Καινοτομία

Τεχνητή νοημοσύνη καινοτομία: Πως μετασχηματίζεται η τεχνική των επεμβάσεων

Τεχνητή νοημοσύνη καινοτομία: Πως μετασχηματίζεται η τεχνική των επεμβάσεων

Η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη χαρακτηρίζονται ως μετασχηματιστικά εργαλεία που θα μειώσουν τα ανθρώπινα λάθη στο χειρουργείο. Αλλά πώς λειτουργούν; O Gabriel Jones, CEO και συνιδρυτής του Proprio που εδρεύει στο Σιάτλ, μας εξηγεί.

Το Proprio ιδρύθηκε το 2016 από τον Dr. Sam Browd, έναν παιδιατρικό νευροχειρουργό, με αρχικό στόχο την εξάλειψη της ανάγκης για φακούς. Οι χειρουργοί φορούν μεγεθυντικούς φακούς για να κάνουν ευαίσθητες επεμβάσεις και να τους αντικαταστήσουν με μια ψηφιακή εναλλακτική λύση.

Στα τέσσερα χρόνια από τότε, ο Browd και οι συνιδρυτές του Gabriel Jones και James Youngquist (Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας) πρόσθεσαν τη μηχανική μάθηση, την οπτική του υπολογιστή, τη ρομποτική και τη μικτή πραγματικότητα στη λύση τους για να αυξήσουν την ανθρώπινη όραση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

“Οι τρέχουσες χειρουργικές τεχνικές εξαρτώνται από την προεγχειρητική απεικόνιση CT ή MRI για τον προγραμματισμό μιας χειρουργικής επέμβασης, και επαναλαμβανόμενες, ακτινοβολούμενες επαναλήψεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης για επιβεβαίωση αλλαγών στην ανατομία”, εξηγεί ο Jones. “Επί του παρόντος δεν υπάρχει σύστημα χειρουργικής πλοήγησης που να παρέχει πληροφορίες 3D σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την πραγματική θέση του χειρουργού.

Η Proprio παρέχει ανατομική τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζει στον χειρουργό ενημερωμένες, άμεσες πληροφορίες σε περιβάλλον μικτής πραγματικότητας, λέγοντάς τους όπου πρέπει να είναι, ώστε να μην χρειάζεται να απομακρύνουν τα μάτια τους από το χειρουργικό χώρο. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη χειρουργική ακρίβεια και αποδοτικότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετείται ευρέως στην υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα στη διάγνωση για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Ο Τζόουνς επισημαίνει ότι μια ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Stevens ανέπτυξε πρόσφατα έναν αλγόριθμο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη διάγνωση του Αλτσχάιμερ με ακρίβεια άνω του 95%.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές της Google χρησιμοποίησαν AI για να αναλύσουν αξονική τομογραφία των πνευμόνων υψηλού κινδύνου ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Το AI ξεπερνά τους ακτινολόγους από τη στιγμή που προβλέπει ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν καρκίνο.

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας δίνει επίσης υποσχέσεις, ειδικά για προ-προγραμματισμό και χειρουργική εκπαίδευση. «Το VR επιτρέπει εκπαίδευση χαμηλού κινδύνου για σενάρια υψηλού κινδύνου και επιτρέπει στους χειρουργούς να παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με νέες διαδικασίες και εξοπλισμό χωρίς την ανάγκη προσωπικής, εντατικής εκπαίδευσης», λέει ο Jones.

Προσθέτει ότι καμία εταιρεία δεν αναπτύσσει τόσο AI όσο και VR για να ενημερώσει τις ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις. «Η συνηθισμένη χρήση αυτών των τεχνολογιών θα συμβεί μόνο όταν οι ίδιες οι τεχνολογίες γίνουν διαφανείς στον χρήστη. Το AI και το VR δεν είναι καινοτομίες – η λειτουργικότητά τους θα ενσωματωθεί τόσο σε λειτουργικές ροές εργασίας και η αξία τους θα είναι τόσο προφανής που θα γίνουν απαραίτητες”.

«Υπάρχει ένας όρος που χρησιμοποιούμε για αυτό το φαινόμενο που καθορίζει τη φιλοσοφία σχεδιασμού μας στο Proprio:« ήρεμος σχεδιασμός ». Μπορούμε να παρέχουμε μόνο τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας χειρουργός, ακριβώς όταν τις χρειάζονται. Σε αυτό το σημείο, η υιοθέτηση είναι φυσική και η χρήση γίνεται συνηθισμένη».  Ο Τζόουνς λέει ότι οι τρέχουσες τεχνολογίες πλοήγησης είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, οπότε στοχεύουν στην επίδειξη βελτιώσεων στη χειρουργική ακρίβεια χωρίς την ανάγκη μιας απότομης καμπύλης μάθησης, είτε για τον χειρουργό είτε για το προσωπικό υποστήριξής τους.

«Οι προκλινικές μελέτες μας δείχνουν ήδη σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην ακρίβεια όσο και στην ευκολία υιοθέτησης. Το συναρπαστικό είναι αυτό που μπορούν να κάνουν οι χειρουργοί με τις πληροφορίες και τις ιδέες που συλλαμβάνονται χρησιμοποιώντας το σύστημά μας. Δεν αποκαλύπτουμε ακόμα αυτές τις δυνατότητες, αλλά είμαστε σίγουροι – είναι επαναστατικές”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Υγειονομική περίθαλψη τεχνολογία: Πρωτοπόρο ερευνητικό εργαστήριο στην Ινδία

Βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης κορωνοϊός: πως καταπολεμά την υγειονομική κρίση

Νοσοκομειακή ρομποτική: Το επόμενο βήμα στην υγειονομική περίθαλψη

Εργαστηριακά μοσχεύματα χόνδρου για εξατομικευμένη αποκατάσταση

Μόσχευμα ιστός άρθρωση: Μια διεπιστημονική ομάδα από την Columbia Engineering, το Columbia’s College of Dental Medicine and Department of Medicine, Louisiana State University, LaCell LLC και Obatala Sciences έχει πλέον βιο-μηχανικά μοσχεύματα ζωντανών οστών χόνδρου, που ταιριάζουν ακριβώς με τον παραλήπτη, τόσο βιολογικά όσο και ανατομικά. Η πιο πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική […]

"Έξυπνες" μάσκες με τρισδιάστατη εκτύπωση ηλεκτρονικών ινών

Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτομία: Ερευνητές του University of Cambridge χρησιμοποίησαν τεχνικές 3D εκτύπωσης (additive manufacturing) για τη δημιουργία ηλεκτρονικών ινών- η καθεμιά 100 φορές πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα- δημιουργώντας αισθητήρες πέρα από τις δυνατότητες σημερινών αντίστοιχων συσκευών και υλικών. Η τεχνική εκτύπωσης ινών, η οποία παρουσιάστηκε στο Science Advances, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη […]