Διατροφή

Αδυνάτισμα: Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Αδυνάτισμα: Ποιο λάθος κάνουμε και δε χάνουμε κιλά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Αδυνάτισμα: Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και μας εμποδίζει να χάσουμε βάρος, ακόμη και όταν ακολουθούμε μια υγιεινή δίαιτα;

Στον γρήγορο σύγχρονο κόσμο μας, η εύρεση του χρόνου για να γευτείτε ένα γεύμα μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, επαγγελματίες υγείας, ειδικοί στον τομέα της υγείας και μελέτες έχουν επισημάνει αρκετά επιτακτικά πλεονεκτήματα για την υγεία που σχετίζονται με την ιεράρχηση της προσεκτικής διατροφής. Είμαστε πλέον συνηθισμένοι να καταβροχθίζουμε ένα σάντουιτς εν κινήσει, να τρώμε βιαστικά μια σαλάτα στο γραφείο μας ή να τελειώνουμε γρήγορα τα υπολείμματα κατευθείαν από το ψυγείο. Όταν σκεφτόμαστε μια υγιεινή διατροφή, οι σκέψεις μας συνήθως στρέφονται προς την ενσωμάτωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στο φαγητό είναι εξίσου σημαντικός με το θρεπτικό περιεχόμενο των γευμάτων μας. Ο γρήγορος ρυθμός της σύγχρονης ζωής καθιστά συχνά δύσκολο να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για δείπνο ή να απολαύσετε ένα χαλαρό γεύμα. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο τρόπος που τρώμε έχει αλλάξει σημαντικά, ίσως ακόμη περισσότερο από αυτό που τρώμε. Έχει γίνει ο κανόνας να καταναλώνετε γρήγορα φαγητό, να τρώτε σνακ εν κινήσει και να απολαμβάνετε το δείπνο ενώ είστε κολλημένοι στην τηλεόραση.

Η βιαστική κατανάλωση των γευμάτων μας, η ολοκλήρωσή τους μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα πεπτικά προβλήματα και ενδεχομένως να συμβάλει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Η Δρ Sarah Berry, μιλώντας στο podcast της ZOE Science and Nutrition, τόνισε τη σημασία της γρήγορης τροφής πέρα από τον αντίκτυπό της στο βάρος. «Πράγματι, κάνει κακό» και «υπάρχουν πολλά περισσότερα στον ρυθμό κατανάλωσης από το πώς αλληλεπιδρά με το βάρος μας».

Σε συνομιλία με τον οικοδεσπότη Τζόναθαν Γουλφ, η Δρ Μπέρι τόνισε τις βλαβερές συνέπειες της βιαστικής κατανάλωσης γευμάτων, δηλώνοντας ότι είναι επιζήμια για την ευημερία μας. Η Δρ Μπέρι ανέπτυξε λεπτομερώς αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να δίνουμε στον εγκέφαλό μας επαρκή χρόνο για να αναγνωρίσει τον κορεσμό. Η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι μπορεί να χρειαστούν από πέντε έως και 20 λεπτά για να συγχρονιστεί το μυαλό μας με τα σήματα του στομάχου μας. Έτσι, η πολύ γρήγορη κατανάλωση τροφής διαταράσσει αυτή τη φυσική διαδικασία.

«Και η έρευνα μας λέει επίσης ότι το να τρως πιο αργά αυξάνει την απόκριση των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη». Η πολύ γρήγορη κατανάλωση όχι μόνο συμβάλλει στην παχυσαρκία και σε συναφείς ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, αλλά οδηγεί επίσης σε αύξηση του σπλαχνικού λίπους. Σύμφωνα με την Δρ Μπέρι, το σπλαχνικό λίπος αναφέρεται στο λίπος που συσσωρεύεται μέσα στα κοιλιακά τοιχώματα, γύρω από όλα τα όργανά μας. Η περίσσεια σπλαχνικού λίπους συνδέεται στενά με διακυβευμένη καρδιομεταβολική υγεία.

Σύμφωνα με τον Δρ Μπέρι, μια μελέτη του 2017 που διεξήχθη από έναν καρδιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία αποκάλυψε ότι όσοι τρώνε γρήγορα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η διατροφική συνήθεια συσχετίστηκε με διάφορα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους, των υψηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και της μεγαλύτερης περιφέρειας μέσης.

Η Δρ Μπέρι εξήγησε περαιτέρω ότι πρόσθετες έρευνες έχουν συνδέσει το ταχύτερο φαγητό με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η πιο αργή μάσηση διεγείρει περισσότερη απελευθέρωση ινσουλίνης, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης. Πιστεύεται ότι η παρατεταμένη μάσηση αυξάνει την πρόσληψη σάλιου, με αποτέλεσμα την νωρίτερη απελευθέρωση ινσουλίνης και γλυκόζης.

Εκτός από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, όσοι τρώνε γρήγορα έχουν επίσης αναφέρει ότι βιώνουν κακή πέψη και παλινδρόμηση οξέος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλη η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής έχει χαρακτήρα παρατήρησης. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμη αρχική εικόνα για τις πιθανές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ασυνείδητα σήματα τροφής επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες

Οι 4 κορυφαίες τροφές για γραμμωμένους κοιλιακούς

Γιατί τα αμύγδαλα είναι κατάλληλα για απώλεια βάρους;

Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.

Ποια είδη τροφών μπορούν να καθαρίσουν το στομάχι σας;

Στομάχι τροφές: Όταν αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές, είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι ήπιες για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια.

Είναι τα σπορέλαια επικίνδυνα για την υγεία σας;

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι η θέρμανση φυτικών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, σε υψηλές θερμοκρασίες παρήγαγε υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων.

Μπορούν οι φράουλες να ανακουφίσουν τους πονοκεφάλους;

Φράουλες: Αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη ή ακόμα και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων. Οι φράουλες είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων που αξίζει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πράσινες πιπεριές: Σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας

Πράσινες πιπεριές: Μια νόστιμη προσθήκη για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 που περιέχει συμβάλλουν στη συνολική υγεία του πεπτικού σας συστήματος.