ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όραση διαβήτης: Πώς ο διαβήτης επηρεάζει την υγεία των ματιών;

Όραση διαβήτης: Πώς ο διαβήτης επηρεάζει την υγεία των ματιών;

Όραση διαβήτης: Οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τα άτομα με διαβήτη για την παρακολούθηση για σημεία διαβητικής οφθαλμικής νόσου και την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν επιπλοκών.

Ο διαβήτης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ματιών, οδηγώντας σε διάφορες επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν την όραση και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση. Οι κύριες επιπλοκές του διαβήτη που σχετίζονται με τα μάτια περιλαμβάνουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, τον καταρράκτη και το γλαύκωμα.

Διαβήτης

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη και εμφανίζεται όταν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο ιστό στο πίσω μέρος του ματιού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, διαρροή και σχηματισμό μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρασης και τύφλωση εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συχνά εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα στα αρχικά της στάδια, υπογραμμίζοντας τη σημασία των τακτικών οφθαλμικών εξετάσεων για άτομα με διαβήτη.

Διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας (DME): Το DME είναι μια επιπλοκή της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που επηρεάζει ειδικά την ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την αιχμηρή, κεντρική όραση. Όταν διαρρέει υγρό στην ωχρά κηλίδα, μπορεί να προκαλέσει οίδημα και παραμόρφωση της όρασης, οδηγώντας σε μειωμένη οπτική οξύτητα. Το DME μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών που απαιτούν λεπτομερή όραση, όπως η ανάγνωση ή η οδήγηση.

Καταρράκτης: Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από θόλωση του φακού του ματιού. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του φακού και να γίνει λιγότερο εύκαμπτος, οδηγώντας σε αλλαγές στην όραση. Ο καταρράκτης μπορεί να εξελιχθεί αργά με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας θολή όραση, λάμψη και δυσκολία στην όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ενώ ο καταρράκτης είναι κοινός με τη γήρανση, ο διαβήτης μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξή του και να απαιτεί έγκαιρη παρέμβαση.

Γλαύκωμα: Ο διαβήτης είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από βλάβη στο οπτικό νεύρο, που συχνά σχετίζεται με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Με την πάροδο του χρόνου, το γλαύκωμα χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της περιφερικής όρασης και, σε σοβαρές περιπτώσεις, σε τύφλωση. Οι αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζονται με τον διαβήτη και οι βλάβες των νεύρων μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη γλαυκώματος σε άτομα με διαβήτη.

Οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τα άτομα με διαβήτη για την παρακολούθηση για σημεία διαβητικής οφθαλμικής νόσου και την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν επιπλοκών. Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της όρασης και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Επιπλέον, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης μέσω φαρμακευτικής αγωγής, αλλαγές στον τρόπο ζωής και τακτικής ιατρικής φροντίδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου και της εξέλιξης των επιπλοκών του διαβητικού οφθαλμού. Είναι σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη να συνεργάζονται στενά με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης τους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών οφθαλμικής φροντίδας, για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κατάστασή τους και να προστατεύουν την υγεία των ματιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια σημάδια διαβήτη δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πιο ευάλωτες σε νεφρική ανεπάρκεια

Ασυνήθιστα σημάδια νεφρικών διαταραχών στους άνδρες μετά τα 30

Σχέση κεντρικής παχυσαρκίας και υπέρτασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσωρινή επένδυση εντέρου μειώνει το βάρος

Ο Ενδοφραγμός δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένει το σήμα CE του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, το οποίο ο κατασκευαστής ελπίζει ότι θα του δοθεί αυτό το καλοκαίρι. Η άδεια θα αφορά ασθενείς με ΔΜΣ 35-50 kg/m2.

Το υποκατάσταο αλατιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν.

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και εξελίσσεται, αυτή η δομή που μοιάζει με ουρά συνήθως υποχωρεί και απορροφάται