Top News

Ανάρτηση Αφγανής: «Δεν έχουμε αξία επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν»

Ανάρτηση Αφγανής: «Δεν έχουμε αξία επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν»

Η 22χρονη Fatima φοβάται για το μέλλον που θα αντικρύσουν οι δύο κόρες της και δεν είναι η μόνη τρομοκρατημένη γυναίκα.

Ανάρτηση Αφγανής: Συγκλονίζει η ανάρτηση μιας νεαρής κοπέλας η οποία με κλάματα λέει ότι “δεν έχουμε αξία επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν. Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Πρέπει να σκουπίσω τα δάκρυα μου για να κάνω αυτό το βίντεο…” Δεν είναι λίγες οι Αφγανές που επιλέγουν τη φυγή ή ακόμα και την αυτοκτονία από τη πιθανότητα να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν και να χάσουν την αξιοπρέπειά τους αλλά και κάθε δικαίωμά τους.

Υπάρχει μια παλιά Αφγανική φράση που λέει: Μια γυναίκα φεύγει από το πατρικό της μόνο με το νυφικό της και επιστρέφει μόνο σε λευκά σάβανα (το νεκρικό σεντόνι).

Η Tahira είναι μια Αφγανή διαζευγμένη, η οποία ζει στην Καμπούλ, διότι η οικογένεια της την αποκλήρωσε μετά την απόφασή της να χωρίσει με τον σύζυγό της. Εκεί έχει βρει ένα πιο φιλικό περιβάλλον, καθώς η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα είναι ανοιχτή για όλες τις γυναίκες (χωρισμένες, χήρες, ανύπαντρες, καριερίστριες).

«Εάν οι Ταλιμπάν κατακτήσουν την Καμπούλ δεν θα μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας σαν ανεξάρτητες γυναίκες, όπως κάνουμε τώρα. Δεν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας χωρίς άντρες συνοδούς-φύλακες», τονίζει μιλώντας στην Guardian η συγκάτοικος της Tahira, η Roqia.

«Το πιο τρομακτικό είναι ότι θα εξαναγκάσουν γάμους μεταξύ των νέων κοριτσιών και των χηρών με αγωνιστές των Ταλιμπάν. Αν έρθουν σε εμάς για κάτι τέτοιο, θα δώσουμε τέλος στη ζωή μας. Αυτή είναι η μόνη επιλογή», προσθέτει η Tahira.

Τους ίδιους φόβους εκφράζει στο BBC και η Αφγανή δημοσιογράφος Anisa, η οποία είναι μία από τις πολλές γυναίκες που φοβούνται ότι η ελευθερία τους να σπουδάζουν, να εργάζονται, να έχουν μία «κανονική» ζωή θα χαθεί απότομα εάν οι Ταλιμπάν έρθουν στην εξουσία. Αλλά δηλώνει αποφασισμένη να μην υποκύψει και αρνείται να χάσει την ελπίδα.

«Πρέπει να προσέχω πολύ τι τηλεφωνήματα κάνω και δέχομαι και πού πηγαίνω. Αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου δεν είναι για τη ζωή μου. Φοβάμαι ότι η σκληρή δουλειά των τελευταίων 20 ετών από τους Αφγανούς, που η μεγαλύτερη κατάκτησή τους είναι η ελευθερία του λόγου, θα χαθεί», εξομολογείται η Anisa.

Η 22χρονη Fatima φοβάται για το μέλλον που θα αντικρίσουν οι δύο κόρες της και δεν είναι η μόνη τρομοκρατημένη γυναίκα.

«Ακούγαμε ότι οι Ταλιμπάν θα σκοτώσουν τους νεαρούς Αφγανούς και θα βιάσουν της νεαρές Αφγανές. Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Όταν έφτασαν στο χωριό μας ήθελαν να πάρουν ένα νεαρό κορίτσι μαζί τους. Εκείνη δεν ήθελε και επέλεξε να αυτοκτονήσει πηδώντας από την ταράτσα του σπιτιού της», αναφέρει στην Guardian.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, λοιπόν, που επιλέγουν τη φυγή ή ακόμα και την αυτοκτονία από τη πιθανότητα να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν και να χάσουν την αξιοπρέπειά τους αλλά και κάθε κεκτημένο δικαίωμά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επόμενη μέρα για τις γυναίκες στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

Η Ημέρα της Γυναίκας στο Αφγανιστάν: «Aρνούμαστε να πάμε προς τα πίσω»

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

Τάσος Δούσης: Η συγκλονιστική περιπέτεια που έζησε ως πολεμικός ανταποκριτής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το οποίο περιέγραψε τον Ρούσντι ως «δεχόμενο επίθεση με μαχαίρι», τον αποκάλεσε «αποστάτη συγγραφέα» μετά την επίθεση. Περιέγραψε επίσης το «Οι Σατανικοί Στίχοι» «The Satanic Verses» ως ένα «βλάσφημο μυθιστόρημα για το Ισλάμ».

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

Την πορεία του κινεζικού πυραύλου, ο οποίος κινούνταν εκτός ελέγχου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης παρακολουθούσαν οι επιστήμονες, υπολογίζοντας τα τελευταία δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]