Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ο ΠΟΥ θα οριστικοποιήσει σύντομα την πρώτη συμφωνία πανδημίας στον κόσμο

Ο ΠΟΥ θα οριστικοποιήσει σύντομα την πρώτη συμφωνία πανδημίας στον κόσμο

Τα κράτη μέλη μας έχουν πλήρη επίγνωση του πόσο σημαντική είναι η συμφωνία για την πανδημία για την προστασία των μελλοντικών γενεών από τα δεινά που υποστήκαμε μέσω της πανδημίας COVID-19.

Τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την πανδημία από τις 29 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου. Η απόφαση λήφθηκε στο τέλος δύο εβδομάδων εντατικών συζητήσεων που διεξήχθησαν από τη χώρα για κρίσιμα θέματα, με στόχο να καταστήσουν όλες τις χώρες του κόσμου καλύτερα προετοιμασμένες και ικανές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και δίκαια σε μελλοντικές πανδημίες.

Αυτή η ένατη συνεδρίαση του Διακυβερνητικού Διαπραγματευτικού Οργάνου (INB9) ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε σήμερα. Οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης συζήτησαν όλα τα άρθρα από το προσχέδιο συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της επαρκής χρηματοδότησης για την ετοιμότητα για πανδημίες, της δίκαιης πρόσβασης στα ιατρικά αντίμετρα που απαιτούνται κατά τη διάρκεια πανδημιών και της ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας.

«Τα κράτη μέλη μας έχουν πλήρη επίγνωση του πόσο σημαντική είναι η συμφωνία για την πανδημία για την προστασία των μελλοντικών γενεών από τα δεινά που υποστήκαμε μέσω της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Τους ευχαριστώ για τη σαφή δέσμευσή τους να βρουν κοινό έδαφος και να ολοκληρώσουν έγκαιρα αυτή την ιστορική συμφωνία για την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας». Η επανέναρξη του INB9 τον επόμενο μήνα θα είναι ένα κρίσιμο ορόσημο ενόψει της Εβδομήντα έβδομης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, που θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου 2024, κατά την οποία τα κράτη μέλη πρόκειται να εξετάσουν το προτεινόμενο κείμενο της πρώτης συμφωνίας πανδημίας στον κόσμο προς έγκριση.

Ο Δρ Precious Matsoso, Συμπρόεδρος του Γραφείου INB, δήλωσε: «Υπάρχει σαφής αναγνώριση από τις κυβερνήσεις ότι ο στόχος μιας συμφωνίας πανδημίας είναι να προετοιμάσει τον κόσμο για την πρόληψη και την ανταπόκριση σε μελλοντικές πανδημίες, βασισμένη στη συναίνεση, την αλληλεγγύη και την ισότητα. Γνωρίζουμε ότι αν αποτύχουμε, θα αποτύχουμε την ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που υπέφεραν από το COVID-19 και εκείνων που κινδυνεύουν από μελλοντικές πανδημίες». Τον Δεκέμβριο του 2021, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συνήλθε σε ειδική σύνοδο, τη δεύτερη από την ίδρυση του ΠΟΥ το 1948, και αποφάσισε να ιδρύσει το INB για να συντάξει και να διαπραγματευτεί μια σύμβαση, συμφωνία ή άλλο διεθνές μέσο για την πρόληψη της πανδημίας, την ετοιμότητα και απάντηση.

Ο συμπρόεδρος του Γραφείου INB, κ. Roland Driece, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις είπαν ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε να μην καταλήξουμε σε συμφωνία στην επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για να κάνουμε τον κόσμο πιο υγιή, δικαιότερο και ασφαλέστερο από πανδημίες. Είμαστε στη γραμμή του τερματισμού και δεσμευόμαστε να μεγιστοποιήσουμε τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που χρειάζεται ολόκληρος ο κόσμος». Η διαδικασία περιλάμβανε τη συμμετοχή άλλων φορέων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, μη κρατικών παραγόντων, άλλων σχετικών ενδιαφερομένων και του κοινού, ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία Covid και οι πληρωμές Medicare πυροδοτούν την έκρηξη της απομακρυσμένης παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης των ασθενών

ΠΟΥ bullying: Σχεδόν 1 στα 6 παιδιά υφίσταται διαδικτυακό εκφοβισμό

Η πανδημία COVID-19 έχει αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα στη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

H πανδημία covid είχε αντίκτυπο στην ψυχική υγεία σε μητέρες, νεαρές γυναίκες και έφηβες, σύμφωνα με ερευνητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon