Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Συχνή επιπλοκή της νόσου covid-19 η βακτηριακή λοίμωξη

Συχνή επιπλοκή της νόσου covid-19 η βακτηριακή λοίμωξη

Η νόσος COVID-19 έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 500.000 θανάτους παγκοσμίως και κάθε μέρα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα σχετικά με τα αίτια των παραπάνω θανάτων. Μία συχνή επιπλοκή κατά την οποία μία δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη εμφανίζεται ταυτόχρονα με την κύρια ιογενή λοίμωξη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό των παραπάνω θανάτων. Οι λοιμώξεις αυτές συχνά συνοδεύουν άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη.

«Το 50% περίπου των ασθενών με COVID-19 παρουσιάζουν ανθεκτικές λοιμώξεις, επομένως το αντιβιοτικά και τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα δεν είναι αποτελεσματικά» είπε η Corrie Detweller, PhD, μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι ασθενείς που παραμένουν στη ΜΕΘ για παρατεταμένη διάρκεια είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τις δευτερογενείς λοιμώξεις. Αυτό αποδίδεται σε διάφορους λόγους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση με COVID-19 εμφανίζει μία καταιγίδα κυτταροκινών, δηλαδή μία κατάσταση κατά την οποία ενεργοποιείται υπερβολικά και προκαλεί διάχυτη φλεγμονή στον οργανισμό. Μία δευτερογενής φλεγμονή μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την καταιγίδα κυτταροκινών.

Ο οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα παθογόνο χωρίς να καταστρέψει και ορισμένα δικά του κύτταρα. Η υπερβολική ανοσιακή απόκριση μπορεί να καταστρέψει υπερβολικό αριθμό υγιών κυττάρων με αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στους ιστούς. Αν και ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, άλλες είναι πιο ανθεκτικές στις αντιμικροβιακές θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Οι γιατροί έχουν ανακαλύψει ήδη αρκετά διαφορετικά είδη παθογόνων στους ασθενείς με COVID-19 που έχουν δευτερογενείς λοιμώξεις, το συχνότερο από τα οποία είναι το Acinetobacter baumannii (A baumannii).Το A baumannii, το οποίο προκαλεί λοιμώξεις στο αίμα, τον ουροποιητικό σωλήνα και τους πνεύμονες, είναι από τα πλέον ανθεκτικά βακτήρια. Το είδος αυτό των βακτηρίων συχνά είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, οι προσπάθειες που έχουν γίνει σήμερα για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παραπάνω παθογόνα δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Close Icon