Πολιτική Υγείας

Συμφωνία Πανδημία: Ο κόσμος αντιμετωπίζει την τελευταία ευκαιρία να τη διατηρήσει ζωντανή

Συμφωνία Πανδημία: Ο κόσμος αντιμετωπίζει την τελευταία ευκαιρία να τη διατηρήσει ζωντανή

Το Μεξικό δήλωσε ότι ανησυχεί για την «περιορισμένη πρόοδο», ενώ οι Φιλιππίνες είπαν ότι οι συνομιλίες έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι δεν είχαν επιτυχία. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε προτεραιότητες όπως λίστες αιτημάτων. Οι εύλογες προσαρμογές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συνθηκολόγηση", είπε ο εκπρόσωπός της.

Συμφωνία Πανδημία: Οι χώρες που συνάπτουν μια ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον Απρίλιο για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, επειδή η αποτυχία δεν μπορεί να είναι επιλογή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συμπρόεδρος των διαπραγματεύσεων. Τα έθνη έχουν αφιερώσει τα τελευταία δύο χρόνια εκπονώντας μια διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά παραμένουν πολύ μακριά σε κρίσιμα ζητήματα όπως η δικαιοσύνη των εμβολίων και η επιτήρηση των παθογόνων.

Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμένος τελικός γύρος διαπραγματεύσεων έχασε τον στόχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μέχρι το Πάσχα για να είναι έτοιμη για υιοθέτηση από τα 194 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ετήσια συνέλευσή τους που θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου. Αντίθετα, οι χώρες θα επιστρέψουν στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη για έναν επιπλέον γύρο συνομιλιών από τις 29 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου. Ο Roland Driece, ο οποίος συμπροεδρεύει στις διαπραγματεύσεις, θέλει τα έθνη να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο από τώρα μέχρι τότε για να βγουν από τα χαρακώματά τους και να βρουν συμβιβασμούς. “Θέλουμε να μιλούν μεταξύ τους και όχι ο ένας εναντίον του άλλου”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολλανδός διπλωμάτης υγείας. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε: οι άνθρωποι μιλούν πολύ – μιλούσαν για πάντα – αλλά μερικές φορές δεν είναι να μιλάνε μεταξύ τους, αλλά να λένε στον άλλο αυτό που θεωρούν σημαντικό. «Πρέπει να γεφυρώσετε τις διαφορές σας». Τα κυριότερα σημεία εμπλοκής περιλαμβάνουν την κοινή πρόσβαση σε αναδυόμενα παθογόνα, την καλύτερη παρακολούθηση των κρουσμάτων ασθενειών, την αξιόπιστη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας καταπολέμησης της πανδημίας σε φτωχότερες χώρες. Ακονίζοντας τα μυαλά ενόψει των συνομιλιών Απριλίου-Μαΐου, αρκετές χώρες έχουν εγείρει το φάσμα ενός άλλου COVID-19, που κατέστρεψε οικονομίες, ανέτρεψε κοινωνίες, ακρωτηρίασε τα συστήματα υγείας και σκότωσε εκατομμύρια.

