Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σκόρδο μυρωδιά: Πώς να απαλλαγούμε από την “αναπνοή σκόρδου”;

Σκόρδο μυρωδιά: Πώς να απαλλαγούμε από την “αναπνοή σκόρδου”;

Σκόρδο μυρωδιά: Το γιαούρτι μπορεί να καταπολεμήσει την αναπνοή του σκόρδου που μας ταλαιπωρεί;


Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι η νέα μέθοδος που προτείνουν οι επιστήμονες για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του σκόρδου από την αναπνοή σας. Οι επιστήμονες λένε ότι η πρωτεΐνη που υπάρχει στο απλό γιαούρτι με πλήρες γάλα δρα για να εξουδετερώσει τη μυρωδιά και να εξαφανίσει τις ενώσεις με βάση το θείο που προκαλούν την παρατεταμένη μυρωδιά του σκόρδου.

Αμερικανοί ερευνητές που μελετούν τα αποτελέσματά του συμβουλεύουν τους λάτρεις του σκόρδου να τρώνε ένα γιαούρτι αμέσως μετά την κατανάλωση σκορδόψωμου ή ενός κοτόπουλου Κιέβου. Πρόσθεσαν ότι η χρήση του ως «αποσμητικό αναπνοής» θα μπορούσε σύντομα να διαφημιστεί μαζί με τους διατροφικούς ισχυρισμούς του.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Molecules, προσπάθησε να διερευνήσει τη φήμη ότι το γιαούρτι μπορεί να καταπολεμήσει την αναπνοή του σκόρδου. Η Δρ Sheryl Barringer, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ερευνήσει στο παρελθόν άλλα τρόφιμα για να συμπεράνει εάν και αυτά μπορούν να απαλλάξουν τις οσμές από την αναπνοή.

Μεταξύ των τροφών που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την αναπνοή του σκόρδου είναι το μαρούλι, τα μήλα, το γάλα και -δεν αποτελεί έκπληξη- η μέντα. Ο Δρ Barringer και ο Manpreet Kaur, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο του Dr Barringer, τοποθέτησαν ίσες ποσότητες ωμού σκόρδου σε γυάλινα μπουκάλια – διασφαλίζοντας ότι το σύμπλεγμα των προσβλητικών πτητικών με βάση το θείο απελευθερώθηκε σε συγκεντρώσεις που θα ανιχνεύονταν από ανθρώπινη μύτη.

Χρησιμοποίησαν το αναλυτικό εργαλείο της φασματομετρίας μάζας για να μετρήσουν τα επίπεδα των πτητικών μορίων σε αέρια μορφή που υπήρχαν τόσο πριν όσο και μετά από κάθε επεξεργασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι από μόνο του μείωσε σχεδόν όλα (99%) από τα κύρια πτητικά ωμού σκόρδου που παράγουν οσμή.

Όταν δοκιμάστηκαν ξεχωριστά, τα συστατικά λίπους, νερού και πρωτεΐνης του γιαουρτιού είχαν επίσης αποσμητική επίδραση στο ωμό σκόρδο, αν και το λίπος και η πρωτεΐνη είχαν καλύτερη απόδοση από το νερό. Με το λίπος, ένα υψηλότερο λίπος βουτύρου βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό στην απόσμηση. Οι πρωτεΐνες που μελετήθηκαν περιελάμβαναν μορφές ορού γάλακτος, καζεΐνης και πρωτεϊνών γάλακτος που ήταν όλες αποτελεσματικές στην απόσμηση του σκόρδου.

Αλλά ένα σύμπλεγμα πρωτεΐνης μικκυλίου καζεΐνης-ορού γάλακτος βρέθηκε να έχει την καλύτερη απόδοση. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι ένα πολύ ζεστό πράγμα αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Δρ Barringer. «Γενικά, οι άνθρωποι θέλουν να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη. Ένα ανεπιθύμητο πλεονέκτημα μπορεί να είναι ένα σκεύασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που θα μπορούσε να διαφημιστεί ως αποσμητικό αναπνοής εκτός από τους διατροφικούς του ισχυρισμούς.

Ήμουν πιο ενθουσιασμένος με την αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης, επειδή οι συμβουλές των καταναλωτών για κατανάλωση τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πέρα καλά. Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες δεσμεύουν τη γεύση – πολλές φορές αυτό θεωρείται αρνητικό, ειδικά αν ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει λιγότερη γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι θετικό».

Η ομάδα μελέτης πραγματοποίησε περαιτέρω πειράματα που αφορούσαν την αλλαγή του επιπέδου pH του γιαουρτιού για να γίνει λιγότερο όξινο και διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο οδήγησε σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της απόσμησης του γιαουρτιού στο σκόρδο. «Αυτό μου λέει ότι επιστρέφει σε αυτές τις πρωτεΐνες, επειδή καθώς αλλάζετε το pH αλλάζετε τη διαμόρφωση των πρωτεϊνών και την ικανότητά τους να δεσμεύονται», είπε ο Δρ Barringer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 κορυφαίες τροφές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στο σώμα σας

Ποιες τροφές μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης;

Πόσο καλό κάνει η προσθήκη του σκόρδου στο φαγητό μας;

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα γλουταθειόνης στο σώμα σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon