Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Οδηγίες παρακολούθησης των κοινωνικών παραγόντων της ισότητας υγείας

ΠΟΥ: Οδηγίες παρακολούθησης των κοινωνικών παραγόντων της ισότητας υγείας

ΠΟΥ: Ο ΠΟΥ εμμένει στη δέσμευσή του για την προώθηση της ισότητας στην υγεία και τη δημιουργία δικαιότερων κοινωνιών και πιο υγιών ζωών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε ένα λειτουργικό πλαίσιο για την παρακολούθηση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της ισότητας στην υγεία και των ενεργειών για την αντιμετώπισή τους. Αυτή η κρίσιμη νέα καθοδήγηση στοχεύει να υποστηρίξει τις χώρες στη χάραξη πολιτικής βάσει στοιχείων για τη βελτίωση της ισότητας στον τομέα της υγείας, προς τον στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όλους, παντού, να επιτύχουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ευημερίας.

Οι συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και γερνούν, και η πρόσβαση των ανθρώπων στην εξουσία, τα χρήματα και τους πόρους —που ονομάζονται επίσης κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας— επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία τους. Αυτοί οι ίδιοι παράγοντες οδηγούν την ανισότητα στην υγεία εντός και μεταξύ των χωρών. Οι πρόσφατες και συνεχιζόμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνουν περαιτέρω τις ανισότητες και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη των κυβερνήσεων να ανοικοδομήσουν τις κοινωνίες με τρόπους που ωφελούν όλους.

“Η προάσπιση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία απαιτεί από τις κυβερνήσεις να εντοπίζουν και να εξαλείφουν συστηματικά τις ανισότητες. Αυτό μπορεί να είναι δυνατό μόνο όταν οι χώρες έχουν τα δεδομένα, τα συστήματα και τις ικανότητες να το πράξουν”, δήλωσε ο Δρ Etienne Krug, Διευθυντής, Τμήμα Κοινωνικών Προσδιοριστικών Παραγόντων Υγείας του ΠΟΥ. «Το επιχειρησιακό πλαίσιο της ΠΟΥ για την παρακολούθηση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της ισότητας στον τομέα της υγείας προσφέρει έναν σαφή και πρακτικό δρόμο προς τα εμπρός».

Ανανεωμένες προσπάθειες

Πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, η Επιτροπή του ΠΟΥ για τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας καθόρισε μια ατζέντα για να υποστηρίξει τις χώρες στην αντιμετώπιση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας. Παρά τις δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου από πολλές κυβερνήσεις, η πρόοδος στην εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής παραμένει ανεπαρκής.

Για να διασφαλιστεί ότι οι ενέργειες που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας επιτυγχάνουν τους στόχους τους, οι κυβερνήσεις χρειάζονται ακριβή, έγκαιρα και συγκρίσιμα δεδομένα για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών που βασίζονται σε στοιχεία, την κατανομή πόρων και την ιεράρχηση των παρεμβάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2021 ενέκρινε το ψήφισμα WHA74.16, το οποίο ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας.

Ως μέρος αυτού του ψηφίσματος, ο ΠΟΥ είχε επιφορτιστεί να προετοιμάσει ένα επιχειρησιακό πλαίσιο για τη μέτρηση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας και των ανισοτήτων στην υγεία. Το πρόσφατα δρομολογημένο επιχειρησιακό πλαίσιο:

  • εξετάζει προηγούμενες έρευνες και εργασίες για το θέμα
  • προσφέρει ένα μενού δεικτών
  • υποδεικνύει μια διαδικασία βήμα προς βήμα για την τεχνική παρακολούθηση
  • και περιγράφει τον τρόπο χρήσης δεδομένων για την ενημέρωση της πολιτικής για την ισότητα στην υγεία σε εθνικό και υποεθνικό επίπεδο.

Μαζί με την επικείμενη παγκόσμια έκθεση σχετικά με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της ισότητας στην υγεία, το επιχειρησιακό πλαίσιο ανανέωσε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας. “Ο ΠΟΥ εμμένει στη δέσμευσή του για την προώθηση της ισότητας στην υγεία και τη δημιουργία δικαιότερων κοινωνιών και πιο υγιών ζωών. Η παρακολούθηση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της ισότητας στην υγεία είναι ένα βασικό βήμα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις χώρες να χρησιμοποιήσουν και να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό πλαίσιο στα δικά τους εθνικά πλαίσια.” είπε ο Δρ Κρουγκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Femtech: Μπορούν οι εφαρμογές υγείας να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων;

Ιατρική απεικόνιση: Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της βαθιάς μάθησης

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι κλειδί κατά της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ/ΕΟΧ

Η αγορά ασφάλισης υγείας θα υπερβεί τα 3,02 τρισ. δολάρια έως το 2032

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα

Η περιοδεία του Υπουργού Υγείας, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.