Καινοτομία

Πρωτοποριακή μέθοδος για την αναγέννηση των οστών

Πρωτοποριακή μέθοδος για την αναγέννηση των οστών

Της Νικολέτας Ντάμπου  

Πρωτοποριακή μέθοδος βοηθάει στην αναγέννηση των οστών ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές στα οστά τους είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω καρκίνου καθώς  και άλλων εκφυλιστικών νόσων.

Ένας Έλληνας ερευνητής, ο Μανώλης Παπασταύρος, στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, έχει πρωτοπορήσει με ένα νέο τρόπο 3D εκτύπωσης για να βοηθήσει στην αναγέννηση του ανθρώπινου οστικού ιστού μετά από μεγάλες «ζημιές». Η ομάδα του κ.  Παπασταύρου ανέπτυξε μια νέα μέθοδο τρισδιάστατης εκτύπωσης εμφυτευμάτων για την αναγέννηση των οστών, δίνοντας ελπίδες στους ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές στα οστά τους είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω καρκίνου αλλά και άλλων εκφυλιστικών νόσων.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος προσθετικής κατασκευής αντικειμένων με οικονομικά υλικά, η οποία ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε μια σειρά από κλάδους, από τη μαγειρική και την αρχιτεκτονική μέχρι την αεροδιαστημική και την ιατρική. Η κατασκευή εμφυτευμάτων μέσω 3D printing είναι κάτι που ήδη εφαρμόζεται, ωστόσο ένα σοβαρό εμπόδιο μέχρι σήμερα ήταν η μικρή ανθεκτικότητα των υλικών που χρησιμοποιούσαν που δεν προσέφερε αρκετή αντοχή και στήριξη στα οστά. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει η νέα μέθοδος.

3d1

Η τεχνική βασίζεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση ενός οστικού ικριώματος, δηλαδή ενός τρισδιάστατου πλέγματος που λειτουργεί ως προσωρινή «γέφυρα», η οποία θα επιτρέψει την αναγέννηση του φυσικού ιστού του οστού. Με τη βοήθεια υπολογιστή μπορεί να εκτυπωθεί στο ακριβές μέγεθος και σχήμα που επιτάσσουν οι ανάγκες του κάθε ασθενούς. Το υλικό με το οποίο κατασκευάζεται είναι πορώδες, έτσι ώστε να επιτρέπει να αναπτύσσονται πάνω του τα κύτταρα και, στη συνέχεια, να κυκλοφορεί το αίμα και να αναγεννάτε το πλήρες οστό.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση συνδυάζεται με την ψύξη σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός των κρυστάλλων του χρησιμοποιούμενου υλικού, πράγμα που μειώνει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος δημιουργίας αυτών των προσθετικών συσκευών», ανέφερε ο Παπασταύρος, μέλος της ερευνητικής ομάδας Σχεδιασμού για την Υγεία και την Ευεξία στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σχεδίου και Δομημένου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. Εκτίμησε ότι «μακροπρόθεσμα, αυτή η έρευνα θα βοηθήσει ώστε να αντικατασταθεί η χρήση του μετάλλου στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα, από υλικά που μπορούν να διασπαστούν μέσα στο σώμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εργαλείο ασπίδα έναντι του κορωνοϊού από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης

Επιστήμονες καταγράφουν τρισδιάστατες εικόνες όγκων με νέα τεχνική

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ψηφιακό διαβατήριο υγείας

Κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες κυκλοφορούν ψηφιακά διαβατήρια υγείας, ώστε οι επιβάτες με καταγεγραμμένο αρνητικό τεστ Covid-19 να μπορούν να ταξιδεύουν εύκολα και να αποφεύγουν την ανάγκη καραντίνας.

Το μολύβι που γίνεται δέντρο

Χρησιμοποιούμε 12 δισεκατομμύρια μολύβια ετησίως σε όλον τον πλανήτη, που σημαίνει ότι 82.000 δέντρα κόβονται μόνο για να συμπληρώσουν αυτές τις ανάγκες.

Δημιουργήθηκε ρινικό σπρέι για προστασία από τον κορωνοϊό

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρινικό σπρέι πρέπει να πιάσει και να καλύψει τον ιό μέσα στη μύτη, αποτρέποντάς τον να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα και στη συνέχεια απομακρύνεται με φυσική μύτη ή κατάποση.

Ψηφιακά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ινδία

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, οι παραπομπές και οι συνταγές θα παρέχονται τώρα ψηφιακά, διευκολύνοντας την κοινή χρήση τους με άλλους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, προτού εκτυπωθούν τοπικά.  

Αποτελεσματικό τέστ κορωνοϊού με αλγόριθμο μόνο από τον ήχο του βήχα

Η ειδικότητα (specificity) του αλγόριθμου - δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς (υγιείς) - φθάνει το 94,2% στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί με τεστ και το 83,2% μεταξύ των ασυμπτωματικών.