ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή για να διώξετε την επιθετικότητα

Διατροφή για να διώξετε την επιθετικότητα

Η ανθρώπινη επιθετικότητα είναι η εχθρική, βλαπτική ή καταστρεπτική συµπεριφορά, που συχνά προκαλείται από µαταίωση, µπορεί να είναι ατοµική ή συλλογική και η οποία σχετίζεται με τη διατροφή.

Τα αίτια της ανθρώπινης επιθετικότητας είναι πολυπαραγοντικά, περιλαµβάνοντας κοινωνικοοικονοµικούς, πολιτισµικούς, ιατρικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, ενώ ορισµένες µορφές παθολογικής επιθετικότητας, όπως η παρορµητική επιθετικότητα, παραπέµπει στην υποκείµενη νευροβιολογία, την οποία µάλιστα πολύ πρόσφατα οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να κατανοούν.

Εδώ φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση με τη διατροφή, αφού έχει αποδειχθεί με έρευνες, ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν υπερλειτουργία του νευρικού συστήματος των ενήλικων και των παιδιών. Οι ειδικοί προτείνουν να παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά τα φαγητά που τρώνε τα παιδιά μας.

Μικροί και μεγάλοι λατρεύουμε τις τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό ρύζι και αλεύρι. Οι τροφές αυτές, μπορούν να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή τους. Οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν επίσης να αυξήσουν τις στρεσογόνες ορμόνες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) οι οποίες ευθύνονται για την ενεργητικότητα αλλά και την επιθετικότητα. Τα αυξημένα τους επίπεδα μπορούν να κάνουν το παιδί να είναι ανήσυχο, επιθετικό και ευέξαπτο. Από όλα τα όργανα του σώματος, ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο στο να επηρεαστεί από τις διατροφικές συνήθειες και να δώσει λάθος εντολές για το τι χρειάζεται το σώμα του παιδιού. Το παιδικό μυαλό χρειάζεται πολύ ενέργεια για να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες γύρω του και αυτό δημιουργεί την απαίτηση για υψηλά επίπεδα ζαχάρων στο αίμα.

Το μυαλό όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται επιπλέον
• αμινοξέα,
• βιταμίνες,
• μεταλλικά άλατα και
• λιπαρά οξέα.
Τα πρόσθετα και τα χρώματα των επεξεργασμένων τροφών κάνουν το νευρικό σύστημα των παιδιών να υπερλειτουργεί. Αυτό επιβαρύνει την υπερδιέγερση που η ζάχαρη προκαλεί. Αντίθετα τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί, μπορούν να δράσουν σαν φυσικά «ηρεμιστικά».

Οι σοκολάτες, τα γλυκά, οι καραμέλες και τα τσιπς είναι από τα αγαπημένα τρόφιμα των παιδιών. Θα μπορούσατε όμως να τα αντικαταστήσετε με:
– Φρεσκοκομμένα μπαστουνάκια λαχανικών όπως καρότα, σέλερι, χρωματιστές πιπεριές, φουντίτσες από μπρόκολα και κουνουπίδια). Μπορείτε να τα συνοδέψτε με κάποιο υγιεινό dip όπως χούμους, σάλτσα τυριού, ντρέσινγκ light.
– Γιαούρτι ανανεμειγμένο με πολτό φρέσκων φρούτων ή κομπόστα.
– Φρουτοσαλάτες σερβιρισμένες σε χαρούμενα μπολ.
– Τυριά με χαμηλά λιπαρά. Τέτοιες λύσεις είναι το cottage cheese απλωμένο πάνω σε άγλυκα μπισκότα ή φέτες μαύρου ψωμιού αλλά και μπαστουνάκια από κίτρινα τυριά.
– Κράκερς ολικής άλεσης αλειμμένα με μέλι ή ταχίνι.
– Υγιεινά δημητριακά μόνα τους (σαν τσιπς) ή μαζί με γάλα. Όταν αγοράζετε δημητριακά διαβάστε στην συσκευασία τους και επιλέξτε εκείνα που περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα και τις λέξεις «ολικής άλεσης» στο όνομά τους, κατά προτίμηση χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
– Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φιστίκια κάσιους και ψημένους ηλιόσπορους ή πασατέμπο.
– Οι σπιτικές γρανίτες και σορμπέ φρούτων και το παγωτό βανίλια σερβιρισμένο με φράουλες είναι μερικές δροσιστικές επιλογές που λατρεύουν τα παιδιά.
– Τα σπιτικά κουλουράκια είναι καλύτερα από τα έτοιμα μπισκότα και κρουασάν του εμπορίου.

Και μια χρήσιμη συμβουλή!! Πολλά παιδιά πετάγονται αρκετές νύχτες έχοντας δει κάποιο κακό όνειρο ή έναν εφιάλτη. Θα μπορούσατε να μειώσετε τους βασανιστικούς εφιάλτες, αφαιρώντας από την διατροφή του ορισμένες τροφές, ειδικά λίγες ώρες πριν τον βραδινό ύπνο, όπως:
• Αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη,
• γλυκίσματα,
• φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και
• παγωτό
Τα παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγονται τις ώρες που προηγούνται του βραδινού ύπνου. Όμως ένα βραδινό γεύμα που περιλαμβάνει
• γάλα,
• προϊόντα σόγιας,
• φιστίκια ή φιστικοβούτυρο και
• τυριά

Με την συνεργασία της Καρολίνας –Ευαγγελίας Καπόγλου,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ιωάννινα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
 www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε μαγειρίτσα;

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.