Ρεπορτάζ Υγείας

Τροφική δηλητηρίαση: Τρώτε σωστά και αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Τροφική δηλητηρίαση: Τρώτε σωστά και αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Τροφική δηλητηρίαση: Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κοινή ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων που οδηγεί σε ποικίλες ανησυχίες για την υγεία.

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κοινή ανησυχία μεταξύ των ανθρώπων που οδηγεί σε ποικίλες ανησυχίες για την υγεία. Χρησιμοποιήστε αυτές τις μεθόδους για να μάθετε πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση! Σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε κάθε κομμάτι από το φαγητό που τρώμε. Από τον πειραματισμό με τις γαστρονομικές μας δεξιότητες στην κουζίνα μέχρι την προετοιμασία νέων πιάτων κάθε μέρα, η κατανάλωση αυτών των νόστιμων γευμάτων είναι σίγουρα σαν απόλαυση. Ωστόσο, κανείς δεν τρώει φαγητό με τη σκέψη ότι θα πάθει τροφική δηλητηρίαση. Καταστρέφει όλη μας την εμπειρία να λαμβάνουμε φαγητό. Μια χαλαρή ή ανθυγιεινή κοιλιά ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αναπόφευκτο να λαμβάνουμε υπόψη ορισμένες προφυλάξεις κατά το μαγείρεμα του φαγητού ή να είμαστε προσεκτικοί όταν τρώμε έξω.

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση;
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να εμφανίσουν στομαχικές διαταραχές, διάρροια και έμετο. Μπορεί να αποστραγγίσει τους ανθρώπους από ενέργεια και να τους αφυδατώσει. Ακολουθούν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση στο σπίτι.

1. Διατηρείτε τα χέρια και τις επιφάνειες εργασίας σας καθαρά
Αυτός είναι πάντα ο πρώτος και κύριος τρόπος για τη διατήρηση της υγιεινής κατά το μαγείρεμα. Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας και να σκουπίζετε τις επιφάνειες εργασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Η κουζίνα είναι συνήθως το έδαφος αναπαραγωγής για μικρόβια και ευδοκιμούν σε πολλά μέρη γύρω από την κουζίνα σας. Αυτό περιλαμβάνει τα χέρια, τις σανίδες κοπής, τους πάγκους και τα σκεύη σας.

2. Διαχωρίστε σωστά το φαγητό σας
Διαχωρίστε σωστά το κοτόπουλο, το κρέας και τα αυγά από άλλα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές σανίδες κοπής και κρατήστε τα περισσότερα είδη πουλερικών μακριά από άλλα τρόφιμα στο καλάθι αγορών ή στο ψυγείο σας.

3. Ετοιμαστείτε να μαγειρέψετε
Προετοιμάστε και μαγειρέψτε το φαγητό σας σε θερμοκρασία αρκετά καλή ώστε να σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια στο φαγητό σας. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τη χρήση ενός θερμομέτρου τροφίμων.

4. Διατηρήστε το δροσερό
Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα και το φαγητό, μπορείτε να βάλετε το φαγητό σας στο ψυγείο στους 40 βαθμούς Φαρενάιτ ή χαμηλότερα. Συνιστάται να ψύχετε τα υπολείμματα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα ή εντός 1 ώρας εάν το φαγητό έχει εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

5. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων
Ενώ στοιβάζουμε το καλάθι αγορών μας με τα απαραίτητα προϊόντα διατροφής, συχνά τείνουμε να παραβλέπουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. Οποιοδήποτε είδος ληγμένου φαγητού που μαγειρεύεται και τρώγεται μπορεί εύκολα να σας αρρωστήσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο όρασης ή όσφρησης για να ελέγξετε τη φρεσκάδα του φαγητού. Εάν το φαγητό μυρίζει άσχημα μετά το άνοιγμα της σφράγισης, μπορείτε να το επιστρέψετε ή να το πετάξετε, αλλά ποτέ μην χρησιμοποιήσετε την αίσθηση της γεύσης για να αξιολογήσετε την ποιότητα του φαγητού.

6. Να πλένετε πάντα το φαγητό σας πριν το μαγείρεμα ή το ψυγείο
Όταν αγοράζουμε φρέσκα τρόφιμα, πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί να είναι πηγή τροφιμογενών ασθενειών. Τα φρούτα και τα λαχανικά μολύνονται από ζώα, υπό διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας ή από τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή πριν βρουν τη θέση τους στην κουζίνα μας. Το πλύσιμο των τροφίμων σας καθαρίζει όλα τα επιβλαβή βακτήρια από την επιφάνεια. Ακόμα κι αν το δέρμα του φαγητού προορίζεται να διαχωριστεί, είναι σημαντικό να το ξεπλύνετε έτσι ώστε τα βακτήρια να μην περάσουν στη σάρκα του μαχαιριού σας όταν το κόβετε.

Ακολουθώντας τα προαναφερθέντα βήματα αποκλείεται η ανησυχία για τροφική δηλητηρίαση. Τα τρόφιμα όταν καθαρίζονται και παρασκευάζονται σωστά δίνουν το καλύτερο από όλα τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας με υγιεινό τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η δηλητηρίαση;

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών λόγω εναντίωσης στην εκπαίδευσή τους

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό θανατηφόρων δηλητηριάσεων από οπιοειδή σε παιδιά υπερδιπλασιάστηκε σε διάστημα 13 ετών

Ποια είναι η ιδανική διατροφή για τα παιδιά με γαστρεντερίτιδα;

Έξι προληπτικές συμβουλές για να αποφύγετε τα επείγοντα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.

ΕΣΥ: Προκήρυξη ξανά 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών

Στην προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, οι οποίες απέβησαν άγονες κατά τις τελευταίες προκηρύξεις του Μαρτίου και του Ιουνίου 2023, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με βασικό γνώμονα την κάλυψη άμεσων αναγκών σε νοσοκομειακές μονάδες και κέντρα Υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια. Η προκήρυξη, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός […]

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Νέα μελέτη επισημαίνει πέντε προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

Αλλά σε πληθυσμούς με συγκεκριμένο κίνδυνο -για παράδειγμα, σε ορισμένες οικογενείς μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας- τα σημάδια αυτά θα βοηθήσουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και ίσως οδηγήσουν σε θεραπευτική παρέμβαση.

ΕΚΑΒ: Για τις «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ»

ΕΚΑΒ: Για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας διεξήχθη Διεθνής Διαγωνισμός και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαδικασίες. 

ΦΣΛ: Συμμετοχή των Φαρμακοποιών στις κινητοποιήσεις ενάντια στο άδικο καθεστώς φορολόγησης

ΦΣΛ: Σήμερα Τετάρτη 6/12/2023 στις 18.00 θα ξεκινήσει μεγάλη πορεία μηχανοκίνητων οχημάτων από τη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης στην οποία καλούν τα μέλη τους και τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν.