Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης του ιού Έμπολα στην Ελλάδα μετά την εκ νέου διέγερσης  της νόσου στην  νότια Σκωτία και την περίπτωση της νοσηλεύτριας Πολίν Καφέρκι η οποία ένα χρόνο μετά από την πλήρη ανάρρωσή της από αιμορραγικό πυρετό, οφειλόμενο στον ιό του Έμπολα, νόσησε ξανά .   Η επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ιατρός, κα. Ασημούλα Οικονοπούλου, μιλώντας στη Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY, καθησύχασε τις ανησυχίες μας σχετικά με ένα τέτοιο σενάριο, αποκλείοντας μία τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα καθώς ο ιός του Έμπολα μεταδίδεται μόνο από τα σωματικά υγρά και οι άνθρωποι που έχουν επιβιώσει από τον συγκεκριμένο ιό, ενημερώνονται από τις υγειονομικές αρχές ότι πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και να ακολουθούν οδηγίες οι οποίες ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.


Το παραπάνω γεγονός ανέγειρε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φυσική ιστορία της νόσου και την επιβίωση του ιού στον οργανισμό των επιζώντων, καθώς και την πιθανότητα ενός επιδημιολογικού ξεσπάσματος, οπουδήποτε στον παγκόσμιο χάρτη.


Όπως μας εξήγησε η κα. Οικονομοπούλου, μετάδοση του ιού, από άνθρωπο σε άνθρωπο, γίνεται με άμεση επαφή με το αίμα, τον ιδρώτα, το σπέρμα ή άλλα σωματικά υγρά του ασθενή.


Το εμβόλιο έχει συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο της νόσου, στις χώρες που υπήρξε επιδημία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από Έμπολα, είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρουν στους γιατρούς τους και στον νοσηλευτή που θα τους υποδεχθεί, στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να καταφύγουν σε ένα νοσοκομείο.


Η απόκρυψη μίας τέτοιας πληροφορίας, μπορεί να προκαλέσει μετάδοση της νόσου στο χώρο παροχής υγείας, γιατί πρέπει να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προστασίας οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ασθενή που νοσεί από Έμπολα.


Ένας τέτοιος ασθενής, θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από τον προθάλαμο του νοσοκομείου και να μπει σε θάλαμο απομόνωσης.


Φαίνεται ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, ο ιός του Έμπολα, παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό των επιζώντων και μπορεί να υποτροπιάσει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή, εξασθενίσει, ωστόσο η υπόθεση αυτή χρήζει περεταίρω διερεύνηση.


Αυτό συνέβη στην νοσηλεύτρια που είχε επιβιώσει από τον ιό, Πολίν Καφέρκι, στη νότια Σκωτία. Η Πολίν ασθένησε από τον Έμπολα τον Δεκέμβριο του 2014, μετά την επιστροφή της από τη Σιέρα Λεόνε όπου εργαζόταν για τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά». Τότε, δεν στάθηκε δυνατό να της χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο ZMapp, όμως δέχτηκε να λάβει ένα άλλο πειραματικό αντιιικό σκεύασμα και να της γίνει μετάγγιση με πλάσμα αίματος από έναν επιζώντα του Έμπολα. Στις 24 Ιανουαρίου 2015, αφού έμεινε επί σχεδόν έναν μήνα στην απομόνωση, οι γιατροί έκριναν ότι είχε ιαθεί πλήρως.


Ωστόσο παρουσίασε αναζωπύρωση του ιού και μεταφέρθηκε εσπευσμένα πριν από μερικές μέρες στο νοσοκομείο Ρόαγιαλ Φρι του Λονδίνου, με στρατιωτικό αεροσκάφος από το νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ της Γλασκώβης όπου είχε εισαχθεί την Τρίτη, 6η Οκτωβρίου.


Αυτή τη στιγμή η Πολίν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχει μεταφερθεί στην απομόνωση και λαμβάνει θεραπεία για τον Έμπολα.


Η Πολίν Καφέρκι, στις αρχές του μήνα, είχε δει έναν γενικό παθολόγο που εφημέρευε στη Γλασκώβη και ο γιατρός αφού την εξέτασε την έστειλε στο σπίτι της. «Η οικογένειά μου και εγώ πιστεύουμε ότι (οι γιατροί) έχασαν την τεράστια ευκαιρία να κάνουν μια έγκαιρη διάγνωση» δήλωσε οργισμένη η αδελφή της, Τόνι Καφέρκι.


Λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν 58 ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια. Πρότειναν επίσης να εμβολιαστούν οι 40 από αυτούς και δέχτηκαν τον εμβολιασμό οι 25. Πρόκειται κυρίως για μέλη της οικογένειάς της, φίλους και συναδέλφους της. Η υποτροπή της είναι, σύμφωνα με τον γιατρό Μπεν Νόιμαν του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, «μόλις η δεύτερη περίπτωση επανεμφάνισης του Έμπολα» στον κόσμο.


«Ο ιός του Έμπολα μπορεί περιστασιακά να παραμείνει επί μερικούς μήνες σε ορισμένους ιστούς των επιζώντων. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται ότι είναι πολύ μικρός, όμως, με τόσους πολλούς επιζώντες στη Δυτική Αφρική, υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες επιδημίες, όπως είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.


Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι μια νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό, διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας.


Η επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε, ότι η φυσική ιστορία της νόσου Έμπολα, δεν έχει μελετηθεί ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο και απαιτούνται μελέτες, ενώ τόνισε ότι όταν μία νόσος είναι άγνωστη, ο ρόλος της δημόσιας υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Στην περίπτωση της νόσου Έμπολα, τα μέτρα πρόληψης πρέπει να τηρούνται και το ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό να τηρεί ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής και προσωπικής προστασίας.
Pin It

Cook name