Νέα Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Από το 1946 ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) αναγνώρισε τα τρόφιμα όχι ως προνόμιο των λίγων αλλά ως δικαίωμα γ’ αυτό και καθιερώθηκε να γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα τροφίμων-διατροφής κάθε 16 Οκτώβρη.  Το μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Grow, nourish, sustain. Together» που μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τη γη για να τραφούμε, αλλά να στραφούμε σε βιώσιμες προς το περιβάλλον καλλιέργειες και έτσι όλοι μαζί να αφανίσουμε την πείνα στον κόσμο.

Η Παγκόσμια ημέρα τροφίμων-Διατροφής είναι σημαντική καθώς βοηθάει στην ευαισθητοποίηση προς τον συνάνθρωπο ενώ παράλληλα γίνεται μία υπενθύμιση σε όλους ότι η πείνα μπορεί να εξαλειφθεί. Αυτή τη στιγμή ετησίως 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται ή σπαταλούνται (δηλαδή περίπου 20% της παραγωγής τροφίμων). Ο FAO, ο οποίος αποτελείται από 194 χώρες μέλη και έχει παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες, ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού τα τελευταία 75 χρόνια.

 

Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να τρώμε με σύνεση, δηλαδή όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη γιατί με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε στη μείωση της άσκοπης σπατάλης τροφίμων, συνεπώς στη μείωση των ανθρώπων που παραμένουν πεινασμένοι. Στέλνει επίσης το μήνυμα: “Πίσω από κάθε τρόφιμο που φτάνει στο πιάτο μας υπάρχει κάποιος που το παράγει, το φυτεύει, το θερίζει, το ψαρεύει ή το μεταφέρει. Αυτή την παγκόσμια ημέρα τροφίμων άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσεις όλους αυτούς τους #FoodHeroes που παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες συνεχίζουν να σου παρέχουν τρόφιμα για την επιβίωσή σου.

Φέτος, γιορτάζεται και  75η επέτειος από την ίδρυση του FAO και ο διεθνής οργανισμός κάνει έκκληση για παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς και για παροχή βοήθειας σε όλους τους πληθυσμούς και ειδικά στους πιο ευάλωτους, ώστε να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που βοηθούν να μειώσετε το κρέας

Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Πώς να αποφύγετε πιθανή σιδηροπενική αναιμία

Όταν ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοίό κρύβεται στα σπίτια

Όταν οι άνθρωποι συναντώνται σε σπίτια, ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερος ακόμη και από εκείνον που αντιμετωπίζουμε όταν είμαστε σε παμπ, σημειώνει η Lucy Yardley, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Μύθοι και πραγματικότητες για τα προβλήματα δισκοκήλης

Με 23 δίσκους στη σπονδυλικής μας στήλη να διαδραματίζουν τον ρόλο του «αμορτισέρ» ανάμεσα στους σπονδύλους και να δέχονται σημαντικές καταπονήσεις για όλο το διάστημα της ζωής μας, το ότι πού και πού δημιουργούνται προβλήματα δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη

Ο νέος πενταψήφιος αριθμός 19817 του Όλοι Μαζί Μπορούμε

Tο 19817 είναι ο νέος πενταψήφιος αριθμός του «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Αυτός που επιθυμεί να προσφέρει, μπορεί να καλέσει από το σταθερό ή από το κινητό του στο 19817 ή να στείλει μήνυμα (SMS) τη λέξη «ΜΑΖΙ» στο 19817. Η ενέργεια αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε 2 ευρώ στη μεγάλη προσπάθεια του «Όλοι […]

Πέθανε από κορονοϊό ο Πρόεδρος της Βαρβάκειου, Κλεάνθης Τσιρώνης

Μια νέα ανθρώπινη απώλεια σημείωσε η επέλαση του κορονοϊού στην χώρα μας, με τον Κλεάνθη Τσιρώνη, Πρόεδρο της Βαρβάκειου Αγοράς, να αφήνει την τελευταία του πνοή, έπειτα από 20 μέρες νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Δείτε ποια τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Οι κατασκευαστές προσθέτουν αυτά τα λιπαρά στα τρόφιμα για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή και τη διάρκειά τους. Συχνά μάλιστα, τα λιπαρά αυτά είναι μερικώς υδρογονωμένα, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο ανθυγιεινά.

Τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων στα καρδιαγγειακά

Για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις των οσπρίων, οι ερευνητές ανέλυσαν 73 έρευνες με διάρκεια ενός χρόνου ή και περισσότερο, οι οποίες εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση οσπρίων και στο θάνατο λόγω καρδιομεταβολικών νόσων, διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας.