Καινοτομία

Κορωνοϊός τεστ διάγνωση: Η αλληλουχία RNA του ιού δίνει γρήγορα αποτελέσματα

Κορωνοϊός τεστ διάγνωση: Η αλληλουχία RNA του ιού δίνει γρήγορα αποτελέσματα

Κορωνοϊός τεστ διάγνωση: Το 2020 μπορεί να συνοψιστεί απλά με μία λέξη – COVID-19 – καθώς «πάγωσε» ολόκληρος ο πλανήτης. Για περισσότερο από οκτώ μήνες μέχρι στιγμής, η μετακίνηση μεταξύ των εθνών έχει ισοπεδωθεί, επειδή δεν υπάρχουν μέσα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του ιού και η διάγνωση διαρκεί πολύ.

Στην Κορέα, υπάρχουν πολλές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μεταξύ εκείνων που φτάνουν από το εξωτερικό, αλλά η διάγνωση δεν πραγματοποιείται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο. Οι υπερπόντιοι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, εάν δεν εμφανίσουν συμπτώματα και πρέπει να επισκεφθούν την κλινική διαλογής που βρίσκεται πλησιέστερα στον ιστότοπο αυτο-απομόνωσης. Ακόμη και αν το εξετάσουμε αυτό, όταν κλείσει η κλινική, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να την επισκεφθούν την επόμενη μέρα. Φυσικά, υπήρξαν ανησυχίες για το να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις απομόνωσης. Τι γίνεται αν υπήρχε τρόπος διάγνωσης και ταυτοποίησης των μολυσμένων ασθενών στο αεροδρόμιο;

Μια κοινή ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τον καθηγητή Jeong Wook Lee και Ph.D. Ο υποψήφιος Chang Ha Woo και ο καθηγητής Gyoo Yeol Jung και ο Δρ Sungho Jang του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο POSTECH έχουν αναπτύξει μαζί μια τεχνολογία SENSR (SENsitive Splint one-pot isothermal RNA Detection) που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να διαγνώσει εύκολα και γρήγορα το COVID- 19 με βάση την αλληλουχία RNA του ιού.

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να διαγνώσει λοιμώξεις σε μόλις 30 λεπτά, μειώνοντας το άγχος σε μία μόνο θέση δοκιμών και αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με μολυσμένους ασθενείς. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ένα διαγνωστικό κιτ μπορεί να αναπτυχθεί εντός εβδομάδων ακόμη και αν εμφανιστεί μια νέα μολυσματική ασθένεια εκτός από το COVID-19.

Το μοριακό τεστ PCR που χρησιμοποιείται σήμερα για τη διάγνωση COVID-19 έχει πολύ υψηλή ακρίβεια, αλλά συνεπάγεται μια πολύπλοκη διαδικασία προετοιμασίας για την εξαγωγή ή τη βελτίωση του ιού. Δεν είναι κατάλληλο για χρήση σε μικρά αγροτικά ή ψαροχώρια, ή σε κλινικές διαλογής αεροδρομίου ή οδήγησης, καθώς απαιτεί ακριβό εξοπλισμό καθώς και εξειδικευμένους ειδικούς.

Το RNA είναι ένα νουκλεϊκό οξύ που μεσολαβεί σε γενετικές πληροφορίες ή εμπλέκεται στον έλεγχο της έκφρασης των γονιδίων. Οι ερευνητές της POSTECH σχεδίασαν το κιτ δοκιμής για να παράγουν αντίδραση δέσμευσης νουκλεϊκών οξέων για να δείξουν φθορισμό μόνο όταν υπάρχει COVID-19 RNA. Επομένως, ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί αμέσως χωρίς καμία διαδικασία προετοιμασίας με υψηλή ευαισθησία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και είναι εξίσου ακριβές με την τρέχουσα μέθοδο διάγνωσης PCR. 

Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, η ερευνητική ομάδα βρήκε το RNA του ιού SARS-CoV-2 , την αιτία του COVID-19, από ένα πραγματικό δείγμα ασθενούς σε περίπου 30 λεπτά. Επιπλέον, εντοπίστηκαν πέντε παθογόνοι ιοί και βακτηριακά RNA που απέδειξαν τη χρηστικότητα του κιτ στην ανίχνευση παθογόνων εκτός του COVID-19.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας SENSR είναι η ευκολία δημιουργίας της διάγνωσης συσκευής που μπορεί να εξελιχθεί σε μια απλή φορητή και εύχρηστη μορφή. Εάν εισαχθεί αυτή η μέθοδος, όχι μόνο επιτρέπει την επιτόπια διάγνωση πριν πάει στην κλινική διαλογής ή νοσηλευτεί, αλλά επίσης επιτρέπει μια πιο προληπτική απόκριση στο COVID-19 συμπληρώνοντας το τρέχον κεντρικό διαγνωστικό σύστημα.

“Αυτή η μέθοδος είναι μια γρήγορη και απλή τεχνολογία διάγνωσης που μπορεί να αναλύσει με ακρίβεια το RNA χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσει το δείγμα ενός ασθενούς”, σχολίασε ο καθηγητής Jeong Wook Lee. “Μπορούμε καλύτερα να προετοιμαστούμε για μελλοντικές επιδημίες καθώς μπορούμε να σχεδιάσουμε και να παράγουμε ένα διαγνωστικό κιτ για νέες μολυσματικές ασθένειες μέσα σε μια εβδομάδα”

Ο καθηγητής Gyoo Yeol Jung πρόσθεσε, “Το γεγονός ότι τα παθογόνα RNA μπορούν να ανιχνευθούν με υψηλή ακρίβεια και ευαισθησία και ότι μπορεί να διαγνωστεί επί τόπου προσελκύει την προσοχή τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τους βιομηχανικούς κύκλους.” Εξήγησε, “Ελπίζουμε να συμβάλουμε στην απάντησή μας στο COVID-19 ενισχύοντας το τρέχον σύστημα δοκιμών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια προσπάθεια για γρήγορα covid-test σε φτωχές χώρες

Κορωνοϊός σύμπτωμα ανοσμία: Σημάδι μόλυνσης από τον ιό

Κορωνοϊός τεστ αντισωμάτων: Πόσο αποτελεσματικό και ακριβείας είναι

Εργαστηριακά μοσχεύματα χόνδρου για εξατομικευμένη αποκατάσταση

Μόσχευμα ιστός άρθρωση: Μια διεπιστημονική ομάδα από την Columbia Engineering, το Columbia’s College of Dental Medicine and Department of Medicine, Louisiana State University, LaCell LLC και Obatala Sciences έχει πλέον βιο-μηχανικά μοσχεύματα ζωντανών οστών χόνδρου, που ταιριάζουν ακριβώς με τον παραλήπτη, τόσο βιολογικά όσο και ανατομικά. Η πιο πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική […]

"Έξυπνες" μάσκες με τρισδιάστατη εκτύπωση ηλεκτρονικών ινών

Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτομία: Ερευνητές του University of Cambridge χρησιμοποίησαν τεχνικές 3D εκτύπωσης (additive manufacturing) για τη δημιουργία ηλεκτρονικών ινών- η καθεμιά 100 φορές πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα- δημιουργώντας αισθητήρες πέρα από τις δυνατότητες σημερινών αντίστοιχων συσκευών και υλικών. Η τεχνική εκτύπωσης ινών, η οποία παρουσιάστηκε στο Science Advances, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη […]