Τεχνολογία

Femtech: Μπορούν οι εφαρμογές υγείας να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων;

Femtech: Μπορούν οι εφαρμογές υγείας να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων;

Τα ψηφιακά εργαλεία υγείας μπορούν να καταρρίψουν τα εμπόδια στη φροντίδα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες.

Οι εφαρμογές και οι ιστότοποι για την υγεία των γυναικών, γνωστές και ως FemTech, σημείωσαν άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτές οι τεχνολογίες ψηφιακής υγείας των γυναικών στοχεύουν να υποστηρίξουν τις γυναίκες με την υγεία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης, να παρακολουθούν τις περιόδους και τη γονιμότητα και να διαχειρίζονται τον τρόπο ζωής και την ψυχική τους υγεία.

Η παγκόσμια αγορά FemTech (που ορίζεται ως οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας που εστιάζει στην υγεία των γυναικών) αποτιμήθηκε σε 45,75 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 139,51 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031. Ο κλάδος γνωρίζει μια ώθηση με την άνοδο των πλατφορμών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, που ανοίγει ευκαιρίες για την προσαρμογή της υγειονομικής περίθαλψης στις ανάγκες ενός ατόμου, φέρνοντας περαιτέρω επανάσταση στην εξατομικευμένη ιατρική για τις γυναίκες.

Η επένδυση στην υγεία των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η πρόοδος στην ισότητα των φύλων έχει επιβραδυνθεί από την πανδημία του COVID. Έχει αυξηθεί η διαδικτυακή βία κατά των γυναικών και υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για περισσότερους μητρικούς θανάτους παγκοσμίως. Για να επιδεινωθούν αυτά τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, κυρίως γυναίκες, αντιμετωπίζουν εξουθένωση. Η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι ένας ομοιόμορφος χώρος ανταγωνισμού για τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις γυναίκες από μειονοτικά υπόβαθρα.

Η χρηματοδότηση για την έρευνα για ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως τους άνδρες εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι για την υγεία των γυναικών. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι έγχρωμες, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην ιατρική έρευνα και μόνο το 2% της χρηματοδότησης της ιατρικής έρευνας δαπανάται για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την γυναικεία αναπαραγωγική υγεία. Τα κενά δεδομένων και οι προκαταλήψεις οδηγούν σε γυναίκες που λαμβάνουν μεταγενέστερες διαγνώσεις, λάθος δόση φαρμάκου ή σταματούν τα συμπτώματά τους, κάτι που συμβαίνει συχνότερα σε έγχρωμες γυναίκες.

Σε μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι γυναίκες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να έχουν μη διάγνωση καρδιακής προσβολής. Η ψηφιακή υγεία των γυναικών μπορεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών με διάφορους τρόπους. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χάσματος δεδομένων μεταξύ των φύλων συλλέγοντας λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την υγεία των γυναικών και παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές υγείας χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων.

Τα ψηφιακά εργαλεία υγείας μπορούν να καταρρίψουν τα εμπόδια στη φροντίδα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, όπως η έλλειψη χρόνου, χρημάτων ή ευθύνες φροντίδας παιδιών. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φόρτου εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με χαμηλό επίπεδο, οι οποίοι είναι πιο συχνά χαμηλού εισοδήματος και έγχρωμες γυναίκες. Η ψηφιακή υγεία μπορεί επίσης να προσφέρει υποστήριξη με τον οικογενειακό προγραμματισμό, την αποφυγή της πρόωρης εγκυμοσύνης και την αποφυγή της βίας λόγω φύλου.

Δυστυχώς, τα τρέχοντα εργαλεία ψηφιακής υγείας των γυναικών είναι προσαρμοσμένα σε μια συγκεκριμένη ομάδα γυναικών, συνήθως λευκές, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, υγιείς και εύπορες. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες από υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς δεν ωφελούνται, γεγονός που κινδυνεύει να αυξήσει τις ανισότητες στην υγεία. Οι προγραμματιστές εφαρμογών αντιμετωπίζουν συχνά τις γυναίκες ως μια ομοιογενή ομάδα, αλλά διαφορετικές γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες με βάση το φυλετικό ή εθνικό τους υπόβαθρο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις συνθήκες υγείας τους.

Μόνο το 17% των εφαρμογών για τη διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξιολόγησε την πολιτισμική καταλληλότητα και το 25% αξιολόγησε τον ψηφιακό γραμματισμό. Με την αυξημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος προκαταλήψεις που σχετίζονται με τη φυλή, την εθνικότητα και το φύλο να ενσωματωθούν σε αλγόριθμους, οδηγώντας σε λιγότερο αποτελεσματική φροντίδα ή ακόμη και σε επιβλαβή αποτελέσματα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Femtech: Το μεταβαλλόμενο τοπίο απορρήτου στην τεχνολογία υγείας γυναικών

Καινοτόμες ανακαλύψεις στον τομέα της υγείας

Εφαρμογές προγνωστικής ανάλυσης υγείας

Google Health: Γιατί να εμπιστεύεστε τον γιατρό και όχι το διαδίκτυο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.