Διατροφή

Εμμηνόπαυση: διατροφικές συστάσεις για την μείωση της χοληστερίνης

Εμμηνόπαυση: διατροφικές συστάσεις για την μείωση της χοληστερίνης

 

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό στάδιο στη ζωή της κάθε γυναίκας καθώς σημαίνει το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Στην ουσία συνιστά τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως η οποία οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών. Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής. Ποιες τροφές μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης;

Απαντήσεις μας δίνει η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. 

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από ποικίλες ορμονικές και άλλες μεταβολικές διεργασίες στο σώμα της γυναίκας, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής των οιστρογόνων, της βασικής γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών φτάνουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης στην ηλικία των 50 παρόλο που η εμμηνόπαυση είναι δυνατόν να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 40 ετών.
Κατά την εμμηνόπαυση η γυναίκα εμφανίζει ποικίλα συμπτώματα τόσο εμφανή όσο και «σιωπηρά». Στα εμφανή συμπτώματα περιλαμβάνονται οι εξάψεις, οι νυχτερινές αφιδρώσεις, το αυξημένο άγχος, οι διακυμάνσεις της διάθεσης κά, ενώ ως «σιωπηρά» χαρακτηρίζονται η αυξημένη απώλεια της οστικής μάζας και οι μεταβολές στο λιπιδιαμικό προφίλ της γυναίκας (αύξηση της ολικής, της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL-χοληστερόλης). Η μεταβολές αυτές στο λιπιδαιμικό προφίλ της γυναίκας δύναται να οδηγήσουν σε πολλαπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής πάθησης στα δέκα χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση, καθώς συνοδεύονται από αυξημένη συχνότητα αθηροσκλήρωσης και ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Για το λόγο αυτόν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οφείλουν να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους και να προβαίνουν στις κατάλληλες αλλαγές του τρόπου ζωής τους ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο τον κίνδυνο εκδήλωσης των νοσημάτων της καρδιάς, καθώς έχει φανεί ότι τα νοσήματα της καρδιάς, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, μπορούν να προληφθούν με τις κατάλληλες διατροφικές συστάσεις και μια υγιεινότερη στάση ζωής.

Συγκεκριμένα, για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και κατ’ επέκταση του καρδιαγγειακού κινδύνου συστήνεται η υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών, η τακτική σωματική άσκηση και ο έλεγχος του άγχους. Στις διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνεται η κατανάλωση άφθονων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, η επαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών και η περιορισμένη κατανάλωση γλυκισμάτων και έτοιμων τροφίμων πλούσιων σε ζωικό λίπος. Ταυτόχρονα, συνίσταται τακτική σωματική άσκηση, δηλαδή τουλάχιστον 30 λεπτά ήπιας προς μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητας καθημερινά, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, ο χορός, το κολύμπι κά. Τέλος, αναφέρονται και κάποια περαιτέρω μέτρα για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, συμπληρωματικά των παραπάνω συστάσεων, όπως η χρήση τροφίμων εμπλουτισμένων σε φυτικές στερόλες (π.χ. μαργαρίνες), η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης όπως η πρωτεΐνη σόγιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Κατσικίσιο τυρί: Αποκαλύπτοντας τα οφέλη του για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.