Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η πιθανή σχέση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και του διαβήτη τύπου 2

Η πιθανή σχέση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και του διαβήτη τύπου 2

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή η ινσουλίνη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος Alzheimer συνδέονται, σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε στο Texas A&M University και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Στα ευρήματά τους, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών, χρησιμοποιώντας ποντίκια για τα πειράματά τους.

Οι επιστήμονες είπαν ότι εντόπισαν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο έντερο για να ανακαλύψουν πώς επηρεάζει τις διαδικασίες του εγκεφάλου. Ανέφεραν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά καταστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται jak3. Τα ποντίκια χωρίς αυτή την πρωτεΐνη παρουσίασαν φλεγμονή που ξεκίνησε στο έντερο και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο ήπαρ και τον εγκέφαλο. Αυτά τα ποντίκια ανέπτυξαν συμπτώματα που μοιάζουν με το Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένησης.

Η πιθανή σχέση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και του διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος της νόσου του Αλτσχάιμερ με τον έλεγχο ή την αποφυγή του διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη και τη σοβαρότητα του διαβήτη και, πιο πρόσφατα, έχει εμπλακεί στον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Τα μετα-αναλυτικά δεδομένα καταδεικνύουν 56 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο για άνοια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Narendra Kumar, PhD, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Texas A&M. «Δεδομένου ότι υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ της διατροφής και του τρόπου ζωής με τον διαβήτη τύπου 2, πιστεύουμε, ναι, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να θεωρηθούν μερικοί από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξέλιξη προς τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Πώς ένα διαρρέον έντερο μπορεί να είναι ένας παράγοντας

Οι ερευνητές στο Texas A&M λένε ότι έμαθαν ότι η πρωτεΐνη jak3 μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή εντέρου, με αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, καθώς και διαβήτη τύπου 2, μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να καθαρίζει τοξικές ουσίες και συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια. Ένα διαρρέον έντερο είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κενά στα εντερικά τοιχώματα επιτρέπουν στις τοξίνες και τα βακτήρια να διαρρεύσουν έξω από τα έντερα και στην κυκλοφορία του αίματος.

Δεν αναγνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας αυτό ως μια ξεχωριστή ιατρική κατάσταση και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διακοπή αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, είναι δυνατή με την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ιδανικά, είπαν, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά νωρίς για να αποφευχθεί το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή τουλάχιστον αρκετά σύντομα για να αντιστραφεί ο προδιαβήτης.

Συνδέοντας τον διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Περίπου το 81% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν επίσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια έκθεση της Ιατρικής Σχολής Keck USC. Ο κίνδυνος άνοιας αντιστοιχούσε στη διάγνωση του διαβήτη – όσο μικρότερη είναι η ηλικία εμφάνισης διαβήτη, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας. Μερικοί επιστήμονες αναφέρονται στη σχέση μεταξύ αυτών των δύο ασθενειών ως «διαβήτης τύπου 3». Επειδή το συκώτι μεταβολίζει την τροφή, οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να είναι κρίσιμο για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου.

Δεν είναι ακόμη κατανοητό γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση, αλλά οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή η ινσουλίνη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ. Ο εγκέφαλος είναι το πιο ενεργειακά απαιτητικό όργανο — χρειάζεται τη μισή ενέργεια σακχάρου στο σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Τόσο το υψηλό όσο και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανοώντας τα διαυγή επεισόδια σε άτομα με άνοια

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τη γήρανση επιστρατεύοντας άλλες περιοχές του εγκεφάλου

Η μεσογειακή διατροφή ενισχύει τη νοητική οξύτητα σε κάθε ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon