Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

ΠΟΥ: Οι χώρες του ΠΟΥ έχουν περάσει δύο χρόνια αναζητώντας μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των πανδημιών. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέτρεψε τη Δευτέρα τις χώρες να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για τον χειρισμό μελλοντικών πανδημιών αφού έχασαν μια δύσκολη προθεσμία. Πληγωμένα από τον COVID-19 -που σκότωσε εκατομμύρια, κατέστρεψε τις οικονομίες και κατέστρεψε τα συστήματα υγείας- τα έθνη πέρασαν δύο χρόνια προσπαθώντας να σφυρηλατήσουν δεσμευτικές συμφωνίες για την πρόληψη της πανδημίας, την ετοιμότητα και την απόκριση.

Οι διαπραγματευτές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία ενόψει της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας αυτής της εβδομάδας -την ετήσια συγκέντρωση των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ- την προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους άνοιξε τη συνέλευση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι βέβαιος πως μια συμφωνία θα εξασφαλιστεί. «Φυσικά, όλοι ευχόμαστε να είχαμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συναίνεση σχετικά με τη συμφωνία εγκαίρως για αυτήν την υγειονομική συνέλευση και να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού», είπε. «Αλλά παραμένω βέβαιος ότι θα το κάνετε, γιατί όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος». Ο Τέντρος είπε ότι το έργο ενώπιον των διαπραγματευτών ήταν «τεράστιο, τεχνικά, νομικά και πολιτικά» και ότι «λειτουργούσαν σε μια πολύ φιλόδοξη χρονική γραμμή». «Δείξατε ξεκάθαρη δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας», είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματευτές «δούλεψαν πολλές μέρες και νύχτες», κλείνοντας τις συναντήσεις μέχρι τις 4:00 π.μ. Χαιρέτισε την αφοσίωσή τους να προχωρήσουν παρά τον «χείμαρο παραπληροφόρησης που υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις τους». Αν και δεν δόθηκε η προθεσμία της Παρασκευής, οι χώρες έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να πιέζουν για μια συμφωνία.

Οι διαπραγματευτές πρόκειται την Τρίτη να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη συνέλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου, και η συνέλευση θα κάνει τον απολογισμό και θα αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια. “Ξέρω ότι υπάρχει μεταξύ σας μια κοινή βούληση για να γίνει αυτό, επομένως, πρέπει πάντα να υπάρχει τρόπος”, είπε ο Τέντρος. «Εννοείται ότι η λύση είναι στα χέρια σας», τόνισε. Παράλληλες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν επίσης για την αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, οι οποίοι εγκρίθηκαν για πρώτη φορά το 1969 και αποτελούν το υπάρχον διεθνές νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να υπογράψει την Παγκόσμια Συνθήκη Εμβολίων, αναφέρει η The Telegraph (Reuters)

ΠΟΥ: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας πέφτουν στο κενό

Τελευταία ευκαιρία για συνομιλίες συμφωνίας πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άδωνις Γεωργιάδης - Βήματα προόδου της χώρας μας στην εισαγωγή των ψηφιακών υπηρεσιών στην υγεία

Πριν από 10 χρόνια, παραδείγματος χάριν, τα νοσοκομεία είχαν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ψηφιακά συστήματα και κυρίως τελείως διαφορετικά η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια με την άλλη, που δεν μπορούσε να συνδεθεί το ένα νοσοκομείο με το άλλο ψηφιακά».

ΠΟΥ Ευρώπης: Εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας

ΠΟΥ Ευρώπης: Αυτή η σειρά συναντήσεων έχει ως στόχο να εξετάσει σε βάθος φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της εφαρμογής δοκιμασμένων πολιτικών αλλά και αναδιαμόρφωση αυτών για την προστασία των παιδιών. 

Ανασχηματισμός: Στις 11:30 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Ήταν προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο για τις 11:00, το οποίο εκτάκτως ακυρώνεται. Στη θέση του έρχονται οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης στις 11:30 από τον Παύλο Μαρινάκη. 

Η βοήθεια στην Ουκρανία και οι φιλοδοξίες την Κίνα στην ατζέντα των G7

G7 Ιταλία: Εκτός από την Μελόνι, οι ηγέτες των άλλων έξι εθνών -Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς- αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά δεινά που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εξουσία τους.

Close Icon