ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαλείπουσα νηστεία: Ποια διατροφή συμβάλλει στην σταθεροποίηση του διαβήτη;

Διαλείπουσα νηστεία: Ποια διατροφή συμβάλλει στην σταθεροποίηση του διαβήτη;

Διαλείπουσα νηστεία: Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η διαλείπουσα νηστεία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής λόγω των πιθανών οφελών της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της αυξημένης μακροζωίας. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τις δίαιτες χαμηλών θερμίδων στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου.

 

Διαλείπουσα νηστεία

Μια μελέτη που συνέκρινε μια δίαιτα διαλείπουσας νηστείας με περιορισμένο χρόνο με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν μόνο μεταξύ 8 π.μ. και μεσημέρι για τρεις ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα για τουλάχιστον έξι μήνες, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Xiao Tong Teong, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, σημείωσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο χρόνος των γευμάτων και οι συμβουλές νηστείας μπορούν να επεκτείνουν τα οφέλη για την υγεία από μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική πρακτική.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το φαγητό νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που διερευνά τον ιδανικό χρόνο για τη νηστεία. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν σε ένα πρόγραμμα διατήρησης βάρους μετά από έξι μήνες ή να συνεχίσουν με την αρχική τους δίαιτα. Ωστόσο, περισσότεροι συμμετέχοντες στην ομάδα χαμηλών θερμίδων επέλεξαν να παραμείνουν στο πρόγραμμά τους και τα οφέλη από το σάκχαρο στο αίμα που παρατηρήθηκαν στην ομάδα νηστείας χάθηκαν στους 18 μήνες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες διαλείπουσας νηστείας μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο Teong σημείωσε ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν συνιστάται για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των ατόμων με διατροφικές διαταραχές ή διαβήτη και όσων λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη. Όποιος έχει υποκείμενες παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του πριν δοκιμάσει μια δίαιτα νηστείας.

 

Η Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι ενώ η ομάδα της χρονικά περιορισμένης διατροφής παρουσίασε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα από την ομάδα του περιορισμού των θερμίδων μετά από έξι μήνες, τα οφέλη αυτά δεν παρατηρήθηκαν πλέον στο τέλος της 18μηνης περιόδου μελέτης. Επεσήμανε επίσης ότι το πρόγραμμα διατροφής με περιορισμένο χρόνο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, καθώς περιλάμβανε την παράλειψη του δείπνου με την οικογένεια και τους φίλους αρκετές ημέρες την εβδομάδα.

Η Varady πρότεινε ότι η πιο δημοφιλής μορφή περιορισμένου χρόνου διατροφής, η οποία περιλαμβάνει φαγητό μεταξύ 12 μ.μ. και 8 μ.μ. χωρίς να μετράει θερμίδες, μπορεί να είναι πιο εφικτή για πολλούς ανθρώπους. Αυτή η παρέμβαση είναι εύκολο να ακολουθηθεί και εξακολουθεί να επιτρέπει στα άτομα να ασχολούνται με το κοινωνικό φαγητό τα βράδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα λαχανικά είναι τόσο σημαντικά για τον οργανισμό μας;

Προσθέστε τη μπανάνα στην καθημερινή σας διατροφή

Γιατί η μαγειρική αποτελεί σημαντική καθημερινή δραστηριότητα;

Πώς χρησιμοποιούνται οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και νάτριο, ενώ δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα οφέλη του τζίντζερ στη μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών

Η ανακάλυψη των οφελών του τζίντζερ στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών αναδεικνύει έναν ακόμα λόγο για να ενσωματώσουμε αυτό το θαυματουργό μυρωδικό στην καθημερινή μας διατροφή.