Καινοτομία

Νοσοκομειακή ρομποτική: Το επόμενο βήμα στην υγειονομική περίθαλψη

Νοσοκομειακή ρομποτική: Το επόμενο βήμα στην υγειονομική περίθαλψη

Νοσοκομειακή ρομποτική: Η ρομποτική και ο ψηφιακός αυτοματισμός έχουν αρχίσει να διαπερνούν πολλά σημαντικά τμήματα της βιομηχανίας, αλλά ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά είναι η υγειονομική περίθαλψη. Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών, όπως αυτοματοποιημένη ρομποτική διαδικασία (RPA) και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και από αυτήν την άποψη η ρομποτική του νοσοκομείου αποτελεί έγκαιρη εστίαση.

Πώς ωφελεί τα νοσοκομεία ο ρομποτικός αυτοματισμός;

Ο Christophe Assenmacher, επικεφαλής της Ουρολογίας στις Κλινικές της Ευρώπης (Cliniques de l’Europe) St Elizabeth’s και Εκπαιδευτής στη Ρομποτική Χειρουργική στο Intuitive Surgical, δηλώνει ότι τα νοσοκομεία επιδεικνύουν στα βασικά πλεονεκτήματα του ρομποτικού αυτοματισμού, δηλαδή το βελτιωμένο επίπεδο εξυπηρέτησης που προέρχεται από το συνδυασμό του σταθερού, άκοπου και γρήγορου λειτουργικού ρυθμού των μηχανών με τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση και τις ικανότητες ελέγχου ποιότητας του ανθρώπινου προσωπικού. «Πάρτε τον χειρουργό», εξηγεί. «Ενώ περνούν χρόνια σπουδές, η ικανότητά τους να λειτουργούν υπό πίεση, να κάνουν ακριβείς κινήσεις και πολλές άλλες δεξιότητες μπορούν να αυξηθούν από ένα ρομπότ σε σημαντικό αντίκτυπο». Πράγματι, ενώ ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να εξακολουθούν να αισθάνονται διστακτικοί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση που είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, έχοντας έναν άρτια εκπαιδευμένο και ικανό χειρουργό στο τιμόνι με τη βοήθεια της ακρίβειας ενός ρομπότ θα μπορούσε να τους καθησυχάσει ότι λαμβάνουν βέλτιστη θεραπεία καθ ‘όλη τη διάρκεια. Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός τεχνολογία: πλατφόρμα δοκιμών ρομποτικής αυξάνει τα τεστ

robot.jpg

Το κόστος για παρατεταμένη διαμονή στο νοσοκομείο, η μη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών και η συνολική αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι όλες πτυχές που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη γενικά. Η βελτίωση της φροντίδας των ασθενών είναι προφανώς κυρίαρχη, αλλά τα οφέλη της χειρουργικής βελτιστοποιημένης ρομποτικής υπερβαίνουν το χειρουργικό θέατρο και τελικά επηρεάζουν ολόκληρο το νοσοκομείο: «Από τη δική μου πρακτική, έχω δει ότι η χειρουργική επέμβαση με ρομπότ σταματά συνήθως η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, μειώνει την αιμορραγία και τις μεταγγίσεις αίματος, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης, μειώνει την απαίτηση για παυσίπονα και τελικά βελτιώνει το επίπεδο φροντίδας για τους ασθενείς μας », αναφέρει ο Assenmacher. Επιπλέον, ιδιαίτερης σημασίας κατά τη διάρκεια περιστατικών εξαιρετικά μολυσματικών ασθενειών όπως το COVID-19, Τα ρομπότ μπορούν να αναπτυχθούν για να εκτελέσουν βασικές εργασίες που διαφορετικά θα έθεταν τους ανθρώπους σε κίνδυνο, όπως απολύμανση δωματίων και διανομή φαρμάκων. Ο Assenmacher δηλώνει ότι αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν απλώς να είναι η κορυφή του παγόβουνου αυτοματισμού: «Σίγουρα περιμένουμε να δούμε μια εξέλιξη των νανορομπότ στην κυκλοφορία του αίματος, στα ψηφιακά χάπια και στα κοινωνικά ρομπότ».

Πώς θα μπορούσε η ρομποτική να αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη;

Κόστος

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντίθετο να ξοδεύουμε σημαντικά χρηματικά ποσά στη ρομποτική στην υγειονομική περίθαλψη με σκοπό να κάνουμε την υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως φθηνότερη, ο Assenmacher δηλώνει ότι αυτό ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί δεδομένης της επένδυσης, τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Μπορεί να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες εξάρσεις ή ασυμφωνίες, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο να παραμείνουν αυτές οι αποκλίσεις», δηλώνει. “Τα ρομπότ μπορούν να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών και να μειώσουν το κόστος μακροπρόθεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα ωφεληθούν από την άποψη της περίθαλψης και των οικονομικών των ασθενών.” Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αλλαγή: οι αρχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για εξοπλισμό, η συνεχής συντήρηση και η εκπαίδευση θα πρέπει ακόμη να ληφθούν υπόψη, καθώς και να αναβαθμιστούν τα ίδια τα ρομπότ.

