Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Είναι τελικά τα ασπράδια αυγών πιο υγιεινά;

Είναι τελικά τα ασπράδια αυγών πιο υγιεινά;

Υπάρχουν πολλές μελέτες που προσπαθούν να καθορίσουν ποιος είναι αυτός ο τέλειος αριθμός αυγών ανά ημέρα ή εβδομάδα. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση.

Στον κόσμο που ζούμε με επίκεντρο τη διατροφή ,  όπου συχνά αναζητούμε επιλογές με χαμηλότερες θερμίδες από τα πάντα , η επιλογή να φάμε μόνο τα ασπράδια των αυγών μπορεί να φαίνεται αυτονόητη. Είναι μια ακόμη πηγή πρωτεΐνης, εξαλείφοντας εντελώς την περιεκτικότητα σε λίπος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού παρέχει πολύ περισσότερη θρεπτική αξία. Είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικό να λάβετε υπόψη την επίδραση του είδους και της ποσότητας λίπους που τρώτε κάθε μέρα, αντί να κολλήσετε στο τι σημαίνει η διατροφική χοληστερόλη. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που βρίσκεται σε έναν κρόκο αυγού είναι ο υγιής τύπος που θα ήταν καλό να καταναλώνετε. Εξάλλου ένα τρόφιμο με λιγότερο από 5 γραμμάρια λίπος, θεωρείται χαμηλό σε λιπαρά. Και αν μπορείτε να πάρετε αυγά εμπλουτισμένα σε ωμέγα-3, τα οποία προσφέρουν κάπου τέσσερις έως πέντε φορές την ποσότητα ωμέγα-3, αυτό είναι ακόμα καλύτερο.


 

 

Πόσα αυγά να τρώτε την ημέρα

Υπάρχουν πολλές μελέτες που προσπαθούν να καθορίσουν ποιος είναι αυτός ο τέλειος αριθμός αυγών ανά ημέρα ή εβδομάδα. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση, ωστόσο η γενική συναίνεση μέχρι στιγμής είναι ότι είναι εντάξει για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους να καταναλώνουν έως και δύο αυγά την ημέρα ή 10 αυγά την εβδομάδα. Άτομα με προβλήματα χοληστερόλης ή καρδιαγγειακά προβλήματα ή άτομα με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, θα ήταν καλό να περιορίζονται σε τέσσερα έως πέντε αυγά την εβδομάδα.

Είναι υγιεινά τα ασπράδια αυγών;

Τα ασπράδια αυγών είναι μια πραγματικά άπαχη πηγή πρωτεΐνης και σίγουρα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή ενός ατόμου, αλλά δεν είναι διατροφικά ανώτερα από ένα ολόκληρο αυγό. Όπως αναφέρθηκε, δεν παίρνετε καθόλου λίπος ή χοληστερόλη με τα ασπράδια των αυγών, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι δεν λαμβάνετε επίσης πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ λαμβάνετε και λιγότερη ολική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να τρώτε και τον κρόκο, εκτός από τα ασπράδια.

 

Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι ακόμα κολλημένοι στην παλιά σκέψη για τους κρόκους αυγών ή δεν τους αρέσει η γεύση τους, ενώ μερικοί αγαπούν τόσο πολύ τα αυγά που δυσκολεύονται να ακολουθούσουν τον αριθμό της συνιστώμενης ποσότητας. Γι αυτό και ένα μείγμα από ολόκληρα και ασπράδια είναι μια εύκολη λύση. Συνιστώ συνήθως ένα ολόκληρο αυγό και στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε ασπράδια για όγκο – αλλά, και πάλι, αυτή η σύσταση μπορεί να διαφέρει ανά άτομο. Είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές από κάποιον που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό και τους στόχους σας. Μια προειδοποίηση για την υγεία σχετικά με τα ασπράδια αυγών είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Μαϊντανός: Φρεσκάδα για το στόμα και την αναπνοή

Ποια είδη τροφών πρέπει να προτιμάμε αν το έντερό μας έχει ερεθιστεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon