Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η αίσθηση της γεύσης μας βοηθά να ρυθμίσουμε το φαγητό μας

Η αίσθηση της γεύσης μας βοηθά να ρυθμίσουμε το φαγητό μας

Συνήθως θέλουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό που έχει καλή γεύση. Αλλά παρόλο που μπορεί να μην το γνωρίζουμε συνειδητά, η αίσθηση της γεύσης επιταχύνει επίσης το φαγητό μας.

Καθώς αρχίζουμε να νιώθουμε κορεσμό, επιβραδύνουμε το πόσο γρήγορα τρώμε. Για δεκαετίες, οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η αλλαγή στον ρυθμό οδηγούνταν αποκλειστικά από σήματα από το στομάχι και τα έντερα προς τον εγκέφαλο. Αλλά μια νέα μελέτη από το εργαστήριο στο UC του Σαν Φρανσίσκο δείχνει ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει μια άλλη διαδικασία, η οποία ξεκινά μόλις δοκιμάσουμε το φαγητό μας.


Αυτή η διαδικασία παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα, επειδή δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα σε ένα ζώο ενώ έτρωγε. Οι νευρώνες που εμπλέκονται βρίσκονται βαθιά στο εγκεφαλικό στέλεχος. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, ο Truong Ly, ανέπτυξε νέες τεχνικές που μας επέτρεψαν να δούμε τη δραστηριότητα αυτών των νευρώνων για πρώτη φορά, σε ποντίκια.

Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν δύο παράλληλες οδοί που ελέγχουν το φαγητό μας—μία που περιορίζει το πόσο γρήγορα τρώτε και μία άλλη που περιορίζει την ποσότητα. Η γεύση του φαγητού ενεργοποιεί το πρώτο μονοπάτι. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό: Συνήθως θέλουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό που έχει καλή γεύση. Αλλά παρόλο που μπορεί να μην το γνωρίζουμε συνειδητά, η αίσθηση της γεύσης επιταχύνει επίσης το φαγητό μας.

Αυτή η πρώτη οδός, όπως πίστευαν από καιρό οι επιστήμονες, περιλαμβάνει σήματα από το έντερο, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αυτές οι ενδείξεις μπορεί επίσης να παρακαμφθούν όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα από τους υποδοχείς γεύσης στο στόμα, λέγοντας “Υπάρχει φαγητό εδώ”. Εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε πώς λειτουργεί αυτό το αισθητηριακό φιλτράρισμα, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουμε νέες στρατηγικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Οι νευρώνες που εμπλέκονται στο δεύτερο μονοπάτι που μελετήσαμε, αυτό που είναι υπεύθυνο για τον περιορισμό της ποσότητας που τρώτε, το κάνουν απελευθερώνοντας την ορμόνη GLP-1, η οποία δημιουργεί μια μακροχρόνια αίσθηση κορεσμού. Νέα φάρμακα για την παχυσαρκία μιμούνται τη δραστηριότητα του GLP-1. Η ομάδα των ερευνητών τώρα προσπαθεί να κατανοήσει πώς λειτουργεί αυτός ο διαρκής κορεσμός, για να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση αυτών των νέων φαρμάκων και πιθανώς να εντοπίσει νέους δρόμους για τον έλεγχο του βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η αίσθηση της γεύσης οδηγεί σε νέους δρόμους για την απώλεια βάρους

Γιατί πρέπει να ενημερώνεστε ως καταναλωτής για καλύτερη υγεία;

Εάν η κατακράτηση νερού οδηγεί σε πρήξιμο στο σώμα σας, αποφύγετε αυτές τις τροφές

Φάτε βρώμη για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Close Icon