Διατροφή

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα φασόλια, οι φακές, τα μπιζέλια και τα άλλα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζει μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο AdvancesinNutrition.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν προοπτικές μελέτες κοόρτης οι οποίες αξιολογούσαν την κατανάλωση οσπρίων αναφορικά με τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων και των σχετικών δεικτών. Βρήκαν, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια παρουσίαζαν μειωμένα ποσοστά περιστατικών (της τάξης του 10%) για καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και υπέρταση, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη -και πιο δαπανηρή – αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η μελέτη αυτή, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχει ένα οικονομικό, προσβάσιμο και καθημερινό διατροφικό προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης και δεν είναι άλλο από τα φασόλια», αναφέρει η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, HanaKahleova, υπεύθυνη κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ειδικών Υπεύθυνης Ιατρικής.

Όπως καταλήγουν οι συγγραφείς, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ περιέχουν ελάχιστα λίπη, καθόλου χοληστερόλη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.