Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Με ποιες πρωτεϊνούχες τροφές θα αντικαταστήσουμε το κρέας λόγω Σαρακοστής

Με ποιες πρωτεϊνούχες τροφές θα αντικαταστήσουμε το κρέας λόγω Σαρακοστής

Βαρεθήκατε το αυγό και το κοτόπουλο; Υπάρχουν δεκάδες ακόμη επιλογές για να πάρετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας και μάλιστα πολλές από αυτές είναι φυτικές και εξαιρετικά θρεπτικές. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικό δομικό συστατικό κάθε κυττάρου του σώματος. Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται πρωτίστως από πρωτεΐνες, ενώ ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί επίσης για να δημιουργεί και να αναπλάθει τους ιστούς. Επίσης, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σύνθεση ενζύμων, ορμονών και άλλων χημικών ουσιών και εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οστών, των μυών, των χόνδρων, του δέρματος και του αίματος.


Μαζί με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες συνθέτουν την ομάδα των λεγόμενων μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή συστατικών που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, μικροθρεπτικά συστατικά ονομάζονται οι βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς χρειαζόμαστε μόνο μικρές ποσότητες από αυτά.

Επειδή οι πρωτεΐνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα –σε αντίθεση με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες– χρειαζόμαστε καθημερινό «ανεφοδιασμό» μέσω της διατροφής μας.

Για να πάρετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών – 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους – μπορείτε να συνδυάσετε κλασικές επιλογές όπως το αυγό, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι με τα παρακάτω προϊόντα φυτικής προέλευσης.

  1. Ενταμάμε – 18 γρ. πρωτεϊνών ανά φλιτζάνι
  2. Τέμπε – 16 γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα 90 γρ.
  3. Τόφου – 15 γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα 90 γρ.
  4. Φακές – 8 γρ. πρωτεϊνών ανά μερίδα 90 γρ.
  5. Μαύρα φασόλια – 7,6 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  6. Φασόλια λίμα – 7,3 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  7. Φιστίκια – 7 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  8. Άγριο ρύζι – 6,5 γρ. πρωτεϊνών ανά φλιτζάνι
  9. Ρεβίθια – 6 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  10. Αμύγδαλα – 6 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  11. Σπόροι κία – 6 γρ. πρωτεϊνών ανά 2 κουταλιές της σούπας
  12. Βρόμη – 5 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  13. Κάσιους – 5 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  14. Πασατέμπος – 5 γρ. πρωτεϊνών ανά ¼ του φλιτζανιού
  15. Πατάτα – 4 γρ. πρωτεϊνών ανά πατάτα (λευκή, μέτρια σε μέγεθος)
  16. Σπανάκι – 3 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  17. Καλαμπόκι – 2,5 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  18. Αβοκάντο – 2 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό αβοκάντο
  19. Μπρόκολο – 2 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι
  20. Λαχανάκια Βρυξελλών – 2 γρ. πρωτεϊνών ανά μισό φλιτζάνι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάνγκο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Ρυζόγαλο - Μια συνταγή για επιδόρπιο με άρωμα αναμνήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Η τέλεια συνταγή για τόνωση του ανοσοποιητικού

Σούπα μπρόκολο: Η σούπα μπρόκολο είναι μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή που μπορείτε να απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αυτή η σούπα είναι εύκολη στην παρασκευή

Close Icon