Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.


Το λάδι κανόλας και το φυτικό λάδι χρησιμοποιούνται συνήθως για μαγείρεμα, αλλά ποιο είναι πιο υγιεινό; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορές μεταξύ των δύο για να καθορίσουμε ποια μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία σας.

Το λάδι canola εξάγεται από τους σπόρους του φυτού canola, το οποίο είναι μια γενετικά τροποποιημένη εκδοχή του φυτού ελαιοκράμβης. Είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, ιδιαίτερα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το λάδι Canola έχει επίσης ουδέτερη γεύση και υψηλό σημείο καπνού, καθιστώντας το ιδανικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Από την άλλη πλευρά, το φυτικό έλαιο είναι ένας ευρύς όρος που μπορεί να αναφέρεται σε μια ποικιλία ελαίων όπως η σόγια, το καλαμπόκι, το ηλιέλαιο ή το έλαιο καρθάμου. Αυτά τα λάδια είναι συχνά ένα μείγμα από διαφορετικά λάδια, τα οποία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα. Το φυτικό λάδι είναι γενικά υψηλό σε πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι επίσης καλά για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, ορισμένα φυτικά έλαια μπορεί να έχουν υψηλότερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, το έλαιο canola μπορεί να έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι του φυτικού ελαίου λόγω των υψηλότερων επιπέδων του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του και πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Το λάδι Canola έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με το φυτικό έλαιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Όταν επιλέγετε μεταξύ ελαίου canola και φυτικού ελαίου, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία που αναζητάτε. Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.

Τελικά, το πιο υγιεινό λάδι για εσάς θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις. Τόσο το λάδι canola όσο και το φυτικό έλαιο μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι χουρμάδες με καρύδια είναι ένας συνδυασμός για γερά οστά

Πώς να φτιάξετε την πιο γλυκιά επικάλυψη από μαρμελάδα σύκο

Τα κολοκυθάκια ως ένας φυσικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Γιατί το αγγλικό πρωινό θεωρείται το καλύτερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon