Διατροφή

Vegan Διατροφή: Φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Vegan Διατροφή: Φυτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Η μετάβαση από τις ζωικές τροφές στις τροφές φυτικής προέλευσης γίνεται ευκολότερη όταν αυτές σας παρέχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Vegan Διατροφή: Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν χορτοφαγικές, ή vegan διατροφές, ή απλά θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών τροφών στη ζωή τους. Η μετάβαση από τις ζωικές τροφές στις τροφές φυτικής προέλευσης γίνεται ευκολότερη όταν αυτές σας παρέχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης και απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων είναι δυσκολότερη για άτομα που δεν τρώνε κρέας, ή ζωικά προϊόντα. Αυτοί πρέπει να εξασφαλίσουν ότι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12, που παίρνουν εκείνοι που τρώνε ζωικές τροφές.

Οι δέκα καλύτερες τροφές φυτικής προέλευσης για να πάρετε πρωτεΐνη

Ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης παρέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.  Άλλες φυτικές τροφές δεν έχουν όλα αυτά τα αμινοξέα, οπότε για να τα πάρετε όλα πρέπει να τρώτε απ’ όλες αυτές τις τροφές.

Οι παρακάτω τροφές φυτικής προέλευσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανά μερίδα:

  1. Τόφου και φασόλια edamame
  2. Φακές
  3. Ρεβύθια
  4. Φιστίκια
  5. Αμύγδαλα
  6. Σπιρουλίνα
  7. Κινόα
  8. Σπόροι Chia
  9. Φασόλια με ρύζι
  10. Πατάτες

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα πρωτεΐνης;

Ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης είναι φυτικής προέλευσης. Ανάλογα με τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, μπορεί να είναι πλήρεις ή ατελείς πρωτεΐνες. Η Αμερικανική  Ένωση Διαιτολογίας υποστηρίζει ότι αν και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους καθημερινούς τους στόχους διατροφής, η κατανάλωση μιας ευρείας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών πλούσιων σε πρωτεΐνες είναι συνήθως μια καλύτερη στρατηγική για την επίτευξη αυτών των στόχων. Ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή νάτριο για τη βελτίωση της γεύσης, επομένως είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες στη συσκευασία τους.

Φυτική έναντι ζωικής πρωτεΐνης

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά ως ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης τα 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Άτομα που θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και οι ηλικιωμένοι, χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη. Τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που αποτελείται από αμινοξέα. Αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους σε πρωτεΐνες. Το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί 11 αμινοξέα, αλλά πρέπει να πάρει άλλα εννέα από τη διατροφή. Τα ζωικά προϊόντα είναι πλήρεις πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια σόγιας και η κινόα, είναι επίσης πλήρεις πρωτεΐνες, ενώ άλλα είναι ελλιπείς πρωτεΐνες. Ένα άτομο που ακολουθεί μια χορτοφαγική, ή vegan διατροφή πρέπει να ακολουθεί μια ποικίλη διατροφή φυτικών τροφών για να πάρει όλα τα απαιτούμενα αμινοξέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές με βιταμίνη D για χορτοφάγους

Ο Χοακίν Φοίνιξ μας προτρέπει να γίνουμε vegan

Πως θα βάλετε στη διατροφή σας Τόφου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Γυναίκες αβοκάντο: Γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών C, E, K και B6 και ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, μαγνησίου και καλίου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.