Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία: Τα ασυνείδητα σήματα τροφής επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες

Παχυσαρκία: Τα ασυνείδητα σήματα τροφής επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες

Παχυσαρκία: Γιατί η λήψη διατροφικών συμβουλών δεν οδηγεί πάντα σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους;

Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των πολυάριθμων διατροφικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο καταναλώνονται συνεχώς με διάφορες δίαιτες και διατροφικές συνήθειες. Νέα ευρήματα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έδειξαν ότι οι ασυνείδητες εγκεφαλικές διεργασίες και οι συνειδητές νευρικές διεργασίες επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά. Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί και σύμφωνα με το CDC, περίπου το 41,9% θεωρήθηκε παχύσαρκο από το 2017 έως τον Μάρτιο του 2020.


Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο μια ανησυχία για την υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση κάποιου. Το CDC λέει ότι περίπου 173 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονταν ετησίως για την παχυσαρκία το 2019 και όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν 1.861 δολάρια υψηλότερους ιατρικούς λογαριασμούς από εκείνους με μέσο και υγιές βάρος. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, η παχυσαρκία συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου, εγκεφαλικού και πολλών άλλων ασθενειών.

Η ομάδα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Takahiro Yoshikawa, προσπάθησε να διερευνήσει τις επιπτώσεις των ασυνείδητων διαδικασιών του εγκεφάλου στη διαχείριση της πείνας, επειδή οι συμβατικές διατροφικές συμβουλές επικεντρώνονται στις συνειδητές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Περίπου το 80% του βάρους που χάνεται όταν κάνει δίαιτα επιστρέφεται εντός πέντε ετών, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 29 μακροπρόθεσμων μελετών μείωσης βάρους. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διευκρινίσει γιατί η λήψη διατροφικών συμβουλών δεν οδηγεί πάντα σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική οπτικής κάλυψης προς τα πίσω, δόθηκαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη εικόνες φαγητού πάνω και κάτω από το όριο της επίγνωσης και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε χρησιμοποιώντας μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG), η οποία μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων. Στη συνέχεια, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατώτερη μετωπιαία έλικα, το τμήμα του εγκεφάλου που εξισορροπεί τη διατροφική συμπεριφορά, έδειξε διαφορετική νευρική δραστηριότητα ως αντίδραση στις συνειδητά παρουσιαζόμενες σε σύγκριση με τις υποσυνείδητα παρουσιαζόμενες εικόνες τροφίμων.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο αφού είδαν τις εικόνες του φαγητού, το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να συνδέσουν τις παραλλαγές της εγκεφαλικής δραστηριότητας με τις διατροφικές συμπεριφορές, όπως οι γνωστικοί περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής και η συναισθηματική διατροφή. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι συνειδητές όσο και οι ασυνείδητες εγκεφαλικές διεργασίες επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Ο καθηγητής Yoshikawa καταλήγει: «Εάν μπορούμε να μάθουμε περισσότερα σε μελλοντική έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διατροφική συμπεριφορά ελέγχεται από ασυνείδητες νευρικές διεργασίες, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την κατανόηση με την τρέχουσα γνώση μας για τις συνειδητές νευρικές διεργασίες για να αναπτύξουμε πιθανώς πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ολέθριος συνδυασμός υψηλού σωματικού λίπους & χαμηλής μυϊκής μάζας

Μπορούμε να τρώμε συχνά fast food;

Ασθένειες και τρόπος ζωής οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία

Οι Air fryers αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα χωρίς λάδι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

Η συλλογή και αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου, τα συμπτώματα, η διάθεση και άλλα σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει στόχο για hackers ή κακόβουλες εταιρείες. Αν τα δεδομένα αυτά διαρρεύσουν ή καταχραστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καταστάσεις παρενόχλησης, διακρίσεων ή ακόμα και οικονομικής εκμετάλλευσης της χρήστριας.

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Close Icon