Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ Covid-19: Σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για μελλοντικές πανδημίες συζητήθηκε στον Οργανισμό

ΠΟΥ Covid-19: Σχέδιο διεθνούς συμφωνίας για μελλοντικές πανδημίες συζητήθηκε στον Οργανισμό

Είπε ότι ο κόσμος ήταν αναμφίβολα ήδη καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία, αλλά προειδοποίησε: "Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Σημαίνει απλώς ότι δεν είμαστε τόσο άσχημα προετοιμασμένοι όσο ήμασταν πριν".

ΠΟΥ Covid-19: Οι διαπραγματευτές συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη για να επεξεργαστούν μια συνθήκη για την πανδημία με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα ελαττώματα που μετέτρεψαν την Covid-19 σε παγκόσμια κρίση δεν θα μπορούσαν ποτέ να επαναληφθούν. Καθώς πλησιάζει η τρίτη επέτειος από την εμφάνιση του ιού, οι διαπραγματευτές εξετάζουν ένα πρώιμο σχέδιο για το τι θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει μια διεθνή συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών.

“Τα διδάγματα της πανδημίας δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στην ομάδα διαπραγμάτευσης κατά την έναρξη των τριήμερων συνομιλιών, οι οποίες ολοκληρώνονται την Τετάρτη. Ένα διακυβερνητικό όργανο διαπραγμάτευσης προετοιμάζει το έδαφος για μια παγκόσμια συμφωνία που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη θα προετοιμάζονται και ανταποκρίνονται σε μελλοντικές απειλές πανδημίας. Συγκεντρώνονται στη Γενεύη για την τρίτη τους συνάντηση, βελτιώνοντας και επανεξετάζοντας τις μέχρι τώρα ιδέες τους. Μια έκθεση προόδου θα τεθεί ενώπιον των κρατών μελών του ΠΟΥ το επόμενο έτος, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί προς εξέταση τον Μάιο του 2024. Το πυκνό, 32σέλιδο πρώιμο προσχέδιο “είναι μια πραγματική αντανάκλαση των προσδοκιών για ένα διαφορετικό παράδειγμα ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της ανάκαμψης της πανδημίας”, δήλωσε ο Tedros. Το λεγόμενο εννοιολογικό μηδενικό προσχέδιο περιέχει διάφορες έννοιες, ορισμένες από τις οποίες θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλες να απορριφθούν καθώς οι διαπραγματευτές βελτιώνουν το κείμενο ενόψει της επόμενης συνάντησης τον Φεβρουάριο. Το κόλπο θα είναι τελικά να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα σε κάτι τολμηρό και με δόντια, και σε κάτι που όλες οι χώρες μπορούν να συμφωνήσουν.

“Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία”

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ υλικό που πιθανώς δεν ανήκει εκεί μέσα”, δήλωσε η Pamela Hamamoto, επικεφαλής διαπραγματεύτρια των ΗΠΑ. “Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν πριν υπογράψουμε. Αυτό ισχύει και για πολλά κράτη μέλη – πιθανότατα για τα περισσότερα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η Hamamoto δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να καθοριστεί η διαφάνεια στη συμφωνία, μαζί με την καλύτερη επιτήρηση και την ταχεία αντίδραση, καθώς και την ταχεία και ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να δουν πιο ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, ενδεχομένως μέσω περιφερειακής παραγωγής. “Μια αρκετά ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι ότι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η διαδικασία έχει ρυθμιστεί σωστά, ώστε… βασικά να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία να καταρτίσουμε μια συμφωνία που θα έχει νόημα και θα μπορεί να εφαρμοστεί”, δήλωσε η Hamamoto. Η Ομάδα για μια Παγκόσμια Σύμβαση για τη Δημόσια Υγεία, ένας ανεξάρτητος συνασπισμός κρατικών φορέων και ηγετών της υγείας, δήλωσε ότι το εννοιολογικό σχέδιο δεν προχώρησε αρκετά, παρά τα φωτεινά σημεία του. Η ομάδα δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη θέσπιση λογοδοσίας και σαφών χρονοδιαγραμμάτων για την προειδοποίηση και την αντίδραση, ώστε να αποφευχθούν επιζήμιες συνέπειες όταν εμφανιστεί μια επιδημία.

Διαπραγματεύσεις σε “σταυροδρόμι”

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση ‘Γιατροί Χωρίς Σύνορα’ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να παραβλέπουν τον ρόλο των κλινικών δοκιμών σε κάθε αντιμετώπιση πανδημίας. Ο Mohga Kamal-Yanni, του συνασπισμού ‘ΜΚΟ Συμμαχία Λαϊκών Εμβολίων’ ΜΚΟ People’s Vaccine Alliance, δήλωσε ότι το σχέδιο δείχνει πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται “σε σταυροδρόμι”. “Μια συνθήκη θα μπορούσε να έρθει σε ρήξη με την απληστία και την ανισότητα που έχει ταλαιπωρήσει την παγκόσμια αντίδραση στην Covid-19, το HIV/AIDS και άλλες πανδημίες. Ή, θα μπορούσε να δεσμεύσει τις μελλοντικές γενιές στα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα”, δήλωσε. “Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια να μετατρέψουν μια συνθήκη για την πανδημία σε άλλη μια αισχρή ευκαιρία κέρδους για τις φαρμακευτικές εταιρείες”.

Τρία χρόνια μετά, η πανδημία εξακολουθεί να έχει τη δύναμη να διαταράσσει ζωές και κοινωνίες – όπως φάνηκε στις πρόσφατες ταραχές στην Κίνα για τα λουκέτα. Οι χώρες έχουν αναφέρει 6,6 εκατομμύρια θανάτους στον ΠΟΥ, ενώ έχουν καταγραφεί περίπου 640 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ωστόσο, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ λέει ότι πρόκειται για μαζική υποεκτίμηση. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου Πίτερ Σαντς δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι “το να έχουμε μια ωραία συνθήκη… θα έχει μόνο μερικό αντίκτυπο στο πόσο αποτελεσματικά ανταποκρινόμαστε”. Είπε ότι ο κόσμος ήταν αναμφίβολα ήδη καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία, αλλά προειδοποίησε: “Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Σημαίνει απλώς ότι δεν είμαστε τόσο άσχημα προετοιμασμένοι όσο ήμασταν πριν”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 παγκοσμίως σε περιοχές με υψηλή στέρηση

Τελικά, η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ιών;

Τι μας έχει διδάξει η πανδημία για τη βιωσιμότητα και την υγεία

Eυάλωτες οι ΗΠΑ σε μια απρόβλεπτη αναζωπύρωση του ιού μετά τη χαλάρωση των μέτρων έναντι της covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Από την Τρίτη, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και μέσω των ΚΕΠ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Dentist Pass ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».