Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Μελλοντικές Πανδημίες: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Μελλοντικές Πανδημίες: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Μελλοντικές Πανδημίες: Οι διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία ορόσημο για τη διαχείριση μελλοντικών πανδημιών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή χωρίς συμφωνία — αν και οι χώρες δήλωσαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν να πιέζουν για μια συμφωνία. Πληγωμένες από την καταστροφή που προκάλεσε η COVID-19 -η οποία σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, κατέστρεψε τις οικονομίες και κατέστρεψε τα συστήματα υγείας- οι χώρες πέρασαν δύο χρόνια προσπαθώντας να αναλάβουν δεσμευτικές υποσχέσεις για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι συνομιλίες συγκέντρωσαν δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά απέτυχαν να τηρήσουν μια τελική προθεσμία πριν από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας της επόμενης εβδομάδας – την ετήσια συγκέντρωση των 194 κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Δεν πρόκειται για αποτυχία», επέμεινε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καθώς ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ στη Γενεύη. Προέτρεψε τις χώρες να το δουν ως “καλή ευκαιρία να αναζωογονηθούν”. «Ο κόσμος χρειάζεται ακόμη μια συνθήκη πανδημίας και ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος», σχολίασε. «Δεν τελειώσαμε» Η συνέλευση, που θα διαρκέσει από τη Δευτέρα έως την 1η Ιουνίου, θα κάνει τον απολογισμό και θα αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια. Οι συμπρόεδροι των συνομιλιών Roland Driece και Precious Matsoso δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι χώρες ήθελαν ξεκάθαρα να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία. «Δεν είναι το τέλος», τόνισε ο Ματσόσο, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι υπουργοί που αποφάσισαν ότι θέλουν μια συμφωνία για την πανδημία θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. “Είναι αυτοί που θα πουν: “Εντάξει, δεν το ολοκλήρωσες. Παρακαλώ επιστρέψτε, οριστικοποιήστε το””, είπε. Ο Driece είπε ότι το προσχέδιο που θα έστελναν στη συνέλευση “δεν ήταν ένα συμφωνημένο έγγραφο, αλλά είναι ένα έγγραφο – και ξεκινήσαμε με ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Χωρίς τίποτα”. «Θα πίστευα ότι θα ήταν πολύ ανόητο αν δεν το τελείωναν αυτό», είπε. Μετά από παζάρια, ανταλλάγματα και τελειώματα στις 3:00 π.μ. καθώς οι συνομιλίες κορυφώνονταν, ο Ματσόσο δήλωσε ότι 17 από τις 32 σελίδες είχαν συμφωνηθεί πλήρως από τις χώρες.

Σημεία κολλήματος:

“Είναι ξεκάθαρα μια παύση. Τα περισσότερα κράτη μέλη θέλουν να συνεχίσουν και να κλειδώσουν τα κέρδη”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ασιάτης διπλωμάτης στις συνομιλίες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Δεν είμαστε ακόμη εκεί με το κείμενο που έχουμε στο τραπέζι. Το μεγάλο ερώτημα είναι, τι θα χρειαστεί για τον βορρά και τον νότο για να φτάσουν σε σύγκλιση; Χρειάζεται χρόνος”. Οι κύριες διαφωνίες περιστρέφονταν γύρω από την πρόσβαση σε παθογόνους παράγοντες που ανιχνεύθηκαν εντός των χωρών και σε προϊόντα καταπολέμησης της πανδημίας, όπως τα εμβόλια που προέρχονται από αυτή τη γνώση. Άλλα δύσκολα θέματα ήταν η βιώσιμη χρηματοδότηση, η επιτήρηση παθογόνων παραγόντων, οι αλυσίδες εφοδιασμού και η δίκαιη κατανομή των δοκιμών, των θεραπειών και των τρυπημάτων, αλλά και τα μέσα για την παραγωγή τους. “Το καλύτερο πράγμα είναι να έχουμε ένα καλό κείμενο χωρίς αποκλεισμούς. Είτε αυτό είναι τώρα είτε αργότερα δεν έχει σημασία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αφρικανός διαπραγματευτής. “Θέλουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Θέλουμε πραγματικά αυτό το κείμενο.”

Σταθερή δέσμευση

Καθώς έκλεισαν οι συνομιλίες, οι χώρες που έλαβαν τον λόγο τόνισαν τη δέσμευσή τους. Η Αμερικανίδα διαπραγματευτής Πάμελα Χαμαμότο είπε: «Χαίρομαι που έχουμε το προσχέδιο κειμένου να δείξουμε για το έργο που έχουμε κάνει μαζί». Η Αιθιοπία είπε ότι οι αφρικανικές χώρες “παραμένουν σταθερές”. Η Βρετανία είπε ότι υπήρξε «πραγματική πρόοδος», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε «εντελώς δεσμευμένη» στην ολοκλήρωση των συνομιλιών. Το Μπαγκλαντές εξακολουθεί να θέλει να προσφέρει ένα «επιτυχές αποτέλεσμα που θα εξυπηρετήσει την ανθρωπότητα», ενώ η Ινδονησία είπε «θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει». Πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνομιλίες για την αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, οι οποίοι εγκρίθηκαν για πρώτη φορά το 1969 και επικαιροποιήθηκαν για τελευταία φορά το 2005. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

ΠΟΥ: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας πέφτουν στο κενό

Τελευταία ευκαιρία για συνομιλίες συμφωνίας πανδημίας

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει την ορολογία για τα παθογόνα που μεταδίδονται από τον αέρα

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την τελευταία ευκαιρία να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία πανδημίας

Ο ΠΟΥ θα οριστικοποιήσει σύντομα την πρώτη συμφωνία πανδημίας στον κόσμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άδωνις Γεωργιάδης - Βήματα προόδου της χώρας μας στην εισαγωγή των ψηφιακών υπηρεσιών στην υγεία

Πριν από 10 χρόνια, παραδείγματος χάριν, τα νοσοκομεία είχαν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ψηφιακά συστήματα και κυρίως τελείως διαφορετικά η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια με την άλλη, που δεν μπορούσε να συνδεθεί το ένα νοσοκομείο με το άλλο ψηφιακά».

ΠΟΥ Ευρώπης: Εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας

ΠΟΥ Ευρώπης: Αυτή η σειρά συναντήσεων έχει ως στόχο να εξετάσει σε βάθος φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της εφαρμογής δοκιμασμένων πολιτικών αλλά και αναδιαμόρφωση αυτών για την προστασία των παιδιών. 

Ανασχηματισμός: Στις 11:30 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Ήταν προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο για τις 11:00, το οποίο εκτάκτως ακυρώνεται. Στη θέση του έρχονται οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης στις 11:30 από τον Παύλο Μαρινάκη. 

Η βοήθεια στην Ουκρανία και οι φιλοδοξίες την Κίνα στην ατζέντα των G7

G7 Ιταλία: Εκτός από την Μελόνι, οι ηγέτες των άλλων έξι εθνών -Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς- αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά δεινά που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εξουσία τους.

Close Icon