Καινοτομία

Τεχνητή νοημοσύνη καινοτομία: Πως μετασχηματίζεται η τεχνική των επεμβάσεων

Τεχνητή νοημοσύνη καινοτομία: Πως μετασχηματίζεται η τεχνική των επεμβάσεων

Η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη χαρακτηρίζονται ως μετασχηματιστικά εργαλεία που θα μειώσουν τα ανθρώπινα λάθη στο χειρουργείο. Αλλά πώς λειτουργούν; O Gabriel Jones, CEO και συνιδρυτής του Proprio που εδρεύει στο Σιάτλ, μας εξηγεί.

Το Proprio ιδρύθηκε το 2016 από τον Dr. Sam Browd, έναν παιδιατρικό νευροχειρουργό, με αρχικό στόχο την εξάλειψη της ανάγκης για φακούς. Οι χειρουργοί φορούν μεγεθυντικούς φακούς για να κάνουν ευαίσθητες επεμβάσεις και να τους αντικαταστήσουν με μια ψηφιακή εναλλακτική λύση.

Στα τέσσερα χρόνια από τότε, ο Browd και οι συνιδρυτές του Gabriel Jones και James Youngquist (Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας) πρόσθεσαν τη μηχανική μάθηση, την οπτική του υπολογιστή, τη ρομποτική και τη μικτή πραγματικότητα στη λύση τους για να αυξήσουν την ανθρώπινη όραση κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

“Οι τρέχουσες χειρουργικές τεχνικές εξαρτώνται από την προεγχειρητική απεικόνιση CT ή MRI για τον προγραμματισμό μιας χειρουργικής επέμβασης, και επαναλαμβανόμενες, ακτινοβολούμενες επαναλήψεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης για επιβεβαίωση αλλαγών στην ανατομία”, εξηγεί ο Jones. “Επί του παρόντος δεν υπάρχει σύστημα χειρουργικής πλοήγησης που να παρέχει πληροφορίες 3D σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την πραγματική θέση του χειρουργού.

Η Proprio παρέχει ανατομική τοποθεσία σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζει στον χειρουργό ενημερωμένες, άμεσες πληροφορίες σε περιβάλλον μικτής πραγματικότητας, λέγοντάς τους όπου πρέπει να είναι, ώστε να μην χρειάζεται να απομακρύνουν τα μάτια τους από το χειρουργικό χώρο. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη χειρουργική ακρίβεια και αποδοτικότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετείται ευρέως στην υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα στη διάγνωση για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Ο Τζόουνς επισημαίνει ότι μια ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Stevens ανέπτυξε πρόσφατα έναν αλγόριθμο που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη διάγνωση του Αλτσχάιμερ με ακρίβεια άνω του 95%.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές της Google χρησιμοποίησαν AI για να αναλύσουν αξονική τομογραφία των πνευμόνων υψηλού κινδύνου ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Το AI ξεπερνά τους ακτινολόγους από τη στιγμή που προβλέπει ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν καρκίνο.

Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας δίνει επίσης υποσχέσεις, ειδικά για προ-προγραμματισμό και χειρουργική εκπαίδευση. «Το VR επιτρέπει εκπαίδευση χαμηλού κινδύνου για σενάρια υψηλού κινδύνου και επιτρέπει στους χειρουργούς να παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με νέες διαδικασίες και εξοπλισμό χωρίς την ανάγκη προσωπικής, εντατικής εκπαίδευσης», λέει ο Jones.

Προσθέτει ότι καμία εταιρεία δεν αναπτύσσει τόσο AI όσο και VR για να ενημερώσει τις ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις. «Η συνηθισμένη χρήση αυτών των τεχνολογιών θα συμβεί μόνο όταν οι ίδιες οι τεχνολογίες γίνουν διαφανείς στον χρήστη. Το AI και το VR δεν είναι καινοτομίες – η λειτουργικότητά τους θα ενσωματωθεί τόσο σε λειτουργικές ροές εργασίας και η αξία τους θα είναι τόσο προφανής που θα γίνουν απαραίτητες”.

«Υπάρχει ένας όρος που χρησιμοποιούμε για αυτό το φαινόμενο που καθορίζει τη φιλοσοφία σχεδιασμού μας στο Proprio:« ήρεμος σχεδιασμός ». Μπορούμε να παρέχουμε μόνο τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας χειρουργός, ακριβώς όταν τις χρειάζονται. Σε αυτό το σημείο, η υιοθέτηση είναι φυσική και η χρήση γίνεται συνηθισμένη».  Ο Τζόουνς λέει ότι οι τρέχουσες τεχνολογίες πλοήγησης είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, οπότε στοχεύουν στην επίδειξη βελτιώσεων στη χειρουργική ακρίβεια χωρίς την ανάγκη μιας απότομης καμπύλης μάθησης, είτε για τον χειρουργό είτε για το προσωπικό υποστήριξής τους.

«Οι προκλινικές μελέτες μας δείχνουν ήδη σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην ακρίβεια όσο και στην ευκολία υιοθέτησης. Το συναρπαστικό είναι αυτό που μπορούν να κάνουν οι χειρουργοί με τις πληροφορίες και τις ιδέες που συλλαμβάνονται χρησιμοποιώντας το σύστημά μας. Δεν αποκαλύπτουμε ακόμα αυτές τις δυνατότητες, αλλά είμαστε σίγουροι – είναι επαναστατικές”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Υγειονομική περίθαλψη τεχνολογία: Πρωτοπόρο ερευνητικό εργαστήριο στην Ινδία

Βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης κορωνοϊός: πως καταπολεμά την υγειονομική κρίση

Νοσοκομειακή ρομποτική: Το επόμενο βήμα στην υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Για πολλούς, το ιδανικό Lip Look διαφέρει. Τα καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM® σμιλεύουν μοναδικά τα χείλη αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά κάθε γυναίκας. Το #1 brand παγκοσμίως στα fillers προσώπου με υαλουρονικό οξύ JUVÉDERM®  δημιουργεί αποτελεσματικά και ασφαλή προϊόντα με έμπνευση την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε γυναίκας.

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

Η κα. Δαμαλή αναφέρει πως «Οι νέοι θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες από ειδικούς που θα απαντούν και στις ερωτήσεις τους, ώστε να συλλέξουν οι ίδιοι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πορευτούν στην εφηβική αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους, έχοντας αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα άγχη και τους προβληματισμούς τους».

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.