Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ντομάτες με ελαιόλαδο κατά των χρόνιων παθήσεων

Ντομάτες με ελαιόλαδο κατά των χρόνιων παθήσεων

 


Οι μαγειρεμένες με ελαιόλαδο ντομάτες προστατεύουν των ανθρώπινο οργανισμό από τις χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, του παχέος εντέρου, της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του οισοφάγο, σύμφωνα με αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα λιπίδια ορού καθώς και η οξείδωση των LDL λιποπρωτεϊνών μειώνονται σημαντικά μετά την κατανάλωση παραγώγων ντομάτας που περιέχουν λυκοπένιο. Οι συστάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας προτείνουν αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ιδιαίτερα μαγειρεμένων με ελαιόλαδο ντοματών.

Το λυκοπένιο, όπως και το β-καροτένιο, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο όταν συνδυάζεται με διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο (Levy et al 1995). Απορροφάται επίσης καλύτερα όταν έχει ζεσταθεί, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τα κύτταρα της ντομάτας. Για το λόγο αυτόν, η καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα και φυσικά η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο. Παράλληλα, ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του λυκοπενίου και του ελαιολάδου αποδίδει ένα πραματικό κοκτέιλ ευεξίας, αντιγήρανσης και μακροβιότητας.

«Σύντροφοι» της ντομάτας

Η ντομάτα ασκεί ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η πρόσληψή της συνιστάται με τον κατάλληλο συνδυασμό μπαχαρικών, όπως είναι το κύμινο, ο κουρκουμάς και οι κόκκοι της μουστάρδας, τα οποία θα εξουδετερώσουν τις πιθανές βλαπτικές της επιδράσεις. Επιπρόσθετα, η προσθήκη ελαιολάδου στην ντομάτα κατά το μαγείρεμα ή τη σαλάτα πολλαπλασιάζει την αντιοξειδωτική της δράση. Το ίδιο ισχύει και με την προσθήκη ελιάς ή κάπαρης, συνηθισμένης πρακτικής κατά την παρασκευή της χωριάτικης σαλάτας.

Πώς να προφυλάξουμε την ντομάτα από οξείδωση

Είναι σημαντικό να κόβουμε τη ντομάτα σε μεγάλα τεμάχια, ώστε να προφυλάσσουμε τη βιταμίνη C από την οξείδωση, καθώς και να αποφεύγουμε τη χρήση μαχαιριού (κόψιμο της ντομάτας με το χέρι, όπου αυτό είναι δυνατόν), διότι το μέταλλο μπορεί να οξειδώσει τις βιταμίνες που περιέχει. Το μαγείρεμα της ντομάτας στον ατμό είναι προτιμότερο, καθώς διατηρεί τις περισσότερες βιταμίνες από κάθε άλλο είδος μαγειρέματος.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάνγκο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Ρυζόγαλο - Μια συνταγή για επιδόρπιο με άρωμα αναμνήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Η τέλεια συνταγή για τόνωση του ανοσοποιητικού

Σούπα μπρόκολο: Η σούπα μπρόκολο είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή που μπορείτε να απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αυτή η σούπα είναι εύκολη στην παρασκευή

Close Icon