Διατροφή

Διατροφή πανδημία: Καινοτομίες και βιώσιμοι τρόποι παραγωγής

Διατροφή πανδημία: Καινοτομίες και βιώσιμοι τρόποι παραγωγής

Τη βελτιστοποίηση της διατροφικής επισήμανσης, για την αποτελεσματικότερη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με την αξία των προϊόντων διατροφής.

Διατροφή πανδημία: «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών στηρίζει την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας που ξεχωρίζουν, σε ολόκληρο τον κόσμο, για τη διατροφική τους αξία και το χαμηλό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και προωθεί τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συνεχίζει να παράγει και να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή, με προστιθέμενη αξία, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες τους και σεβόμενη τις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Παράλληλα, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αποδεικνύει την ανθεκτικότητά της και αναδεικνύει με τη συμβολή της, τη σημασία του κλάδου για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών επενδύουν σε καινοτομίες και βιώσιμους τρόπους παραγωγής, δίνουν έμφαση στις νέες τάσεις για προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, σχετικά με:

  • Τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων διατροφής, που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων.
  • Την ανασύνθεση των τροφίμων, με σταδιακή μείωση των επιπέδων πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ενεργειακής αξίας. Στόχος η μετάβαση σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς τα πρότυπα κατανάλωσης διαρκώς μεταβάλλονται.
  • Τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, με την προσφορά ασφαλών, θρεπτικών και οικονομικά προσιτών τροφίμων.

  • Την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και τη διανομή τους στους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.
  • Τη βελτιστοποίηση της διατροφικής επισήμανσης, για την αποτελεσματικότερη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με την αξία των προϊόντων διατροφής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται ή σπαταλούνται: Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 διατρέχουν οι παχύσαρκοι

Τροφές που βοηθούν να μειώσετε το κρέας

Με ποιες τροφές μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας έναντι του κορωνοϊού

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες αλλά και γιατροσόφια που χάνονται στον χρόνο. Συμβουλές που λένε πως μπορούμε να διώξουμε μακριά τον κορωνοϊό και «συνταγές» που μπορεί αντί να μας σώσουν... να μας βλάψουν. Τι απαντούν όμως οι ειδικοί; Υπάρχουν μυστικά που μπορούν όντως να εξουδετερώσουν τον ιό ή έστω να τον κρατήσουν σε απόσταση;

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Τι κρύβουν τα ξεροψημένα φαγητά εκτός από την τραγανότητα τους

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο.  Τοστ, πατάτες τηγανιτές, ψητά μπισκότα … αυτά τα τρόφιμα που αγαπάμε τόσο πολύ για τη γεύση και τη μυρωδιά τους κρύβουν στην πραγματικότητα μια πολύ τοξική ουσία, το ακρυλαμίδιο.  Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά όταν μαγειρεύετε τρόφιμα που περιέχουν άμυλο σε υψηλές θερμοκρασίες. Το […]

Κολοκυθόσουπα ... Μία από τις πιο εύκολες συνταγές με υλικά που συμβάλλουν στην γονιμότητα

Τροφές γονιμότητας: Συνταγές με υλικά που ευνοούν την γονιμότητα. Η κολοκύθα είναι μια από τις τροφές που βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας, είναι καλή στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την κατακράτηση υγρών, κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες το καθιστούν το βασικό φαγητό στη διατροφή σας που βοηθά […]

Πρωτεϊνούχες τροφές που χορταίνουν και μειώνουν το βάρος

Τυπικά, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επομένως, η αύξηση της κατανάλωσής τους αυξάνει τον κορεσμό και γι’ αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα μας μαθαίνει να καίει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.

Αποκαλυπτική μελέτη για την επίδραση της ζάχαρης στον εγκέφαλό μας

Μια νέα έρευνα μας βοηθά να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το θέμα, καθώς ο Michael Winterdahl από το τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και οι συνάδελφοί του εξέτασαν την επίδραση της ζάχαρης στο σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο χοίρων.

Πρωτείνούχες τροφές που χορταίνουν και μειώνουν το βάρος

Τυπικά, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επομένως, η αύξηση της κατανάλωσής τους αυξάνει τον κορεσμό και γι’ αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα μας μαθαίνει να καίει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.

Αποξηραμένα Φρούτα: Λόγοι που πρέπει να τα επιλέγω

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα και είναι ιδανικά για μεγάλες εκδρομές και ταξίδια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο.