ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Κόσμος: Περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 παγκοσμίως σε περιοχές με υψηλή στέρηση

Κορωνοϊός Κόσμος: Περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 παγκοσμίως σε περιοχές με υψηλή στέρηση

"Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ πλούσιων και φτωχών υπάρχουν παγκοσμίως. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνεργατική διακρατική δράση, για παράδειγμα, συνεργασία με ανθρώπους που έχουν ζωντανή εμπειρία της διαβίωσης σε συνθήκες στέρησης για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων".

Κορωνοϊός Κόσμος: Τα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 σε όλον τον κόσμο ήταν υψηλότερα σε περιοχές με κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα. Σε μια νέα διεθνή ανασκόπηση, που δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health, μια μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NIHR) στο Πανεπιστήμιο του Newcastle προσθέτει στοιχεία στην αυξανόμενη εικόνα μιας άνισης πανδημίας, που οδηγεί σε ανισότητες στην υγεία και στα αποτελέσματα. Οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν 95 μελέτες παγκοσμίως και βρήκαν εκτενή στοιχεία για περισσότερους θανάτους από COVID-19 μεταξύ εκείνων που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Σημασία της εξισορρόπησης

Η μεγάλη πλειονότητα των μελετών έδειξε ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πανδημίας, υπήρχαν ανισότητες σε κάθε γεωγραφικό επίπεδο – γειτονιά, πόλη, περιφέρεια – όπου οι άνθρωποι που ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τους πιο εύπορους γείτονές τους. Υπήρχαν ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ των θανάτων από COVID-19 και της στέρησης σε επίπεδο περιοχής σε τέσσερις από τις έξι παγκόσμιες περιοχές. Τα ευρήματα συμφωνούν με τα δεδομένα σχετικά με τις ανισότητες από άλλες πρόσφατες πανδημίες, όπως η γρίπη H1N1, ο Έμπολα και ο Ζίκα. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Vic McGowan, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: “Η ανασκόπησή μας παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι όσοι ζουν στις πιο υποβαθμισμένες κοινότητες επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος από το COVID-19.

“Το πρόγραμμα εξισορρόπησης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις ανισότητες μεταξύ των περιοχών με υψηλή και χαμηλή στέρηση, αυτό θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην πρόληψη των ανισοτήτων που θα προκύψουν σε μελλοντικές πανδημίες”. Η πανδημία έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Έρευνα από την Αγγλία είχε διαπιστώσει μεγάλες περιφερειακές ανισότητες με υψηλά ποσοστά θανάτων από COVID-19 στις πιο φτωχές βόρειες περιοχές. Ωστόσο, δεν αξιολογήθηκε αν υπήρχε παρόμοια συσχέτιση και σε άλλες χώρες. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη νέα έκθεση, οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τι είναι γνωστό σχετικά με τις γεωγραφικές ανισότητες στους θανάτους από COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ποσοστών θνησιμότητας COVID-19 και της στέρησης είναι πολύπλοκη. Η αποστέρηση επηρεάζεται από ευρύτερους κοινωνικούς προσδιοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως η στέγαση, οι συνθήκες εργασίας, η ανεργία και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν υψηλότερη έκθεση στον ιό, για παράδειγμα, τα άτομα σε θέσεις εργασίας με χαμηλό εισόδημα είναι λιγότερο επιδεκτικά στην εξ αποστάσεως εργασία, οπότε οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο ικανοί να επωφεληθούν από τους τοπικούς περιορισμούς κλειδώματος και την εργασία από το σπίτι. Η αυτοαπομόνωση είναι επίσης δυσκολότερη σε υπερπλήρεις κατοικίες και πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Απαιτείται πρόσθετη υποστήριξη

Η καθηγήτρια Clare Bambra, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι η COVID-19 είναι μια άνιση πανδημία – οι άνθρωποι σε πιο υποβαθμισμένες κοινότητες, παγκοσμίως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επηρεαστεί περισσότερο με περισσότερους θανάτους. “Καθώς αντιμετωπίζουμε μια πιθανή δίδυμη επιδημία γρίπης και COVID-19 αυτόν τον χειμώνα στην Αγγλία, θα πρέπει να εξεταστεί επειγόντως το ενδεχόμενο πρόσθετης στήριξης του ΕΣΥ στα μέρη της χώρας που είναι πιθανότερο να επηρεαστούν αρνητικά. “Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ πλούσιων και φτωχών υπάρχουν παγκοσμίως. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνεργατική διακρατική δράση, για παράδειγμα, συνεργασία με ανθρώπους που έχουν ζωντανή εμπειρία της διαβίωσης σε συνθήκες στέρησης για την ανάπτυξη αποτελεσματικών λύσεων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή λιποβαρείς

Κορωνοϊός: 67.097 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 29 χώρες παγκοσμίως

Επικαιροποιημένα στοιχεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό

Οι κοινότητες των ΗΠΑ με περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, σύμφωνα με ερευνητές.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα