Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γαστρεντερίτιδα: Ποια είναι η ιδανική διατροφή για τα παιδιά που νοσούν;

Γαστρεντερίτιδα: Ποια είναι η ιδανική διατροφή για τα παιδιά που νοσούν;

Γαστρεντερίτιδα: Οι γονείς και οι φροντιστές λαμβάνουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την ασθένεια.

Οι γιατροί φέρεται να ανησυχούν για την αύξηση του αριθμού των παιδιών με γαστρεντερίτιδα, που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ο ροταϊός είναι μια κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας στα παιδιά και το αναφερόμενο ποσοστό ροταϊού στη Νέα Νότια Ουαλία μέχρι στιγμής φέτος είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που είναι συνήθως. Ενώ εμφανίζονται πολλές περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που τα παιδιά θα έχουν μια ομαλή ανάρρωση. Ωστόσο, οι γονείς και οι φροντιστές λαμβάνουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από την ασθένεια. Ας δούμε τα στοιχεία.

Παλιά συμβουλή: η δίαιτα BRAT

Μια ευρέως γνωστή διατροφική σύσταση κατά την ανάρρωση από γαστρεντερίτιδα είναι η δίαιτα BRAT. Αυτό σημαίνει μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και ψωμί. Αυτές οι ήπιες τροφές προορίζονται να είναι ήπιες για το έντερο, κάτι που είναι σημαντικό όταν ένα άτομο αναρρώνει από γαστρεντερίτιδα. Η σάλτσα μήλου είναι ένα ξεκάθαρα αμερικανικό προϊόν διατροφής και πράγματι η πρώτη αναφορά αυτής της δίαιτας έγινε σε μια αμερικανική έκθεση το 1926 σχετικά με τη θεραπεία της «εντερικής δηλητηρίασης» στα παιδιά. Η δίαιτα BRAT συστήνονταν ιστορικά, αλλά δεν ευνοήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές για την ίδια τη δίαιτα, αλλά στοιχεία που την υποστηρίζουν προήλθαν από μελέτες που έδειξαν πώς κάθε τροφή στη δίαιτα BRAT θα μπορούσε να βοηθήσει στη γαστρο-ανάρρωση. Οι μπανάνες και τα μήλα είναι πλούσια σε ένα άμυλο που ονομάζεται πηκτίνη που μπορεί να σχηματίσει ένα τζελ, το οποίο βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας. Ο πολτός της πράσινης μπανάνας και το αλεύρι ειδικότερα βρέθηκε ότι μειώνουν τη διάρροια στα παιδιά. Οι μπανάνες είναι επίσης μια πλούσια πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση του χαμένου καλίου με τη διάρροια.

Τα πόσιμα διαλύματα επανυδάτωσης με βάση το ρύζι (ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από μείγμα νερού, ρυζιού, γλυκόζης, νατρίου και αλάτων καλίου) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστρεντερίτιδας μειώνουν τον όγκο των κοπράνων και τη διάρκεια της διάρροιας στους ασθενείς. Μια μελέτη από το Μπαγκλαντές σε βρέφη με επίμονη διάρροια βρήκε ότι μια δίαιτα με βάση το ρύζι που περιέχει πράσινη μπανάνα ή πηκτίνη βελτίωσε τη συνοχή των κοπράνων και μείωσε τη διάρκεια περισσότερο από μια δίαιτα με ρύζι μόνο.

Μαγικά μήλα

Η χρήση των μήλων για τη θεραπεία της διάρροιας πιστεύεται ότι ξεκίνησε στη Γερμανία, όπου μια νοσοκόμα που ονομαζόταν Sister Frieda Klimsch χρησιμοποίησε τα φρούτα για τη θεραπεία της δυσεντερίας (μιας σοβαρής μορφής γαστρεντερίτιδας) σε ένα νοσοκομείο. Μια άλλη ιστορία προέλευσης λέει πώς ένας γιατρός σε ένα γερμανικό στρατόπεδο φυλακών παρατήρησε ότι οι κρατούμενοι με δυσεντερία που έτρωγαν μήλα από ένα κοντινό περιβόλι είχαν πιο σύντομη και πιο ήπια ασθένεια. Ο γιατρός άρχισε να τους ενθαρρύνει να τρώνε μήλα για τη θεραπεία της διάρροιας.

Η κατανάλωση φλούδας μήλου παρατηρήθηκε ότι οδηγεί σε εμετό σε βρέφη τη δεκαετία του 1930 και έτσι η φλούδα αφαιρέθηκε. Το τριμμένο μήλο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της διάρροιας σε παιδιά περίπου την ίδια περίοδο και ήταν χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αργότερα, η σάλτσα μήλου έγινε η συνιστώμενη μορφή μήλου για την αποκατάσταση της γαστρεντερίτιδας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα χαρακτηριστικά της στη δίαιτα BRAT. Είναι ενδιαφέρον ότι η χορήγηση αραιωμένου χυμού μήλου σε παιδιά με ήπια αφυδάτωση από γαστρεντερίτιδα είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Γιατί έχουν αλλάξει οι συμβουλές για τη δίαιτα γαστρεντερίτιδας

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η περιορισμένη δίαιτα BRAT είναι ανθυγιεινή για την ανάρρωση της γαστρεντερίτιδας επειδή είναι χαμηλή σε πρωτεΐνη, λίπος και ενέργεια. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την επούλωση. Μελέτες έχουν δείξει, γενικά, η κανονική διατροφή δεν επιδεινώνει την πορεία της γαστρεντερίτιδας. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να περιορίσετε τη διατροφή του παιδιού σας.

Η νηστεία όταν αναρρώνει από γαστρεντερίτιδα δεν συνιστάται, αλλά είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το παιδί και να διευκολύνετε την επανεισαγωγή των τροφών. Αποδεικνύεται ότι η απορρόφηση λίπους, λακτόζης και σακχαρόζης κατά τη διάρκεια της διάρροιας είναι περιορισμένη – επομένως είναι λογικό να αποφεύγετε λιπαρά τρόφιμα και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα (συμπεριλαμβανομένων χυμών και αναψυκτικών) για μέτρια έως σοβαρή διάρροια, καθώς αυτά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Τι συμβαίνει με τα αναψυκτικά;

Αναψυκτικά όπως κόλα και λεμονάδα δικαιολογούν ειδική μνεία. Ορισμένοι βλέπουν αυτά τα ποτά ως μια επιλογή για την αναπλήρωση των υγρών και της γλυκόζης που χάνονται από τον έμετο και τη διάρροια. Όμως η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να μην είναι καλή ιδέα. Μια βρετανική μελέτη έψαξε την ιατρική βιβλιογραφία από τη δεκαετία του 1950 για στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση αναψυκτικών στη γαστρεντερίτιδα. Δεν βρήκαν κανένα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν το περιεχόμενο των αναψυκτικών τύπου κόλα και άλλων αναψυκτικών με διαλύματα στοματικής επανυδάτωσης που διατίθενται στο εμπόριο που περιέχουν ηλεκτρολύτες και μικρές ποσότητες ζάχαρης. Βρήκαν ότι τα αναψυκτικά όχι μόνο περιείχαν πολύ χαμηλές ποσότητες καλίου, νατρίου και άλλων ηλεκτρολυτών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έως και επτά φορές τη γλυκόζη που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για επανυδάτωση. Ως εκ τούτου, τα ανθρακούχα ποτά, πλατέα ή άλλα, δεν θεωρείται ότι παρέχουν επαρκή υγρά ή ηλεκτρολύτες και δεν συνιστώνται.

Τι πρέπει λοιπόν να τρώτε και να πίνετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης της γαστρεντερίτιδας;
Οι κατάλληλες τροφές περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα, γιαούρτια, καθώς και σύνθετους υδατάνθρακες όπως το σιτάρι, το ρύζι, το ψωμί, οι πατάτες και τα δημητριακά. Οι γονείς μικρών παιδιών με ήπια γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να τα κρατούν ενυδατωμένα ενθαρρύνοντας την πρόσληψη υγρών μέσω νερού και γάλακτος και να αποθαρρύνουν τους χυμούς φρούτων και τα ανθρακούχα ποτά.

Για μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις, το κατάλληλο υγρό για στοματική επανυδάτωση είναι το εμπορικά διαθέσιμο από του στόματος διάλυμα επανυδάτωσης. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 174 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση ενός προβιοτικού (Saccharomyces boulardii) και τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει κατά την ανάρρωση από γαστρεντερίτιδα, μειώνοντας τη διάρκεια της διάρροιας καθώς και τον όγκο των κοπράνων. Εάν τα συμπτώματα ή η αφυδάτωση είναι σοβαρά, τότε θα πρέπει να πάτε το παιδί σας να δει έναν γιατρό ή να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντική άνοδος κρουσμάτων με ιογενή γαστρεντερίτιδα

6 λόγοι που μπορεί να μην θέλετε να φάτε

Μπορεί ο χειμώνας να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα;

Κ. Γουργουλιάνης : Δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο ωφέλιμα είναι τα γλυκά του κουταλιού;

Γλυκά του κουταλιού: Ενώ τα γλυκά του κουταλιού πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, από αντιοξειδωτικές ιδιότητες έως υποστήριξη του πεπτικού συστήματος

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμη σκορδαλιά;

Σκορδαλιά συνταγή: Η κρέμα σκόρδου ή αλλιώς σκορδαλιά, ένα ευέλικτο και γευστικό καρύκευμα, λατρεύεται σε διάφορες μαγειρικές παραδόσεις για τις στιβαρές και αρωματικές της ιδιότητες.

Πρωτεϊνικές Δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη σύνθεση του σώματος

Η έρευνα διεξήχθη από τον Adejumo στο εργαστήριο Marcell, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής  Εταιρεία Μικροβιολογίας ASM Microbe 2024 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις 15 Ιουνίου 2024.

Χοιρινό στο τηγάνι με πιπεριές και φέτα

Χοιρινό τηγανητό με πιπεριές και φέτα είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή πιάτο που συνδυάζει τις αλμυρές γεύσεις του χοιρινού με τη γλύκα της πιπεριάς και τη νοστιμιά της φέτας.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon