Top News

Ουκρανία Τσερνόμπιλ: Έχει αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαρροής ακτινοβολίας

Ουκρανία Τσερνόμπιλ: Έχει αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό δίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαρροής ακτινοβολίας

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

Ουκρανία Τσερνόμπιλ: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός την Τετάρτη, προκειμένου να επιτραπεί η επισκευή της γραμμής ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας εάν συνεχιστεί η διακοπή ρεύματος. Την Τετάρτη, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom έγραψε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» αποκατάστασης των γραμμών λόγω της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας στη χώρα.

«Λόγω στρατιωτικών ενεργειών των Ρώσων κατακτητών, ο πυρηνικός σταθμός στο Τσερνόμπιλ αποσυνδέθηκε πλήρως από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πυρηνικός σταθμός δεν έχει τροφοδοσία ρεύματος», έγραψε η Energoatom, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ τον περασμένο μήνα κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια.

Σε ανακοίνωσή της, η Energoatom είπε ότι ραδιενεργές ουσίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν εάν το εργοστάσιο δεν μπορεί να ψύξει το αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει στην «απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον.

Το ραδιενεργό σύννεφο θα μπορούσε να μεταφερθεί από τον άνεμο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ μπορούν να τροφοδοτήσουν το εργοστάσιο μόνο για 48 ώρες.

«Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας βέβαιες επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας», ανέφερε ο Κουλέμπα στο Twitter.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει επειγόντως από τη Ρωσία να παύσει το πυρ και να επιτρέψει στις μονάδες επισκευής να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος».

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η απώλεια ισχύος δεν έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην ασφάλεια.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση. Ωστόσο, υπάρχουν σχεδόν 20.000 συγκροτήματα αναλωμένων καυσίμων στο Τσερνόμπιλ, δήλωσε η Εθνική Εταιρεία Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom. Όχι μόνο αυτό – αλλά με τα συστήματα εξαερισμού εκτός λειτουργίας, το προσωπικό που εργάζεται στο εργοστάσιο θα εκτίθεται σε επικίνδυνες δόσεις ακτινοβολίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Μεγάλη γενετική μελέτη διαψεύδει τις ανησυχίες για επιπτώσεις στα παιδιά των επιζώντων

Νέο φάρμακο:προστατεύει από ραδιενέργεια 24 ώρες μετά την έκθεση

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας προκαλούν βλάβες στο δέρμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το οποίο περιέγραψε τον Ρούσντι ως «δεχόμενο επίθεση με μαχαίρι», τον αποκάλεσε «αποστάτη συγγραφέα» μετά την επίθεση. Περιέγραψε επίσης το «Οι Σατανικοί Στίχοι» «The Satanic Verses» ως ένα «βλάσφημο μυθιστόρημα για το Ισλάμ».

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

Την πορεία του κινεζικού πυραύλου, ο οποίος κινούνταν εκτός ελέγχου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης παρακολουθούσαν οι επιστήμονες, υπολογίζοντας τα τελευταία δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.