Top News

Νέα Υόρκη: Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Νέα Υόρκη: Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το οποίο περιέγραψε τον Ρούσντι ως «δεχόμενο επίθεση με μαχαίρι», τον αποκάλεσε «αποστάτη συγγραφέα» μετά την επίθεση. Περιέγραψε επίσης το «Οι Σατανικοί Στίχοι» «The Satanic Verses» ως ένα «βλάσφημο μυθιστόρημα για το Ισλάμ».

Νέα Υόρκη: Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του (Ο φετφάς[1] (αραβικά: فتوى‎) στην ισλαμική πίστη είναι μια μη δεσμευτική αλλά αξιόπιστη νομική άποψη ή διδακτική ερμηνεία που μπορεί να δώσει ένας σεϊχουλισλάμης, ειδικευμένος νομικός ή μουφτής, σε θέματα που σχετίζονται με τον ισλαμικό νόμο.[2] Το πρόσωπο που εκδίδει φετφά ονομάζεται, από την άποψη αυτή, μουφτής, δηλαδή εκδότης φετφά, από το ρήμα أفتى ‘aftā = «έδωσε επίσημη νομική γνώμη». )

Ο δράστης του Ρούσντι δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί Ο συγγραφέας Salman Rushdie δέχεται επίθεση κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης στο Ίδρυμα Chautauqua στην Chautauqua, στη Νέα Υόρκη.

Ο γεννημένος στην Ινδία συγγραφέας Salman Rushie μαχαιρώθηκε πριν από μια ομιλία στην Chautauqua της Νέας Υόρκης την Παρασκευή που αντιπροσωπεύει μια έντονη υπενθύμιση του «φάτφα» που εκδόθηκε για τη ζωή του από τον αείμνηστο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Ο Ρούσντι μαχαιρώθηκε στον λαιμό πριν δώσει μια ομιλία στο Ίδρυμα Chautauqua την Παρασκευή, αφού έζησε για περισσότερα από τριάντα χρόνια υπό την απειλή ενός διατάγματος που ζητούσε τον θάνατό του που εκδόθηκε από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί ως απάντηση στο βιβλίο του «Οι Σατανικοί Στίχοι»”The Satanic Verses”.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από το διάταγμα του Χομεϊνί, αλλά το αίσθημα κατά του Ρούσντι παρέμεινε. Το 2012, ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα αύξησε ένα μπόνους για τον Rushdie από 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε 3,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρούσντι απέρριψε εκείνη την απειλή εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν «αποδείξεις» ότι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ανταμοιβή.

Την ίδια χρονιά, ο Rushdie δημοσίευσε τα απομνημονεύματα «Joseph Anton», σχετικά με τον φετβά.

Η δημοσίευση του 1988 «Οι Σατανικοί Στίχοι» “The Satanic Verses” θεωρήθηκε βλάσφημη από πολλούς μουσουλμάνους. Συχνά βίαιες διαδηλώσεις κατά του Ρούσντι ξέσπασαν σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας εξέγερσης που κατέληξε σε βία, σκοτώνοντας έξι διαδηλωτές.

Με τα χρόνια, ο Ρούσντι ήταν ειλικρινής υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και έχει υποστεί απειλές θανάτου που κάποτε τον έκαναν να κρυφτεί με ασφάλεια όλο το εικοσιτετράωρο.

“Είναι η ελευθερία του λόγου που μας επιτρέπει να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι. Δυστυχώς, υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν να μην είμαστε ελεύθεροι, που προτιμούν να χρησιμοποιήσουν το βέτο του δολοφόνου για να εξαναγκάσουν την πίστη και να φιμώσουν τη διαφωνία”, δήλωσε το Το Ίδρυμα για τα Ατομικά Δικαιώματα The Foundation for Individual Rights and Η Expression είπε στο Fox News Digital σε δήλωση μετά την επίθεση στον Ρούσντι.

“Ο κ. Rushdie έχει κατανοήσει εδώ και καιρό την αναγκαιότητα της ελευθερίας του λόγου. Είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της:

“Η ελευθερία του λόγου είναι το όλο πράγμα, ολόκληρο το παιχνίδι με τη μπάλα.”

Ο Ρίτσαρντ Γκόλντμπεργκ, ανώτερος σύμβουλος του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών, δήλωσε ότι δεδομένης της επίθεσης κατά του Ρούσντι και της σχεδιαζόμενης δολοφονίας κατά του Τζον Μπόλτον, είναι καιρός να ενημερωθεί ο αμερικανικός λαός για οποιαδήποτε παρουσία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Αυτό είναι ένα πραγματικά φρικτό γεγονός”, είπε ο Goldberg. “Χρειαζόμαστε έναν πλήρη δικαστικό Τύπο από τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου και την κοινότητα των πληροφοριών για να καθορίσουμε την έκταση της ξένης επιρροής και κατεύθυνσης. Χρειαζόμαστε γεγονότα και αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να προδικάζονται ή να λογοκρίνονται με βάση την πολιτική μιας ήδη καταστροφικής πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Και χρειαζόμαστε έναν ειλικρινή λογαριασμό από τους ηγέτες μας σχετικά με τις απειλές που θέτει το Ιράν και άλλες ξένες χώρες για την πατρίδα των ΗΠΑ». Το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το οποίο περιέγραψε τον Ρούσντι ως «δεχόμενο επίθεση με μαχαίρι», τον αποκάλεσε «αποστάτη συγγραφέα» μετά την επίθεση. Περιέγραψε επίσης το «Οι Σατανικοί Στίχοι» «The Satanic Verses» ως ένα «βλάσφημο μυθιστόρημα για το Ισλάμ».

Εν τω μεταξύ, το FARS News, ένα άλλο δίκτυο που ανήκει στο καθεστώς, τον περιέγραψε επίσης ως «αποστάτη» και τον κατηγόρησε ότι «προσέβαλε τον Προφήτη του Ισλάμ (PBUH)» με το «αντιθρησκευτικό περιεχόμενο» του βιβλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει «σαφή δέσμευση» για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας: Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει την περίπτωση πολιομυελίτιδας ως την «κορυφή του παγόβουνου»

Οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

Την πορεία του κινεζικού πυραύλου, ο οποίος κινούνταν εκτός ελέγχου στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης παρακολουθούσαν οι επιστήμονες, υπολογίζοντας τα τελευταία δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.