Εστίαση και επείγουσα ανάγκη

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αποτυχία δεν είναι πραγματικά μια επιλογή», είπε ο Driece. “Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στον κόσμο που απαιτούν πολιτική προσοχή: Ουκρανία, Γάζα, κλιματική αλλαγή. Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε την εστίαση και τον επείγοντα χαρακτήρα.” Το Διακυβερνητικό Διαπραγματευτικό Όργανο του Driece θα καταρτίσει ένα βελτιωμένο νέο προσχέδιο κειμένου έως τις 18 Απριλίου, στοχεύοντας σε κοινά σημεία. Ένας ευρωπαίος πρεσβευτής, απογοητευμένος από τη διαδικασία, είπε ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη σύνταξη ενός συνοπτικού εγγράφου προσανατολισμένου στη σύγκλιση. “Πρόκειται για την παροχή των σωστών παρορμήσεων για καλύτερη πρόληψη, ετοιμότητα και ανταπόκριση. Δεν έχει να κάνει με τις βαθύτερες λεπτομέρειες για κάποιο είδος μηχανισμού”, είπε ο διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ωστόσο, ορισμένες ΜΚΟ που συμμετέχουν στις συνομιλίες φοβούνται ότι ένα αναθεωρημένο προσχέδιο θα παρακάμψει όλα τα δύσκολα θέματα και θα αφήσει τον κόσμο όχι λιγότερο ευάλωτο στις πανδημίες. «Αναφέροντας λοιπόν την ισότητα, αλλά χωρίς τα μέτρα» για να γίνει αυτό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μόγκα Καμάλ-Γιάνι της Λαϊκής Συμμαχίας Εμβολίων. Είπε ότι οι πλούσιες χώρες δεν προσφέρουν την οικονομική υποστήριξη για ενισχυμένη παρακολούθηση παθογόνων ούτε σταθερές δεσμεύσεις για μεταφορά τεχνολογίας ακόμη και για προϊόντα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο ή παραιτήσεις από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε εργαλεία όπως τα εμβόλια. “Λοιπόν, για όνομα του Θεού, τι μένει; Διατήρηση της άνισης κατάστασης που οδήγησε σε αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια του COVID, και πριν από αυτό με τον HIV” είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεσμεύτηκαν να συνάψουν μια φιλόδοξη συμφωνία, με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον υπουργό Υγείας Xavier Becerra να λένε ότι οι ζωές και οι θέσεις εργασίας των Αμερικανών δεν μπορούν να προστατευτούν «εκτός εάν αποτρέψουμε, ανιχνεύσουμε και σταματήσουμε τα κρούσματα πριν φτάσουν στις δικές μας ακτές». «Δεν θα τα παρατήσουμε» Μαζί με τον αφρικανικό όμιλο, το Group for Equity των 31 χωρών έχει μέχρι στιγμής παραμείνει σταθερό στην προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα παρασυρθούν ξανά. Η ομάδα επιθυμεί η χορήγηση πρόσβασης σε παθογόνους οργανισμούς με πανδημικό δυναμικό να είναι σαφώς ισότιμη και να λαμβάνει ισότιμη, δίκαιη και ταχεία κατανομή των οφελών, συμπεριλαμβανομένων των αδειών για την παραγωγή αντιμέτρων κατά της πανδημίας, όπως τα εμβόλια, στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Μια συνθήκη με απλή πολιτική ρητορική δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας», δήλωσε η Ινδονησία εκ μέρους της ομάδας, καθώς δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων έκλεισαν την Πέμπτη χωρίς συμφωνία. «Πρέπει να είμαστε τολμηροί, θαρραλέοι και ειλικρινείς για να έχουμε μια αποτελεσματική και δίκαιη συνθήκη».

Το Μεξικό δήλωσε ότι ανησυχεί για την «περιορισμένη πρόοδο», ενώ οι Φιλιππίνες είπαν ότι οι συνομιλίες έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι δεν είχαν επιτυχία. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε προτεραιότητες όπως λίστες αιτημάτων. Οι εύλογες προσαρμογές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως συνθηκολόγηση”, είπε ο εκπρόσωπός της. Εν τω μεταξύ, ο διαπραγματευτής της Κολομβίας είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία «πρέπει να αποφύγει την πλήρη και γενική κατάρρευση της αλληλεγγύης». «Δεν θα τα παρατήσουμε γιατί θα παραιτηθούμε από όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει». Ο K. M. Gopakumar, ανώτερος ερευνητής της ΜΚΟ του Δικτύου Τρίτου Κόσμου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαδικασία των συνομιλιών ξεκίνησε με την υπόσχεση ισότητας στην καρδιά των πάντων. “Όταν έφτασαν στα πραγματικά ζητήματα, η πολιτική ξεπέρασε τις ευγενείς φιλοδοξίες. Έτσι τώρα είναι πολύ πιο οικονομικά στρατηγικά συμφέροντα που οδηγούν τις διαπραγματεύσεις πάνω από τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ θα οριστικοποιήσει σύντομα την πρώτη συμφωνία πανδημίας στον κόσμο

UNAIDS: Τα εργαλεία της πανδημίας θα μπορούσαν να σώσουν ζωές

ΠΟΥ: Ζητά παγκόσμια συνθήκη πανδημίας για τη Νόσο X

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια αποτελούσε μείζονα ανησυχία, δήλωσε η O'Brien, αλλά μέρος της οπισθοδρόμησης οφειλόταν σε «παραπληροφόρηση και κινήματα κατά των εμβολίων».

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.