τους, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς και των αρτηριών και να αποτρέψουμε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον.

Close Icon