Greek English French German Italian

ndd optim

H       2014- 2015
Pin It

Νέα μέθοδος καταγράφει την πορεία και εξάπλωση του ιού Έμπολα . Χαρτογράφηση της εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη Σίερα Λεόνε για τη χρονιά 2014- 2015, πραγματοποίησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια χρησιμοποιώντας μια νέα στατιστική μέθοδο.


Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια χαρτογράφησε την εξάπλωση της επιδημίας Έμπολα στη Σίερα Λεόνε για τη χρονιά 2014- 2015 χρησιμοποιώντας μια νέα στατιστική μέθοδο προκειμένου να φανεί το που και το πώς η συγκεκριμένη επιδημία εξαπλώθηκε.


Η εφημερίδα Royal Society Interface, δημοσίευσε τα αποτελέσματα τα οποία δείχνουν πως συμφωνούν με τις γνώσεις που ήδη υπάρχουν για το πρώιμο στάδιο της εξάπλωσης του Έμπολα. Κάτι τέτοιο δε μπορεί παρά να σημαίνει πως η συγκεκριμένη μέθοδος είναι εξαιρετικά χρήσιμη ώστε στο μέλλον να μπορούν οι υγειονομικές αρχές να σχεδιάσουν παρεμβάσεις ελέγχου επιδημιών όπως ο Έμπολα.«Παρόλο που είναι πολύ αργά αυτή η έρευνα να χρησιμοποιηθεί ως παρέμβαση στην επιδημία του Έμπολα, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μελλοντικές επιδημίες, όχι μόνο του Έμπολα», τόνισε ο Jeffrey Shaman ο βασικός συγγραφέας της έρευνας και υπεύθυνος καθηγητής στο τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Mailman. «Η δυνατότητα σύνδεσης της χωροχρονικής εξέλιξης της επιδημίας και της ταχύτητας εξάπλωσης της μεταξύ των πληθυσμιακών κέντρων σε πραγματικό χρόνο,» συνεχίζει ο Shaman, «μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου και της ταχύτητας της ανάπτυξης των μέτρων παρέμβασης, όπως πόσοι γιατροί και τα κρεβάτια είναι αναγκαία και πού».


Στην συγκεκριμένη ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας της Σίερα Λεόνε σχετικά με την εκκίνηση της επιδημίας στα σύνορα της Kailahun κατά το τέλος Μαίου και μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο Έμπολα είχε ήδη διαδοθεί δυτικά στη Kenema.


Σύμφωνα με τα στοιχεία το 67% των περιπτώσεων Έμπολα έφθασαν στη Kenema από την Kailahun και ως τις αρχές Ιουλίου η επιδημία είχε ριζώσει για καλά στη Kenema όπου σε τοπικό επίπεδο παρουσιάστηκαν και τα περισσότερα κρούσματα Έμπολα. Από εκεί, η εξάπλωση συνέχισε δυτική, ανατολικά και βόρεια ενώ στις αρχές Ιουλίου ο Έμπολα ακολούθησε και νέο μονοπάτι αυτή τη φορά ξεκινώντας από μεγάλη πόλη, τη Freetown. Από εκεί μεταφέρθηκε ανατολικά στο Porto Loko και στη συνέχεια κινήθηκε γοργά προς τα ανατολικά και τα νότια. Οι ερευνητές εκτιμούν πως η Κenema και το Porto Loko υπήρξαν κρίσιμες τοποθεσίες για τη μετάδοση της ασθένειας και ότι ίσως τότε να υπήρχε μια πιθανότητα να περιοριστεί επιτυχώς η επιδημία στη Σιέρα Λεόνε. Η πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία εμφανίστηκε πρωτού μεταφερθεί ο Έμπολα στη Kenema και αυτή διήρκησε ένα μήνα. Η δεύτερη ευκαιρία εμφανίστηκε πριν η επιδημία αγγίξει το Porto Loko και διήρκησε πολύ λιγότερο.


Η έρευνα χρησιμοποίησε τρία βασικά χαρακτηριστικά τον τόπο καταγωγής των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον Έμπολα, ο πληθυσμός της περιοχής και η γεωγραφική απόσταση μεταξύ των περιοχών. Η παραδοσιακή μέθοδος παρακολούθησης μιας ασθένειας είναι ο εντοπισμός επαφών όπου επαγγελματίες υγείας συνομιλούν με ασθενείς και όσους έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, μια διαδικασία χρονοβόρα και υψηλής εντάσεως εργασία όπως λέει ο ερευνητής του Mailman, Wan Yang. « Ειδικά σε φτωχές περιοχές, μια επιδημία, όπως ο ιός Έμπολα μπορεί να ξεπεράσει εύκολα κάθε τέτοια προσπάθεια παρακολούθησης. Οι ελάχιστες πληροφορίες που απαιτούνται στην μέθοδο μας είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια μιας νέας επιδημίας."


Όταν ο Έμπολα εκδηλώθηκε το σύστημα υγείας στη Σιέρα Λεόνε κατέρρευσε αφου οι πληροφόρηση ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Η νέα μέθοδος δίνει στους υπεύθυνους τη δυνατότητα να έχουν πλήρη εικόνα και να μπορούν να δράσουν επαρκώς και με σχέδιο αφού «κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας κατάστασης, είναι σημαντικό να παρέχονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε εκείνους που αποφασίζουν» λέει ο Shaman.

Pin It

Cook name