Καινοτομία

Ψηφιακό διαβατήριο υγείας: “Όπλο” των ταξιδιωτών κατά του κορωνοϊού

Ψηφιακό διαβατήριο υγείας: “Όπλο” των ταξιδιωτών κατά του κορωνοϊού

Για να χρησιμοποιήσουν το CommonPass, οι ταξιδιώτες κάνουν μια δοκιμή COVID-19 σε πιστοποιημένο εργαστήριο και μεταφορτώνουν τα αποτελέσματα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ψηφιακό διαβατήριο υγείας: Ένα ψηφιακό δελτίο υγείας για τους ταξιδιώτες, προκειμένου να τεκμηριώσουν την κατάσταση δοκιμής COVID-19 δοκιμάζεται επί του παρόντος στα αεροδρόμια. Εκτιμάται ότι το CommonPass θα επιτρέψει ασφαλέστερα διασυνοριακά ταξίδια δίνοντας τόσο στους ταξιδιώτες όσο και στις κυβερνήσεις εμπιστοσύνη στο COVID-19.

Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιούνται σε Cathay Pacific Airways και United Airlines με επιλεγμένους εθελοντές σε πτήσεις μεταξύ Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης. Πρόσθετες αεροπορικές εταιρείες με δρομολόγια σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή θα ακολουθήσουν σύντομα.

Για να χρησιμοποιήσουν το CommonPass, οι ταξιδιώτες κάνουν μια δοκιμή COVID-19 σε πιστοποιημένο εργαστήριο και μεταφορτώνουν τα αποτελέσματα στο κινητό τους τηλέφωνο. Στη συνέχεια, συμπληρώνουν τυχόν επιπλέον ερωτηματολόγια για τον έλεγχο υγείας που απαιτούνται από τη χώρα προορισμού.

Έχοντας συμπληρώσει τα αποτελέσματα των δοκιμών και το ερωτηματολόγιο, το CommonPass επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση ενός ταξιδιώτη με τις απαιτήσεις εισόδου της χώρας προορισμού και δημιουργεί έναν κωδικό QR. Αυτός ο κωδικός μπορεί στη συνέχεια να σαρωθεί από το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας και τους συνοριακούς υπαλλήλους και να εκτυπωθεί για χρήστες χωρίς κινητές συσκευές.

Το πέρασμα έχει αναπτυχθεί από το The Commons Project Foundation, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελβετία που επικεντρώνεται στις ψηφιακές υπηρεσίες για το κοινό καλό και υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η τελωνειακή προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και η προστασία των συνόρων (CBP) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρακολουθούν τις δοκιμές.

Σε μια δήλωση, το έργο Commons ανέφερε ότι το CommonPass έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου του GDPR. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ηθική ενός ψηφιακού διαβατηρίου, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή της παραγωγής δόλιων διαβατηρίων ασυλίας και πρέπει να δοθεί προσεκτική προσοχή σε θέματα απορρήτου και διακυβέρνησης πληροφοριών ”

Ο Δρ. Bradley Perkins, Διευθύνων Σύμβουλος του Προγράμματος The Commons και πρώην Διευθυντής Στρατηγικής & Καινοτομίας στο CDC είπε: «Χωρίς την ικανότητα εμπιστοσύνης των δοκιμών COVID-19 – και τελικά των αρχείων εμβολίων – σε διεθνή σύνορα, πολλές χώρες θα αισθάνονται υποχρεωμένες να διατηρήστε τις πλήρεις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και τις υποχρεωτικές καραντίνες για όσο διάστημα η πανδημία επιμένει.

«Με αξιόπιστα μεμονωμένα δεδομένα για την υγεία, οι χώρες μπορούν να εφαρμόσουν πιο λεπτές απαιτήσεις ελέγχου υγείας για είσοδο». Ο Christoph Wolff, επικεφαλής της κινητικότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πρόσθεσε: «Οι μεμονωμένες εθνικές αντιδράσεις δεν θα επαρκούν για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Οι απαγορεύσεις, οι φυσαλίδες και οι καραντίνες μπορεί να παρέχουν βραχυπρόθεσμη προστασία, αλλά τα αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα έθνη χρειάζονται μακροπρόθεσμα , ευέλικτη και βασισμένη στον κίνδυνο προσέγγιση όπως το CommonPass”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός συμπτώματα: Πρωτοποριακή θερμική σάρωση στην οθόνη για COVID-19

Διάγνωση COVID-19 σε μόλις 30 λεπτά

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ψηφιακό διαβατήριο υγείας

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες κυκλοφορούν ψηφιακά διαβατήρια υγείας, ώστε οι επιβάτες με καταγεγραμμένο αρνητικό τεστ Covid-19 να μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα και να αποφεύγουν την ανάγκη καραντίνας.

Το μολύβι που γίνεται δέντρο

Χρησιμοποιούμε 12 δισεκατομμύρια μολύβια ετησίως σε όλον τον πλανήτη, που σημαίνει ότι 82.000 δέντρα κόβονται μόνο για να συμπληρώσουν αυτές τις ανάγκες.

Δημιουργήθηκε ρινικό σπρέι για προστασία από τον κορωνοϊό

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρινικό σπρέι πρέπει να πιάσει και να καλύψει τον ιό μέσα στη μύτη, αποτρέποντάς τον να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα και στη συνέχεια απομακρύνεται με φυσική μύτη ή κατάποση.

Ψηφιακά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, οι παραπομπές και οι συνταγές θα παρέχονται τώρα ψηφιακά, διευκολύνοντας την κοινή χρήση τους με άλλους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, προτού εκτυπωθούν τοπικά.  

Αποτελεσματικό τέστ κορωνοϊού με αλγόριθμο μόνο από τον ήχο του βήχα

Η ειδικότητα (specificity) του αλγόριθμου - δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς (υγιείς) - φθάνει το 94,2% στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί με τεστ και το 83,2% μεταξύ των ασυμπτωματικών.