Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επτά διατροφικές συνήθειες που σκοτώνουν

Επτά διατροφικές συνήθειες που σκοτώνουν

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών στις σωστές ποσότητες μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό τις ζωές που χάνονται στις ΗΠΑ λόγω καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, δείχνει μια νέα εκτενής επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA). Όπως αναφέρει η μελέτη, ποσοστό περίπου 45% των θανάτων από αυτά τα αίτια το 2012 είναι δυνατό να αποδοθούν στην υπερβολική ή την πολύ περιορισμένη κατανάλωση 7 ομάδων τροφίμων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.


«Τα καλά νέα είναι ότι τώρα καταλαβαίνουμε περισσότερα σχετικά με το ποιες τροφές αποτρέπουν τους πρόωρους θανάτους λόγω καρδιομεταβολικών παθήσεων» σχολιάζει η Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ Ρενάτα Μίχα από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης, μία εκ των επικεφαλής συντακτών της μελέτης. Τα μηνύματα που απευθύνονται σε ασθενείς, στο ευρύ κοινό αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να δίνουν έμφαση πρωτίστως στην κατανάλωση ωφέλιμων προϊόντων παρά στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων, δήλωσε η Δρ Μίχα στο πρακτορείο Reuters μέσω email.

Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων από ποικίλες πηγές, η Δρ Μίχα και οι συνάδελφοί της αναγνώρισαν τα 10 διατροφικά συστατικά που συνδέονται στενότερα με την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη τύπου 2: αλάτι, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και σπόροι, φρέσκο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά), πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. λάδι σόγιας, καλαμποκέλαιο), Ω3 λιπαρά από ψάρια και θαλασσινά και ποτά με πολλή ζάχαρη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 7 διατροφικές συνήθειες κοστίζουν συνδυαστικά σχεδόν 400.000 ζωές τον χρόνο στις ΗΠΑ:

  1. υπερβολική κατανάλωση αλατιού – 66.508 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων – 59.374 θάνατοι

  1. υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος – 57.766 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση ψαριού – 54.626 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση λαχανικών – 53.410 θάνατοι

  1. μικρή κατανάλωση φρούτων – 52.547 θάνατοι

  1. υπερβολική κατανάλωση ποτών με πολλή ζάχαρη – 51.694 θάνατοι

Η επιβάρυνση από την κακή διατροφή κρίνεται μεγαλύτερη για τον ανδρικό πληθυσμό, αφού οι άντρες φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό σε σύγκριση με τις γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιομεταβολικών παθήσεων που οφείλονται στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. «Η υγιεινή διατροφή είναι κάτι το θεμελιώδες και αν θυμόμαστε αυτό το απλό πράγμα οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και καλύτερη υγεία» δήλωσε η Δρ Μίχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon