Top News

Οι δυσκολίες και τα αγκάθια για την ύπαρξη ΗΤΑ στην Ελλάδα

Οι δυσκολίες και τα αγκάθια για την ύπαρξη ΗΤΑ στην Ελλάδα

Της Αρετής Διαμάντη 

Πολλές απόψεις ακούστηκαν χθες σε συνέδριο με θέμα η δημιουργία του φορέα Health technology assessment , ανάμεσα σε αυτές ειπώθηκαν και οι δυσκολίες για την ύπαρξη ΗΤΑ στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης :  ‘’ Κλειδώνουν’’  την Παρασκευή τα άτομα της νέας επιτροπής ΗΤΑ

Mε το λογοπαίγνιο ότι ο οργανισμός  ΗΤΑ καλείται να αξιολογήσει την καινοτομία και την κενο-τομία, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει υπάρχει διαφάνεια και εμπιστευτικότητα κατά τη διαδικασία συγκρότησής του Οργανισμού ΗΤΑ, ξεκίνησε την ομιλία του χθες σε συνέδριο για το ΗΤΑ την τοποθέτησή του Ηλίας Γιαννόγλου, Αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο κ. Γιαννόγλου το χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα. “Ξεκινάμε με την Επιτροπή, με προοπτική τη δημιουργία του Οργανισμού”, σημείωσε και εκτίμησε πως πρόκειται για “εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο, διότι δεν υπήρξε ποτέ η προτεραιότητα διαπραγμάτευσης τιμών”.

Τόνισε, δε, πως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν και ελλείμματα που δημιουργούν δυσκολίες, όπως η απουσία feedback για την πορεία των ασθενών, μετά την ένταξη μιας θεραπείας στην αποζημίωση.

Ο κ. Δημήτρης Πανταζής, Διευθύνων Σύμβουλος Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)

O κ. Πανταζής χαρακτήρισε το σύστημα HTA σημαντικό εργαλείο επειδή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αγοράς υγιούς ανταγωνισμού με επίκεντρο την καινοτομία.

Όπως επεσήμανε, τα συστήματα ΗΤΑ «δεν ήρθαν στα καλά καθούμενα», καθώς μετά από μια περίοδο ευμάρειας, κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα αποζημίωσης την πλειονότητας των φαρμάκων, διανύουμε μια περίοδο όπου απαιτείται έλεγχος της δαπάνης.

Επανέλαβε επίσης την εκτίμηση ότι σήμερα η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την εμπειρία από το εξωτερικό. Βέβαια πάντα διαπιστώνονται δυσκολίες σχετικά με τη διαχείριση αλλαγών. Τόνισε ακόμη την σημαντική διάσταση της εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων, σημειώνοντας ότι αποτελεί θεμελιώδη λίθο για την επιτυχή λειτουργία του Οργανισμού.

 

Διαβάστε επίσης : Απαραίτητος ο « οδικός χάρτης » για την επιτροπή Health technology assessment

Ο κ. Ιωάννης Βλόντζος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Merck Ελλάδος

Μπροστά στις σημαντικές προκλήσεις που ορθώνονται στα επόμενα χρόνια κυρίως λόγω των εξαιρετικά χαμηλών φαρμακευτικών προϋπολογισμών σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα και την έλλειψη σχεδίου πρόληψης από τη Πολιτεία, οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούμε ουσιαστικά, ώστε να βρούμε το βέλτιστο σημείο ισορροπίας στο τρόπο τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, που αφενός θα επιτρέπει την πρόσβαση σε κάθε πραγματικά καινοτόμο θεραπεία που φέρνει προστιθέμενη αξία για τον ασθενή και το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας και αφετέρου θα αναγνωρίζει και θα στηρίζει έμπρακτα την σημαντική αναπτυξιακή συνεργασία των διεθνών και των εγχώριων εταιριών.

Όσον αφορά στις μεθόδους του συστήματος ΗΤΑ που θα επιλέξει η Ελλάδα, θα πρέπει να ταιριάζουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό σύστημα υγείας και θα πρέπει πρώτα να θέσουμε τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουν, όπως την βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και τη μείωση των δαπανών, και στη συνέχεια να σκεφτούμε ποιους θέλουν να επηρεάσουν –ασφαλιστικό σύστημα, νοσοκομεία ή ασθενείς.

Χρειαζόμαστε έναν ανεξάρτητο εθνικό φορέα με ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που θα παρέχει διαφάνεια και αξιοπιστία και που θα διασφαλίζει την πρόωρη πρόσβαση των ασθενών στην πραγματική καινοτομία, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Έναν φορέα, που θα αποτελεί εργαλείο λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικότερης χρήσης των πόρων και θα αξιολογεί συστηματικά τις ιδιότητες, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των τεχνολογιών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό:

Kρίνεται απαραίτητη η υιοθέτηση ήδη καθιερωμένων κριτηρίων (πχ ανεκπλήρωτη θεραπευτική ανάγκη, καινοτομία κα) από αντίστοιχους οργανισμούς αξιολόγησης σε χώρες της Ευρώπης.

Επιβάλλεται η άρση οποιασδήποτε προϋπόθεσης (εξωτερικά κριτήρια 9-6-3) για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Χρειάζεται να καταργηθεί το ποσοστό επιστροφής 25% για τα νέα φάρμακα, καθώς με την εισαγωγή μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας τεκμηριώνεται επιστημονικά η κλινική και οικονομική αξία των φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό τη δικαιότερη κατανομή των πόρων και τη γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Τέλος, η αξιολόγηση των κλινικών δεδομένων των φαρμακευτικών προϊόντων θα πρέπει να προηγείται της οικονομικής αξιολόγησης και οποιασδήποτε διαδικασίας διαπραγμάτευσης και να θεσπιστεί κλίμακα βαθμονόμησης του κλινικού οφέλους / αξίας των φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό να ενσωματωθεί μεταγενέστερα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης

Αναφερόμενος στις δυνατότητες της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ο κ. Ολλανδέζος αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται για τις ελληνικές εταιρείες μέσα από την ανάπτυξη της οριακής καινοτομίας. Υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης, ειδικά στο πεδίο των περιορισμών για την είσοδο ενός φαρμάκου στο σύστημα αποζημίωσης.

Συμπερασματικά ανέφερε ότι η βαθμονόμηση της καινοτομίας (οριακή, ουσιώδης, πρωτοποριακή) εξαρτάται από τη βαρύτητα της μη καλυπτόμενης ανάγκης και τη σχετική θεραπευτική αποτελεσματικότητα της καινοτομίας. Σημείωσε ακόμη, ότι το σύστημα ΗΤΑ δεν είναι πανάκεια. Δεν αποτελεί μαγική λύση στο πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν πρέπει να θέτει αδικαιολόγητα εμπόδια στην ανάπτυξη οριακών καινοτομιών από την ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” & Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Ο κ. Καλαμίτσης σημείωσε ότι η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών με συμβουλευτικό ρόλο στο σύστημα ΗΤΑ, δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο καθορισμός της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας είναι σημαντικός παράγοντας, αναφέροντας ότι η υγεία δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία, αλλά και από τον τρόπο χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε όλη τη διαδρομή της υγειονομικής περίθαλψης και την αλληλεπίδραση με πολλούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ο κ. Καλαμίτσης, τόνισε ότι δεν νοείται ένα στατικό σύστημα HTA. Οι μεθοδολογίες του οφείλουν να εξελίσσονται και να ενσωματώνουν την αναγνώριση των αναγκών των ληπτών υπηρεσιών υγείας, τη συμβολή των ληπτών υπηρεσιών υγείας, τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και τη χρήση των Real-World Evidence. Τέλος, ανέλυσε την αξία και τη σημασία των μητρώων ασθενών, αναφέροντας το παράδειγμα του μητρώου ατόμων με HIV στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαβάστε επίσης : Συνέδριο ΗΤΑ: Η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί πρόκληση

Ο κ. Αντώνης Κοντεμενιώτης MSc, Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών, Υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κοντεμενιώτης, ανέφερε ότι στην Κύπρο το σύστημα ήταν κατάλοιπο από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Εκεί υπάρχει μια παράδοση στο δημόσιο τομέα.  Σημείωσε ακόμη ότι στην Κύπρο, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας υπάρχουν ως δύο παράλληλοι κόσμοι. Σήμερα υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση ενοποίησης των δυο συστημάτων και γι΄αυτόν το λόγο, υπάρχει ανάγκη πρόνοιας για τις εξελίξεις που θα προκύψουν από την ενοποίηση.

Σχετικά με τον Οργανισμό ΗΤΑ επεσήμανε , μεταξύ άλλων , ότι τα σχετικά πεδία περιλαμβάνουν συστηματικές αξιολογήσεις/μεταναλύσεις, μελέτη οικονομικής επίπτωσης, μορφές οικονομικής αξιολόγησης, ανάλυση ευαισθησίας και αξιολόγηση της αποδοχής και της δυνατότητας εφαρμογής καθώς και θέματα ηθικής και ισοτιμίας.

Διαβάστε επίσης : Κούβελας: Η άγνοια χαρακτήριζε επί χρόνια την διαδικασία τιμολόγησης στην Ελλάδα

Ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum (PIF), Chairman Pharma Committee Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM)

«O ΗΤΑ είναι μια επιστροφή στο μέλλον ή ένα άλμα στον οραματισμό;» αναρωτήθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο για το ΗΤΑ, ο κ. Παπαταξιάρχης . Ενώ, σημείωσε ότι η Ελλάδα περνά σε ένα μοντέλο αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, επιχειρώντας την κάλυψη όλων των παραμέτρων με επιστημονικά κριτήρια. Παράλληλα παρατήρησε ότι η ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τις διαδικασίες δημιουργίας του οργανισμού ΗΤΑ, δεν συνεπάγεται αυτομάτως την ύπαρξη ΗΤΑ στην Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι “δεν μετεξελισσόμαστε αυτόματα σε ειδήμονες αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας“, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν προσεγγίζοντας το ΗΤΑ, είναι τα ζητήματα πρόσβασης, τιμής και χρόνου στην αποζημίωση, και φυσικά με τον ίδιο τρόπο.Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλα κράτη, αναφορικά με αν αυτό που επιδιώκουμε να επιτύχουμε με το ΗΤΑ είναι σωστό, ποια μέρη εγκλείει, ποια εσωκλείει και ποια αποκλείει από τη διαδικασία.

Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη η διαφορά ανάμεσα στην αξία και το κόστος, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Επίσης τα ζητήματα αξιολόγησης και τα ζητήματα διαπραγμάτευσης διαφοροποιούνται, όπως και τα ζητήματα του τρόπου αποζημίωσης.

Ο κ. Παπαταξιάρχης πρόσθεσε επίσης ότι κατά τη διαδικασία δημιουργίας του νέου οργανισμού ΗΤΑ, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πληθυσμού και δη, τα επιδημιολογικά. Χαρακτηριστική ήταν επίσης η αναφορά του σχετικά με την προσφορά της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε και διεκδικούμε να ζούμε τον επιπλέον χρόνο που μας πρόσφερε η φαρμακευτική καινοτομία. Η δε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια πρέπει να μας οδηγήσει σε  επαναξιολόγηση κάποιων δεδομένων».

Κλείνοντας, τόνισε: «Δεν υπάρχει ένα “σωστό” μοντέλο, αλλά στοιχεία καλής πρακτικής σε διάφορα συστήματα στην Ευρώπη. Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη, τα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται σε συνάρτηση με την ουσιαστική βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών, συγκριτικά με τη βασική θεραπεία (standard of care), ενώ υποστήριξε ότι ο HTA δεν θα πρέπει να καθορίζει την αξία κυρίαρχα με όρους κόστος ανά ποιότητα. “Αυτά τα συστήματα συνήθως χαρακτηρίζονται από περιπλοκότητα και έλλειψη διαφάνειας, αλλά και έλλειψη ασθενοκεντρικοτητας”, σημείωσε.

Απαιτείται μια διαδικασία διαφανούς και έγκαιρης πρόσβασης, χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ταυτόχρονα θα είναι κατανοητή από τους πολίτες. Εκτίμησε, παράλληλα, πως ένα σύστημα που θα διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της βιομηχανίας και του πληρωτή (δημόσιος τομέας), θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Παράλληλα, μηχανισμοί που επιτρέπουν ευέλικτες συμβατικές λύσεις και μοντέλα επιμερισμού του κινδύνου μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν ανησυχίες που σχετίζονται με την τιμολόγηση και την αποζημίωση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος. Η […]

Εντοπίστηκε περιοχή στον εγκέφαλο που επηρεάζει την όρεξη

Οι ερευνητές στο A*STAR’s Singapore Bioimaging Consortium (SBIC) έχουν εντοπίσει μια νέα περιοχή του εγκεφάλου στα ποντίκια, που ονομάζεται Tuberal Nucleus (TN), η οποία επηρεάζει την όρεξη και το σωματικό βάρος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή ΤΝ έχει παρόμοια δομή με το Nucleus Tuberalis Lateralis (NTL) του ανθρώπινου εγκεφάλου, του οποίου η λειτουργία είναι άγνωστη. […]

Νέα πλατφόρμα, θα είναι η επόμενη γενεά για την θεραπεία κληρονομικών ασθενειών

Ένας επιστήμονας ανακάλυψε μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων που θα μπορούσε να διορθώσει αποτελεσματικά και με ακρίβεια τις γενετικές ανωμαλίες που αποτελούν τη βάση για ορισμένες ασθένειες, τοποθετώντας το νέο εργαλείο ως βάση για την επόμενη γενεά γενετικών θεραπειών. Αυτή η πλατφόρμα επεξεργασίας, που ανακαλύφθηκε από τον Saswati Chatterjee του City of Hope, Ph.D., τελικά μπορεί […]

Οι “έξυπνοι” αισθητήρες βελτιώνουν την ασφάλεια των τροφίμων

Οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων να διατηρήσει την παραγωγή της φρέσκια εξασφαλίζοντας ότι διατηρούνται σημαντικές περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Οι έξυπνοι αισθητήρες είναι συσκευές που συλλέγουν βασικές πληροφορίες από το περιβάλλον και μετατρέπουν αυτές τις εισόδους σε ψηφιακά δεδομένα. Οι αισθητήρες χρησιμοποιούν στη συνέχεια υπολογιστική ισχύ για […]

Ανελαστικός ο Τσακαλώτος στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπών στο ανθυγιεινό επίδομα. Αυτό επισήμανε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα αφού είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ των συνδικαλιστών και της αστυνομίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ρήξη χημικών. Ο κος […]

Νέα Υόρκη: Ένα βήμα πριν την νομιμοποίηση μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Το κράτος της Νέας Υόρκης εξετάζει εάν θα πρέπει να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα ψυχαγωγίας, καθώς μια νέα έκθεση υποστηρίζει θετικά την ενέργεια αυτή. Ο κυβερνήτης του κράτους της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ζήτησε την έκθεση τον Ιανουάριο του 2018. Το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης απέστειλε την «ελεγχόμενη έκθεση για τη μαριχουάνα» στο γραφείο του […]

Κυριόπουλος: Η “μυθολογία” της πολυφαρμακίας και η φαρμακευτική δαπάνη

Της Νικολέτας Ντάμπου Αβάσιμη παραφιλολογία χαρακτηρίζει την συζήτηση για την πολυφαρμακία και την υπερκατανάλωση των φαρμάκων, ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος- Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) στην συνέντευξη που παραχωρήθηκε στο www.healthweb.gr.  Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα μας; Η κατανάλωση των -υπό ασφαλιστική κάλυψη- φαρμάκων στη χώρα μας […]