Πέρα από αυτό το σημείο, η Deloitte επισημαίνει στο «Βγάζοντας το ρομπότ από τον άνθρωπο: Γνωρίστε το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος «ότι« η εργασία είναι ένα σημαντικό μέρος του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Μεταξύ των νοσοκομείων, η εργασία είναι συνήθως το μεγαλύτερο στοιχείο γραμμής στον προϋπολογισμό οποιουδήποτε νοσοκομείου και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% του μη κεφαλαίου. «Τα προγράμματα υγείας και οι βιοεπιστήμες απασχολούν επίσης πολλούς ανθρώπους, με μια ποικιλία θέσεων εργασίας. Μερικά από αυτά επικεντρώνονται σε πολύπλοκες και καινοτόμες εργασίες, αλλά πολλές από αυτές έχουν πτυχές που είναι ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες. ” Μέσω της αυτοματοποίησης της τελευταίας, η Deloitte πιστεύει ότι οι επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας θα μπορούν επιτέλους να επικεντρωθούν στις αυστηρά ποιοτικές πτυχές της επιχείρησης – «τα ρομπότ θα μπορούσαν να μας κάνουν λιγότερο ρομποτικούς».

Ταχεία απόδοση μέσω βελτιωμένου σχεδιασμού

Στο άρθρο του «Η εποχή της εκθετικής βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης; «Η McKinsey απαριθμούσε τη ρομποτική και το RPA μεταξύ των εννέα τεχνολογιών που πιθανότατα μετασχηματίζουν τα οικονομικά και λειτουργικά πρότυπα των υπηρεσιών υγείας, δημιουργώντας« μεταξύ 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 410 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια αξία έως το 2025 (από τα 5,34 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που προβλέπονται για εκείνο το έτος. “Επίσης, στο ‘Πώς ένα ρομπότ συν-σχεδιασμένο από τη McKinsey δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση«, η οργάνωση διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη ενός οργάνου χειρουργικών ρομπότ για να το κάνει λιγότερο περίπλοκο και πιο διαισθητικό όταν χρησιμοποιείται από χειρουργούς:« Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση ρομποτικών και λαπαροσκοπικών διαδικασιών μειώνει επίσης τα εμπόδια στην εξειδίκευση χειρουργικής με ρομπότ. Ιστορικά, η εκμάθηση της ρομποτικής χειρουργικής σήμαινε ότι πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με όλες τις πτυχές της ρομποτικής. Όταν η εναλλαγή μεταξύ ρομποτικής και χειροκίνητης λαπαροσκόπησης είναι γρήγορη και εύκολη, το κατώφλι για την αίσθηση άνεσης είναι πολύ χαμηλότερο, καθιστώντας την υιοθέτηση του ρομποτικού συστήματος πιο γρήγορη. ” Πράγματι, ο Assenmacher επιβεβαιώνει ότι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των χειρουργικών ρομπότ σε συνδυασμό με ευκολότερους ελέγχους τα καθιστά μια εξαιρετικά πρακτική λύση.

robot-surgery-GettyImages-needscredit-712.jpg

Οκτώ παράγοντες του πώς η ρομποτική και η AI μετασχηματίζουν την υγειονομική περίθαλψη:

  • Βοηθώντας τους ανθρώπους να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής.
  • Δυνατότητες έγκαιρης ανίχνευσης.
  • Βελτιωμένα διαγνωστικά.
  • Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Καλύτερες θεραπείες και θεραπείες.
  • Φροντίδα στο τέλος της ζωής και ικανότητα των ευάλωτων ατόμων να παραμείνουν ανεξάρτητοι για περισσότερο.
  • Βελτιστοποιημένη έρευνα.
  • Προχωρημένη εκπαίδευση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τρισδιάστατη πλαστική μάσκα επουλώνει εγκαύματα στο πρόσωπο

Αυτοματοποιημένη πλατφόρμα αλληλουχίας επόμενης γενιάς στη μάχη κατά της covid-19 αλλά και άλλων λοιμώξεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tρεις ψηφιακές τάσεις υγείας που επηρεάζουν τους επενδυτές το 2021

Οι επενδυτές παρατήρησαν επικεντρώνονται πλέον σε εταιρείες που ειδικεύονται στην τηλεθεραπεία, την παρακολούθηση απομακρυσμένων ασθενών και άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ ειδικών.

Το πρώτο ξενοδοχείο - συνεδριακός χώρος κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη - Οι πρώτες κρατήσεις

Ένα ασφαλές ξενοδοχείο και συνεδριακό συγκρότημα covid free, όπου οι επισκέπτες επικοινωνούν μέσω ενδοεπικοινωνίας και έχουν ανάμεσά τους γυάλινα πάνελ δημιούργησε η Σιγκαπούρη

Πειραματικό σκάφος αυτόνομης οδήγησης - Το αύριο των θαλάσσιων μετακινήσεων

«Αν δουλέψει, όπως σχεδιάστηκε, τότε θα ρίξει σημαντικά το κόστος της συλλογής δεδομένων από τη θάλασσα», λέει ο Phaneuf, «αυτό θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση των ωκεανών και του κλίματος». Στο πρώτο του κιόλας ταξίδι, θα συγκεντρώσει μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα, αλλά και δείγματα νερού για τη μελέτη της καθαρότητάς του…

Συσκευή μείωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και της πιθανότητας εξάπλωσης μεταδοτικών λοιμώξεων.

Το Quito, που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό James Dyson Award το 2020, επιστρατεύει μια απλή χημική αντίδραση ώστε να αποδώσει διοξείδιο του άνθρακα και μια τεχνητή ανθρώπινη οσμή, ώστε να προσελκύει τα κουνούπια. Και κατόπιν τα ρουφά μέσα στον θαλαμίσκο.

Αυτοκιμούμενο Τραμ κατά του κορωνοϊού πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Χονγκ Κονγκ

Πλέον το όραμά του βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών και μάλλον δεν θα αργήσει πολύ να το δούμε στους δρόμους, καθώς οι επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για την ιδέα του μόνο λίγοι δεν είναι.