Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.


Η Ελλάδα φημίζεται για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Αλλά με τόση ποικιλία φυτικών ελαίων στην αγορά, πώς ξέρουμε ποια είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα; Ενώ ορισμένα λάδια είναι ιδανικά για ψηλό μαγείρεμα, άλλα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας όταν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Ας δούμε ποια λάδια πρέπει να αποφεύγουμε στο μαγείρεμα.

Λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος

Λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος

Το σημείο καπνίσματος ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να διασπάται και να καίγεται. Όταν ένα λάδι καίγεται, απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, σοτάρισμα ή άλλες μεθόδους μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας.

  • Σπορέλαιο: Με χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C, το σπορέλαιο δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα. Όταν θερμανθεί, μπορεί να οξειδωθεί γρήγορα, σχηματίζοντας επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Λιναρόσπορος: Παρόλο που ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει πολύ χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες ή smoothies.
  • Καρυδόλαδο: Το καρυδόλαδο έχει υπέροχη γεύση, αλλά δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Το σημείο καπνίσματος του είναι περίπου στους 160°C. Χρησιμοποιήστε το για να τελειώσετε πιάτα ή ως ντρέσινγκ για σαλάτες.

 

Υδρογονωμένα φυτικά έλαια

Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε υγρό φυτικό έλαιο, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δημιουργεί trans λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Υδρογονωμένα φυτικά έλαια

Όταν επιλέγετε λάδι για μαγείρεμα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνίσματος του. Για ψηλό μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο. Αποφύγετε τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθούν τα αιθέρια έλαια στη διαχείριση του άγχους;

Οφέλη και κίνδυνοι της χρήσης αιθέριων ελαίων για την υγεία σας

Ισορροπίστε τις ορμόνες σας με αιθέρια έλαια

Οι ελιές προσφέρουν προστασία σε καρδιαγγειακά νοσήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon