Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ bullying: Σχεδόν 1 στα 6 παιδιά υφίσταται διαδικτυακό εκφοβισμό

ΠΟΥ bullying: Σχεδόν 1 στα 6 παιδιά υφίσταται διαδικτυακό εκφοβισμό

ΠΟΥ bullying: Ένας στους οκτώ έφηβους παραδέχτηκε ότι εκφοβίζει άλλους στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2018.

Περίπου το 16 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών υπέστησαν διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) το 2022, από 13 τοις εκατό πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ για την Ευρώπη που καλύπτει 44 χώρες. «Αυτή η έκθεση είναι μια κλήση αφύπνισης για όλους μας για να αντιμετωπίσουμε τον εκφοβισμό και τη βία, όποτε και όπου συμβαίνει», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Το 15 τοις εκατό των αγοριών και το 16 τοις εκατό των κοριτσιών ανέφεραν ότι υπέστησαν διαδικτυακό εκφοβισμό τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τη μελέτη, με τίτλο «Συμπεριφορά στην υγεία σε παιδιά σχολικής ηλικίας». Η υπηρεσία του ΟΗΕ σημείωσε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι έφηβοι μεταξύ τους. «Οι εικονικές μορφές βίας από ομοτίμους έχουν γίνει ιδιαίτερα σημαντικές από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, όταν οι κόσμοι των νέων έγιναν όλο και πιο εικονικοί σε περιόδους καραντίνας», ανέφερε η έκθεση.

Ο άλλος εκφοβισμός παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερός με μια μικρή αύξηση. Έντεκα τοις εκατό των αγοριών και των κοριτσιών ανέφεραν ότι δέχθηκαν εκφοβισμό στο σχολείο τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα τους τελευταίους δύο μήνες, σε σύγκριση με το 10 τοις εκατό πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα υψηλότερα επίπεδα διαδικτυακού εκφοβισμού σημειώθηκαν από αγόρια στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν στην Ισπανία, ανέφερε ο ΠΟΥ χωρίς να παρέχει λεπτομερή στοιχεία. «Με τους νέους να περνούν έως και έξι ώρες online κάθε μέρα, ακόμη και μικρές αλλαγές στα ποσοστά εκφοβισμού και βίας μπορεί να έχουν βαθιές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων», είπε ο Kluge.

Ένας στους οκτώ έφηβους παραδέχτηκε ότι εκφοβίζει άλλους στον κυβερνοχώρο, σημειώνοντας αύξηση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2018, αναφέρει η έκθεση. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των εφήβων που συμμετείχαν σε σωματικές διαμάχες παρέμεινε σταθερός κατά τη διάρκεια της τετραετίας στο 10 τοις εκατό — 14 τοις εκατό για τα αγόρια και έξι τοις εκατό για τα κορίτσια. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 279.000 παιδιά και εφήβους από 44 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Στα περισσότερα μέρη, ο διαδικτυακός εκφοβισμός κορυφώθηκε όταν τα παιδιά ήταν 11 ετών για τα αγόρια και 13 για τα κορίτσια. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων έκανε μικρή διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, ο Καναδάς ήταν μια εξαίρεση, όπου οι λιγότερο ευνοημένοι νέοι ήταν πιο πιθανό να βιώσουν εκφοβισμό.

Εκεί, το 27% των κοριτσιών που ανήκουν στις λιγότερο εύπορες οικογένειες του 20% δήλωσαν ότι είχαν υποστεί εκφοβισμό στο σχολείο, σε σύγκριση με το 21% των κοριτσιών μεταξύ των 20% των πιο εύπορων οικογενειών. Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ήταν ευρέως διαδεδομένο, η έκθεση ζητούσε μεγαλύτερες προσπάθειες για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης. «Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην παρακολούθηση διαφορετικών μορφών βίας μεταξύ συνομηλίκων», ανέφερε.

«Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη εκπαίδευσης των νέων, των οικογενειών και των σχολείων σχετικά με τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού και τις επιπτώσεις του, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον περιορισμό της έκθεσης στον διαδικτυακό εκφοβισμό», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη απάντηση στη σχολική βία;

Σχολική έρευνα ΕΠΙΨΥ για την επιθετικότητα και το bullying στα μικρά παιδιά

Πιερρακάκης: Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία

Bullying: Τα θύματα κινδυνεύουν να εμφανίσουν ψύχωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Αποκωδικοποίηση της κατάθλιψης εν μέσω COVID-19 - Ολοκληρωμένη ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων

"Η μελέτη COVICAT και οι συνθήκες γύρω από το lockdown COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα την κατάθλιψη, σε επίπεδο πληθυσμού."

Τα ποσοστά τραυματισμών από όπλα στις ΗΠΑ το 2023 ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν σε σχέση με άλλες ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα πραγματικά ποσοστά ήταν σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα ήταν επίσης τα χειρότερα το 2019, πριν από την πανδημία. Από κάθε 100.000 κλήσεις ασθενοφόρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, 1.045 από αυτές αφορούσαν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Close Icon