Διατροφή

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Ποια οφέλη προσφέρουν οι φλούδες φρούτων – λαχανικών

Τις περισσότερες φορές η υγιεινή διατροφή απαιτεί μια προετοιμασία και ίσως ορισμένες φορές και λίγη έξτρα δουλειά – όπως το να μαγειρεύουμε τα γεύματά μας σπίτι και να ψωνίζουμε προσεκτικά. Όμως η σημερινή συμβουλή είναι κάτι τελείως διαφορετικό: Μην αφαιρείτε τη φλούδα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η εντυπωσιακή και χρωματιστή φλούδα είναι συχνά και η πιο συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα θρεπτικά στοιχεία εντοπίζονται εκεί. Οι ειδικοί τονίζουν, για παράδειγμα, ότι όταν ξεφλουδίζουμε μια ντομάτα, δεν χάνουμε σχεδόν καθόλου από το ευεργετικό λυκοπένιο. Αλλά υπάρχουν ορισμένες φλούδες που προσφέρουν μοναδικά οφέλη ασχέτως της σάρκας που περιέχουν.

Μήλα

Το ξεφλούδισμα ενός μήλου δεν θα μας στερήσει ιδιαίτερα τη βιταμίνη C, αλλά αυτό που θα χάσουμε είναι την πηκτίνη – μια διαλυτή φυτική ίνα που μειώνει την κακή χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα, διατηρώντας ενεργό επίσης το γαστρεντερικό σύστημα.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε πολυακετυλένιο – μια χημική ουσία που ακόμα ερευνάται για την πιθανότητα να εξοντώνει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Έχει επίσης αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αλλά αυτές οι ουσίες είναι συμπυκνωμένες ακριβώς κάτω από τη φλούδα – οπότε είτε αφήστε τη φλούδα, είτε προσπαθήστε να ξεφλουδίσετε ένα πολύ λεπτό στρώμα.

Πατάτες

Η φλούδα της πατάτας έχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ σε σύγκριση με τη σάρκα. Όταν φυτεύετε πατάτες, επιλέξτε εκείνες που έχουν πιο μοβ χρώμα και η φλούδα τους γίνεται σημαντικότερη. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η φλούδα των συγκεκριμένων περιέχει 5-10 περισσότερα αντιοξειδωτικά από τη σάρκα.

Αγγούρια

Τα ξεφλουδισμένα αγγούρια περιέχουν λιγότερο ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ σε σύγκριση με τα μη ξεφλουδισμένα. Άλλωστε, σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες προέρχονται από τη φλούδα.

Ροδάκινα

Το γλυκό αυτό φρούτο περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά της φύσης. Κι αυτό διότι διατηρεί το βάρος μας, προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Και μαντέψτε, στη φλούδα βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Μελιτζάνα

Η φλούδα της μελιτζάνας είναι εφοδιασμένη με ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Η ουσία αυτή δεν έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, αλλά μία έρευνα με εργαστηριακά ζώα βρήκε ότι μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση του υγιούς εγκεφαλικού ιστού. Επιπλέον, η νασουνίνη είναι μέρος μιας μεγαλύτερης οικογένειας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Όσο πιο πολλά καταναλώνουμε από τα τελευταία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αυξήσετε το βάρος σας με τον καιρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατσικίσιο τυρί: Αποκαλύπτοντας τα οφέλη του για την υγεία

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.