Διατροφή

Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Ποια διατροφή μειώνει τα συμπτώματα

Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Ποια διατροφή μειώνει τα συμπτώματα

Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Μία πρόσφατη ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έρχεται να προσθέσει στην ποικιλία των φυτικών βιοδραστικών συστατικών με τις ωφέλιμες αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μια πολυφαινολική ένωση, την πτεροστιλβένη, η οποία χάρη στην ισχυρή ανοσοκατασταλτική της δράση προσφέρεται ως μια πιθανή θεραπευτική λύση για τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της πτεροστιλβένης προσιδιάζουν σε αυτές μιας άλλης πολυφαινολικής ένωσης, της ρεσβερατρόλης – άλλωστε συχνά συνυπάρχουν.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Chiharu Nishiyama, κατέληξε στο νέο εύρημα στο πλαίσιο της πολύχρονης έρευνας για την εύρεση ενεργών συστατικών σε τρόφιμα με δυνητικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. «Γνωρίζαμε πως η ρεσβερατρόλη είχε επιδείξει σημαντική ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση σε πειραματόζωα με ελκώδη κολίτιδα. Αναζητήσαμε επομένως άλλες πολυφαινολικές ενώσεις με παρόμοια δομή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θεραπευτικά για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», σημείωσε ο Δρ Takuya Yashiro που συμμετείχε στην ομάδα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο The FASEB Journal. Επίσης: Νέα μέθοδος για την ανάπτυξη πεπτιδίων από το στόμα

flegmonodhs-nosos-enteroy.jpg

Σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, η επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα φέρει έλκη που προκαλούνται από τη χρόνια φλεγμονή λόγω αυξημένης ανοσοαπόκρισης στο σώμα μέσα από μια σύνθετη διαδικασία: ο οργανισμός εκκινεί την αυξημένη παραγωγή κυτοκινών, καθώς επίσης ενεργοποιεί τα δενδριτικά κύτταρα ώστε να παράγουν κυτοκίνες που θα δώσουν το έναυσμα στα Τ-κύτταρα για έναρξη της αμυντικής απόκρισης. Στόχος τον ερευνητών ήταν τα παραπάνω ανοσοκύτταρα (δενδριτικά, Τ-κύτταρα).

Αρχικά, οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση μιας σειράς φυτικών ενώσεων στον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων από τα δενδριτικά κύτταρα. Η αρχική έρευνα οδήγησε στην πτεροστιλβένη, η οποία σημείωσε την ισχυρότερη ανοσοκατασταλτική δράση. Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με πτεροστιλβένη εμποδίζει τη διαφοροποίηση των Τ κυττάρων σε Th1 και Th17 (υπότυποι των Τ κυττάρων που αυξάνουν την ανοσοαπόκριση) ενώ αυξάνει τη διαφοροποίησή τους σε ρυθμιστικά Τ κύτταρα (ένας άλλος υπότυπος που αναστέλλει τη φλεγμονή). Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η θεραπεία αναστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών από τα δενδριτικά κύτταρα, μειώνοντας τη δραστικότητα δέσμευσης DNA ενός κρίσιμου παράγοντα μεταγραφής PU.1. Πειράματα με χορήγηση πτεροστιλβένης σε ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαπίστωσε πως η δια στόματος λήψη της ένωσης ανακούφισε από τα συμπτώματα. Επιπλέον, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η πτεροστιλβένη απορροφάται εύκολα από το σώμα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για δραστική ουσία στην παρασκευή φαρμάκων.

stomaxi.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Εύκολη και νόστιμη ανοιχτή σπανακόπιτα

Λίστα με φρούτα και λαχανικά με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα

Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.

Ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και μπλε τυρί

Ρίξτε τη σάλτα τυριών στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέστε το μπλε τυρί και τα καρύδια, ανακατέψτε (αν χρειαστεί προσθέστε και το νερό που κρατήσατε) και σερβίρετε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά).

Tips για ουσιαστική καθαριότητα στην κουζίνα

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού και ο χυμός λεμονιού περιέχουν μια χημική ένωση που λέγεται psoralen. Αυτή η ένωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο φως. Όταν συνδυάζεται με τη δύναμη της φυσικής λεύκανσης του ήλιου, μπορείτε κυριολεκτικά να καθαρίσετε τους λεκέδες σε ώρες χωρίς πολύ τρίψιμο.

Μακαρόνια: Λάθη που κάνεις συχνά από την αρχή μέχρι το τέλος

Δεν αλατίζουμε συνήθως το νερό όσο πρέπει, αν και το βραστό νερό είναι το μόνο σημείο της διαδικασίας όπου καρυκεύονται ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Το νερό πρέπει να είναι πολύ αλμυρό, θυμίζοντας το θαλασσινό νερό που γεύεσαι μετά τη βουτιά. Τα μακαρόνια δεν θα το απορροφήσουν όλο, άνοστα μια φορά δεν θα ξαναβγούν ποτέ...

Χούμους σε τρεις εκδοχές

Τα ρεβίθια είναι μια σπουδαία πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Αλλά και το ταχίνι περιέχει υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη.