ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Ποιες επιδημίες κατατάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως διεθνείς έκτακτες ανάγκες;

ΠΟΥ: Ποιες επιδημίες κατατάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως διεθνείς έκτακτες ανάγκες;

ΠΟΥ: Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συναντώνται σήμερα για να αξιολογήσουν εάν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί διεθνή έκτακτη ανάγκη, την υψηλότερη μορφή συναγερμού. 

Εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συναντώνται σήμερα για να αξιολογήσουν εάν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί διεθνή έκτακτη ανάγκη, την υψηλότερη μορφή συναγερμού. Μόνο έξι τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχουν δηλωθεί προηγουμένως: COVID-19 (2020), το ξέσπασμα του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (2019), ο ιός Ζίκα (2016), η πολιομυελίτιδα (2014), η επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική (2014) και το Η1 ιός που προκάλεσε πανδημία γρίπης (2009). Ο ΠΟΥ δεν κηρύσσει πανδημίες, αλλά άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο για να περιγράψει την COVID-19 τον Μάρτιο του 2020. Για πολλές κυβερνήσεις, αυτή ήταν η στιγμή που άρχισαν να αναλαμβάνουν πραγματική δράση για να προσπαθήσουν να περιορίσουν η ασθένεια, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ αργά για να κάνει τη διαφορά.

Άλλα κρούσματα, όπως ο κίτρινος πυρετός στην Αγκόλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2016, αξιολογήθηκαν από την επιτροπή του ΠΟΥ, αλλά τελικά δεν πληρούσαν τα κριτήρια: ένα ασυνήθιστο γεγονός που εξαπλώνεται διεθνώς και χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η δήλωση χρησιμεύει σε μεγάλο βαθμό για να επιστήσει την προσοχή και δεν ξεκλειδώνει επίσημα τη χρηματοδότηση ή νέα μέτρα, αν και μπορεί να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις συμβουλές του ΠΟΥ και στις ενέργειες που αναλαμβάνουν οι χώρες. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων κάνει τη σύσταση, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον Γενικό Διευθυντή, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Εδώ είναι οι λεπτομέρειες:

  • COVID-19: Πρόσφατες εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την υπηρεσία του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2020, περίπου ένα μήνα μετά τις πρώτες αναφορές ενός νέου κοροναϊού από τη Γουχάν της Κίνας. Μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τον ΠΟΥ είπε πρόσφατα ότι ο οργανισμός θα έπρεπε να είχε κηρύξει νωρίτερα το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα διεθνή έκτακτη ανάγκη.
  • Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για τον Έμπολα κήρυξε το ξέσπασμα διεθνή έκτακτη ανάγκη τον Ιούλιο του 2019, αφού οι αρχές στη ΛΔΚ είχαν ήδη περάσει ένα χρόνο καταπολεμώντας την ασθένεια σε μια ενεργή ζώνη σύγκρουσης. Καταγράφηκαν 3.481 κρούσματα και 2.229 θάνατοι.
  • Ιός Ζίκα: Ο ΠΟΥ το 2016 κήρυξε τον Ζίκα έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο Ζίκα είχε εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες και εδάφη από τότε που εντοπίστηκε η επιδημία στη Βραζιλία το 2015. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο ΠΟΥ κήρυξε το τέλος της έκτακτης ανάγκης, υπήρχαν περίπου 2.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα βρεφών σε όλο τον κόσμο που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία, τα περισσότερα στη Βραζιλία. Η μικροκεφαλία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τον ιό και χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα μικρά κεφάλια που μπορεί να οδηγήσουν σε αναπτυξιακά προβλήματα.

  • Πολιομυελίτιδα: Το 2014, ο ΠΟΥ κήρυξε την αναζωπύρωση της πολιομυελίτιδας ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος και η ετικέτα εξακολουθεί να ισχύει για την ασθένεια που μπορεί να παραλύσει και να σκοτώσει παιδιά. Η αποτυχία του Πακιστάν να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου πυροδότησε τα παγκόσμια μέτρα, τα οποία ίσχυαν και για τη Συρία και το Καμερούν. Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν αυξήθηκαν από 58 το 2012 σε 93 το 2013, περισσότερα από το ένα πέμπτο του συνόλου των 417 παγκοσμίως.
  • Έμπολα στη Δυτική Αφρική: Ένα ξέσπασμα Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία μεταξύ 2013 και 2016 σκότωσε τουλάχιστον 11.300 ανθρώπους, περισσότερους από όλες τις άλλες γνωστές επιδημίες Έμπολα μαζί. Η εξάπλωση του αιμορραγικού πυρετού στοίχισε επίσης στις οικονομίες αυτών των τριών χωρών περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο Journal of Infectious Diseases.
  • Γρίπη των Χοίρων: Η πανδημία της γρίπης των χοίρων του 2009 σκότωσε περίπου 284.500 ανθρώπους, περίπου 15 φορές τον αριθμό που επιβεβαιώθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις εκείνη την εποχή, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων. Μια μελέτη του 2012 στο περιοδικό Lancet Infectious Diseases είπε ότι ο απολογισμός μπορεί να έφτανε τα 579.000 άτομα. Η αρχική καταμέτρηση, που συνέταξε ο ΠΟΥ, ανέφερε τον αριθμό σε 18.500.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παγκόσμια φροντίδα ψυχικής υγείας χρειάζεται επείγουσα αναμόρφωση, επισημαίνει ο ΠΟΥ

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ψυχική διαταραχή

H ευλογιά των πιθήκων αποτελεί επείγουσα κρίση διεθνούς εμβέλειας;

Την ώρα που ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η πανδημία της Covid-19 δεν έχει τελειώσει.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.