Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής: Οι επιστήμονες ονομάζουν πέντε κορυφαία τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά

Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής: Οι επιστήμονες ονομάζουν πέντε κορυφαία τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα αποτελέσει μια βάση που θα βοηθήσει άλλους επιστήμονες να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των πρεβιοτικών στην υγεία και να ενημερώσουν για μελλοντικές διατροφικές οδηγίες. Σημείωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουν πώς το μαγείρεμα επηρεάζει την περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά και για να αξιολογήσουν καλύτερα τα τρόφιμα που περιέχουν πολλαπλά συστατικά.


Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής: Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η κατανάλωση πρεβιοτικών -συγκεκριμένων τύπων φυτικών ινών που βρίσκονται συχνά στα φυτά και διεγείρουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας- μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες εκτίμησαν την περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά χιλιάδων τύπων τροφίμων, χρησιμοποιώντας προϋπάρχουσα βιβλιογραφία για να βρουν ποια τρόφιμα προσφέρουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τροφές με τη μεγαλύτερη πρεβιοτική δύναμη είναι τα χόρτα πικραλίδας, οι αγκινάρες Ιερουσαλήμ, το σκόρδο, τα πράσα και τα κρεμμύδια. Εκτός από την υποστήριξη των μικροβίων του εντέρου, οι πλούσιες σε πρεβιοτικά τροφές περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών – κάτι που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν λαμβάνουν αρκετά. “Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρεβιοτικά έχει υποδειχθεί από προηγούμενες έρευνες ότι ωφελεί την υγεία”, δήλωσε η Cassandra Boyd, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο San José State University, η οποία διεξήγαγε την έρευνα μαζί με τον επίκουρο καθηγητή John Gieng, Ph.D. “Η διατροφή με τρόπο που να προάγει την ευεξία του μικροβιώματος και ταυτόχρονα να δίνει περισσότερες φυτικές ίνες μπορεί να είναι πιο εφικτή και προσιτή από ό,τι νομίζετε”. Η Boyd θα παρουσιάσει τα ευρήματα στο NUTRITION 2023, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιείται 22-25 Ιουλίου στη Βοστώνη. Τα πρεβιοτικά, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως τροφή για το μικροβίωμα, διαφέρουν από τα προβιοτικά, τα οποία περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς. Και τα δύο μπορούν δυνητικά να ωφελήσουν την υγεία του μικροβιώματος, αλλά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.

Μελέτες έχουν συνδέσει υψηλότερη πρόσληψη πρεβιοτικών με βελτιωμένη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, καλύτερη απορρόφηση μετάλλων, όπως το ασβέστιο, και δείκτες βελτιωμένης πεπτικής και ανοσολογικής λειτουργίας. Αν και οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες δεν καθορίζουν επί του παρόντος μια συνιστώμενη ημερήσια δόση για τα πρεβιοτικά, η Διεθνής Επιστημονική Ένωση για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά -ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που καθιέρωσε τον ισχύοντα σήμερα ορισμό των πρεβιοτικών- συνιστά πρόσληψη 5 γραμμαρίων την ημέρα. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγουμένως δημοσιευμένα επιστημονικά ευρήματα για να αναλύσουν την περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά 8.690 τροφίμων που περιέχονται στη βάση δεδομένων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών για διατροφικές μελέτες, μια πηγή που χρησιμοποιούν πολλοί επιστήμονες για να μελετήσουν τη διατροφή και την υγεία. Βρέθηκε ότι περίπου το 37% των τροφίμων της βάσης δεδομένων περιείχαν πρεβιοτικά. Τα χόρτα πικραλίδας, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, το σκόρδο, τα πράσα και τα κρεμμύδια είχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες, που κυμαίνονταν από περίπου 100-240 χιλιοστόγραμμα πρεβιοτικών ανά γραμμάριο τροφίμου (mg/g). Άλλα πλούσια σε πρεβιοτικά τρόφιμα περιλάμβαναν δαχτυλίδια κρεμμυδιού, κρεμμυδάκια με κρέμα, αγριοκάρπια, σπαράγγια και δημητριακά All-Bran, καθένα από τα οποία περιείχε περίπου 50-60 mg/g. “Τα ευρήματα από την προκαταρκτική βιβλιογραφική ανασκόπηση υποδηλώνουν ότι τα κρεμμύδια και τα συναφή τρόφιμα περιέχουν πολλαπλές μορφές πρεβιοτικών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συνολική περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά”, δήλωσε ο Boyd. “Πολλαπλές μορφές κρεμμυδιών και συναφών τροφίμων εμφανίζονται σε μια ποικιλία πιάτων τόσο ως αρωματικά όσο και ως κύρια συστατικά. Αυτά τα τρόφιμα καταναλώνονται συνήθως από τους Αμερικανούς και επομένως θα αποτελούσαν έναν εφικτό στόχο για τους ανθρώπους να αυξήσουν την κατανάλωση πρεβιοτικών”. Με βάση τα ευρήματα της ομάδας, ο Boyd δήλωσε ότι ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώσει περίπου το μισό από ένα μικρό κρεμμύδι (4 ουγγιές) για να πάρει 5 γραμμάρια πρεβιοτικών.

Τα είδη που περιέχουν σιτάρι κατατάσσονται χαμηλότερα στη λίστα. Τα τρόφιμα με μικρή ή καθόλου περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια και τα κρέατα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα αποτελέσει μια βάση που θα βοηθήσει άλλους επιστήμονες να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των πρεβιοτικών στην υγεία και να ενημερώσουν για μελλοντικές διατροφικές οδηγίες. Σημείωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουν πώς το μαγείρεμα επηρεάζει την περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά και για να αξιολογήσουν καλύτερα τα τρόφιμα που περιέχουν πολλαπλά συστατικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η μπανάνα για τον οργανισμό μας;

Γιατί συνυπάρχουν θέματα υγείας του εντέρου και ζητήματα ψυχικής υγείας;

Είναι σημαντικό το κρεμμύδι για τον οργανισμό μας;

Φάτε σπαράγγια μετά το hangover!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon